Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petice: Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách nechceme, vzkazují lidé vládě

Autor: sou - 
29. června 2015
19:48

Petice na internetu sbírá podpisy proti otevření uprchlického tábora. Ten by měl být v obci Vyšní Lhoty, kde fungoval už v letech 1993 až 2009. Jak se zdá, tak občané jsou proti. Starostka Dana Nováková v tom zase vidí příležitost nových pracovních míst.

Starostka obce Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku Blesku řekla, že nečeká žádné velké protesty místních kvůli znovuotevření uprchlického tábora. Jenže se asi přepočítala. Na internetu vznikla petice, ve které lidé ze zmiňované obce žádají vládu a zastupitelstvo o zrušení tohoto záměru.

Obec má přes 800 obyvatel. Na petici je už ale 1281 podpisů a stále jich přibývá. Přestože internetová petice nemá zákonnou váhu, je víc než jasné, že se otevření uprchlického tábora pro zhruba 600 uprchlíků nelíbí ani občanům z okolních obcí. Jako hlavní důvod uvádějí, že se bojí zvýšení kriminality.

Tábor by měl být detenční, tedy uzavřený. Podle starostky Novákové by tam tedy měl být klidový režim jako v přijímacím středisku.

„Mohla by se tam najít práce pro lidi, například ve skladu nebo v kuchyni. Zatím ale máme opravdu jenom prvotní informace, předpokládám, že o tom brzy budeme jednat," dodala.

Tohle je staronový uprchlický tábor: