Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Práce za osm tisíc? Není problém! Uprchlíci z Iráku se už těší do Česka

Autor: Daniela Soukalová - 
14. července 2015
19:45

Klidně půjdou tahat i dřevo z lesa a nepohrdnou prací za osm až deset tisíc korun. Křesťanští uprchlíci z tábora v iráckém Erbílu chtějí právě do Česka a nemíní tu sedět se založenýma rukama. Tvrdí to aspoň zástupci nadačního fondu, který je sem chce dopravit. To samé se prý ale nedá říct o migrantech v Řecku a Itálii.

Projekt Nadačního fondu Generace 21 chce pomoci křesťanům, kteří museli uprchnout před postupem bojovníků Islámského státu a hrozbou smrti. Organizace v uplynulých měsících sbírala data přímo v Iráku, zájemce vyhodnocovala a 152 z nich zapsala do novodobého „Schindlerova seznamu“.

„Je to jen snaha a pokus zachránit alespoň některé lidi před novodobým holokaustem,“ řekl pro Blesk.cz koordinátor projektu Jan Talafant. „Lidé, které sem chceme přivést, se chtějí zapojit do společnosti. Nepohrdnou žádnou prací. Půjdou klidně tahat dřevo do lesa, když to bude potřeba,“ dodal.

Nadační fond se inspiroval v Polsku. Nadace Fundacja Estera přivezla do Polska už 1500 křesťanských uprchlíků. Akci tu rozpohybovala sedmadvacetiletá dívka syrského původu Miriam Shadedová. Během několika měsíců se jí podařilo přesvědčit o smysluplnosti projektu polskou vládu a získala podporu velké části veřejnosti.

Vnitro: Posuzujeme soulad projektu se zákony

V Česku zatím politické krytí chybí. Vláda sice rozhodla o tom, že do roku 2017 přijmeme 1500 uprchlíků, není ale jasné, zda se do zmíněného počtu „vejdou“ i lidé vybraní Generací 21. „Pracovníci ministerstva vnitra se v tomto týdnu sešli se zástupci fondu a seznámili se s jejich návrhem. V tuto chvíli posuzujeme, zda je tento návrh v souladu s platnou legislativou,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Doprava uprchlíků je přitom prakticky zajištěna. „Máme od polské nadace kontakt na dopravce, který je schopen zajistit letadlo z Erbílu do Prahy za přijatelnou cenu. Mělo by v klidu naložit 152 lidí plus doprovod, který pro ně poletí,“ upřesnil Talafant. Podle něj se nadace nebrání tomu, kdyby se do projektu chtěla zapojit česká vláda nebo armáda, ale nevyžaduje to.

Nadační fond si uvědomuje, že v Česku většina veřejnosti přijímání uprchlíků není nakloněná. „Ta nálada samozřejmě souvisí s těmi muži, co se přepravují do Řecka a jinam. Tohle je úplně jiná situace, která s tím vůbec nesouvisí, jen se bohužel děje v tu samou dobu,“ uzavřel.