Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci zavlečou do Česka tuberkulózu, varují lékaři. Chtějí povinný rentgen

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: sou - 
28. července 2015
11:11

Mezi běženci z Afriky a východu Evropy se nejspíš šíří tuberkulóza, proti které se přitom v Česku už od roku 2010 neočkuje. A nové vakcíny nejsou. Tvrdí to server iDNES.cz s odvoláním na lékaře, kteří chtějí, aby uprchlíci z rizikových zemí prošli rentgenovým vyšetřením a tuberkulinovým testem.

V České republice se starší děti přestaly přeočkovávat v roce 2009. U novorozenců pak očkování proti nemoci není povinné od roku 2010. Ve světle aktuální uprchlické krize to přitom vypadá jako chybné rozhodnuti.

Jakkoli se to ještě nepromítlo do oficiálních statistik, lékaři momentálně řeší mnohem víc případů onemocnění tuberkulózou než v minulých letech. „Slyším od lékařů, že se nakazilo více lidí mezi běžnými rodinami, tedy tam, kde tuberu dřív nebyli zvyklí vídat,“ řekl pro server iDNES.cz lékař Rolando Arias.

TBC se prý šíří mezi uprchlíky

Něco podobného řeší i v Německu. „Více než polovinu nemocí přinesli pacienti ze zahraničí. Častá je nemoc mezi přistěhovalci z východní Evropy a z Afriky,“ řekl před časem Frankfurter Allgemeine Zeitung šéf Infekčního oddělení na ministerstvu zdravotnictví Udo Götsch. V okolí Frankfurtu je prý mezi přistěhovalci stovka lidí s neléčenou nemocí.

Primářka Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková to potvrzuje a mluví o TBC jako o „spící hrozbě“. „Ukazuje se, že tuberkulóza napadá pacienty nenápadně, a to ty, jejichž imunitu oslabila léčba jiné nemoci, třeba roztroušené sklerózy,“ řekla lékařka s tím, že právě to je jeden z důvodů, proč se nemoc nyní objevuje nejen u bezdomovců jako dosud.

V Česku bude bezpečnostní opatření

Nové vakcíny se již nevyrábějí a také odolnost TBC proti antibiotikům přibývá. Odborná lékařská společnost se proto rozhodla, že zavede v Česku bezpečnostní opatření. Uprchlíci z rizikových zemí budou muset podstoupit rentgen plic a kožní testy. Pokud se u nich nákaza tuberkulózou potvrdí, tak místo do uprchlického tábora pojedou do léčebny.

„Rozhodovat by o tom měli praktičtí lékaři. Je to opatření na zábranu šíření TBC u nás, nic diskriminačního,“ řekl pro Stanislav Kos, člen České pneumologické a ftizeologické společnosti, což jsou lékaři, kteří se léčbou tuberkulózy zabývají. Její léčba je náročná a zdlouhavá. V minulém roce se jí nakazilo 5 363 lidí a jejich léčba stála 450 milionů korun.