Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci v nájmu u miliardáře Bakaly? V Havířově už o tom jednají

Uprchlické rodiny možná v Česku najdou nové bydlení v Havířově v bytech po hornících, které jsou spojené s miliardářem Zdeňkem Bakalou
Uprchlické rodiny možná v Česku najdou nové bydlení v Havířově v bytech po hornících, které jsou spojené s miliardářem Zdeňkem Bakalou  (Autor: archiv Blesk.cz a ČTK, koláž Jarmila Hrubá)
Autor: Daniela Soukalová, Jan Kálal - 
31. července 2015
05:00

Na uprchlické krizi by mohl vydělat český miliardář Zdeněk Bakala. Blesk.cz zjistil, že s ním spojená firma RPG Byty jedná s ministerstvem vnitra o tom, aby běžence ubytovala v bytech po hornících v Havířově. Takovou snahu zaznamenal už i havířovský magistrát. Jakkoli se mu to nelíbí, nemůže tomu prý zabránit. A místní lidé se připravují na to, že budou mít za nové sousedy Eritrejce nebo Syřany.

„Snahy RPG jsme zaznamenali neoficiálně, samozřejmě se nám nelíbí, že k tomu nemáme co říci. S případným přílivem migrantů zaznamenáváme mezi obyvateli města značnou nespokojenost,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

Ve hře je přes 200 milionů korun ročně

Společnost RPG Byty je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Opakovaně přitom čelila kritice, že se o byty po hornících málo stará a že řada z nich je v dezolátním stavu. „Vlastníci RPG Byty investovali do oprav bytového fondu doposud jen zlomek toho, co vybrali z nájmů,“ míní šéf Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Pro Bakalu, který je s firmou majetkově propojený, jde o výnosný byznys. Jenom loni firma vydělala téměř půl miliardy korun a vlastníci si z ní odeslali dividendu 261 milionů. S uprchlíky v nájmu, který by zaplatil stát, by mohla být čísla zas o něco veselejší.

Ministerstvo vnitra teď platí za jednoho žadatele o azyl v uprchlickém zařízení zhruba 400 korun na den. Česko plánuje během dvou let přijmout 1500 běženců. Pokud by všichni požádali o azyl, je tak ve hře za jejich ubytování přibližně 219 milionů korun na jeden rok.

Mluvčí RPG Bytů: Spolupráce je možná

V Havířově společnost RPG Byty už nyní spolupracuje s řadou neziskových organizací. Jejich prostřednictvím nabízí část bytů pro sociální bydlení. A běžence už vyhlíží, je kvůli nim v kontaktu s ministerstvem vnitra.

„V případě, že by oni některé naše byty chtěli využít pro některé z jejich klientů, kteří už jsou tady v republice delší dobu, mají případně zaměstnání a jsou to lidé, kteří se tady v republice už nějak usadili, tak ta spolupráce by možná byla,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí RPG Bytů Petr Handl.

Vnitro nabídku ubytování vyhodnocuje

Ministerstvo vnitra zatím všechny návrhy na azylová zařízení vyhodnocuje. Nabídku od Bakalovy firmy ale resort nevyloučil. „Zvažujeme také možné využití navržených prostor s ohledem na potřeby, stav objektů, i finanční rozvahu s těmito objekty spojenou,“ zmínila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Kolik uprchlíků nakonec skončí v nájmu v Havířově, zatím není dané. „Velice dbáme na to, kdo jsou lidé, kteří do těch bytů přicházejí, a pokud by taková spolupráce byla navázána, tak by se jednalo o jednotky bytů. Je to něco, co je v současné době zatím v jednání,“ tvrdí mluvčí RPG Bytů Handl.

„Vzdělané uprchlíky jako výrazný problém nevnímám. Ale další koncentrace sociálně slabých v bytech RPG navíc bez znalosti jazyka považuji za obrovský problém a riziko. Již dnes některé lokality s byty RPG připomínají spíše uprchlický tábor, nikdo nic neřeší a původní obyvatelé jsou naprosto frustrovaní,“ varoval přitom Macháček.

Bydlíte v Havířově nebo jinde na Ostravsku a máte informace o stěhování uprchlíků do bytů po hornících, které spravuje firma RPG Byty? Všimli jste si běženců ve vašem okolí a máte třeba i jejich fotografii? Ozvěte se na tip@blesk.cz.