Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapce málem zabil tetanus, rodiče ho odmítli očkovat. Léčba stála 18 milionů

Autor: ula - 
16. března 2019
05:02

Lékaři v nemocnici v americkém Portlandu byli v šoku, když byl na pediatrii letecky dopraven chlapec (6), který těžce dýchal, nemohl otevřít ústa a měl křeče. Zdravotníci okamžitě poznali tetanus. Chlapec strávil téměř dva měsíce v nemocnici, kde personál bojoval o jeho život. Rodiče jej totiž odmítli očkovat a po prodělaném tetanu očkování znovu odmítli. Státní zdravotní ústav (SZÚ) varuje, že spory tetanu jsou i v Česku. O případu informoval web listu The Washington Post.

Případ se stal si už v roce 2017, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jej zveřejnilo až nyní, v době, kdy roste vliv odpůrců očkování. V Oregonu předtím 30 let nazpět nezaznamenali u tetatu žádný případ. Chlapec utrpěl řezné poranění na hlavě při hře na rodinné farmě. Rodiče, kteří syna předtím nenechali očkovat, mu ránu sami ošetřili a zašili.

Během šesti dnů začal být hoch plačtivý, objevilo se u něj sevření čelistí, křeče, následovalo prohnutí zad a krku do tvaru luku, popisuje zpráva CDC. Když se další den objevily problémy s dýcháním, rodiče přivolali záchrannou službu, která chlapce transportovala vrtulníkem do nemocnice.

Chlapec se chtěl napít, ale nemohl otevřít ústa. Lékaři provedli intubaci, aby mu usnadnili dýchání, podali mu vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Byl umístěn do speciální místnosti, kam nepronikalo světlo a dostal špunty do uší, protože hluk jeho křeče zhoršoval.

Rodiče očkování znovu odmítli

I tak se jeho stav nelepšil. Prohnutí krku a zad se horšilo, horečky vytěly až na 40 stupňů. Hoch musel dostávat nitrožilně různé kombinace léků, které mu pomáhaly zvládat křeče a bolesti, lékaři ho museli navíc napojit na umělou plíci.

Malý kluk svůj boj vyhrál o 47 dní později. Když byl převezen z jednotky intenzivní péče, nebyl schopen sám ujít ani pár metrů. Za dalších deset dní byl převezen do rehabilitačního cetra, kde strávil dva a půl týdne.

Lékaři vyčíslili náklady na léčbu na 811 929 dolarů, což je v přepočtu 18 milionů korun. Do částky navíc není započítaný transport vrtulníkem a následná rehabilitace. Kdo částku zaplatil, zpráva neuvádí.

Chlapec se nakonec úspěšně zotavil. Lékaři rodičům navrhli podat dítěti druhou vakcínu. Ti však odmítli, stejně jako jakékoliv další doporučené očkování.

Tetanus hrozí i v Česku

Podle přehledu SZÚ o výskytu infekčních onemocnění v ČR se u nás tetanus objevil mezi lety 2008 a 2018 pouze dvakrát – jednou v roce 2015 a další o rok později.

„Očkování proti tetanu patří mezi pravidelná očkování od dětského věku s nutností přeočkování v dospělosti, konkrétně v intervalech 10–15 let u osob mladších 60 let a v intervalech 10 let u osob nad 60 let,“ upozornil MUDr. Jan Kynčl z Epidemiologie SZÚ a dodal: „Spory bakterie Clostridium tetani jsou trvale přítomny v půdě, tedy v případě poranění i u nás samozřejmě existuje riziko nákazy tetanem u neočkovaných dětí nebo u dospělých, kteří nejsou pravidelně přeočkováváni.“

Chloritan ( 8. prosince 2020 17:06 )

Jak je možné že žilo... Boha to jsou názory.. Děcko bylo a bude po zbytek života zdravé..

Chloritan ( 8. prosince 2020 17:04 )

Já mám černé na bílém že jsem naprosto zdráv.. a vy?

papik ( 27. ledna 2020 18:12 )

No tak ho nenechali očkovat. Aby jste se nepotento. A proti vzteklině určitě taky není očkovaný. Strašná představa. Skoro nevím, jestli je podle reakcí horší dítě sexuálně zneužít nebo mu nedat preventivně tetanovku, které se tu všichni klaní jak Židé Hospodinovi.

Chloritan ( 29. září 2019 18:21 )

To mi pořád říkají všichni o té zodpovědnosti, ale já to vidím přesně opačně, podle psychiatra jsem prý v pořádku, a to jsem se ještě ujišťoval.. Já opravdu považuji za šílenství, když jsem si kdysi, byl nechal cokoli budnout se slepou důvěrou v někoho kdo ani nemá tušení co vlastně dělá! Když jsem si pak prošel, poctivě a v klidu, veškeré informace, po chvíli jsem přesně věděl jak se v tom všem vyznat. A za tu dobu, věřte mi jsem 100x zvážil pro a proti, a dnes promiňte mi to, ale prostě se odmítám vůbec o tomto dohadovat, sestavte nezávislý soud, vyšetřování a já budu mít krk na špalku! Min. za to všechno co jsem si jistý, že není vymyšlené vycucané z prstu, ono se to kolikrát v dalších případech potvrzuje, pořád ty samá jména, a to samé.. a hlavně! Vy místo toho aby jste už konečně přestali být ze všeho připotento! Pak se divte člověku... ten podraz, podfuk, ty následky, ta slepota, prostě je toho tolik, že to nelze zachovat klid, u toho když na jedné straně, se člověk snaží div se nepotí u toho, a na druhé straně zcela lhkomyslně se položí blbá otázka, ze které ta neznalost čpí do okolí.. a to pak vyčerpává silnou beznadějí.. Ale mi se zkrátka prostě nechce věřit, že to nějak nedopadne, to není možné.. no ale zpět.. to jsem si tak povztesknul. Paní... To co říkáte, s tím nemám nejmenší problém. .Jenže nevíte kde žijete.. Tady to funguje jinak.. Tady se vás nikdo neptá co chcete nebo nechcete, žádné zdravotní neexistuje, je to prachsprostá daň za život, kterou po vás v jistých situacích můžou i násilně vymáhat, děje se to, když nejste na pracáku, rozte vám dluh, po 10 letech se předává státní mafii která to z vaší rodiny dostane, když né z vás.. Co jste dělala posledních 10 let ? Pochybuji že se v ČR někdo tak intenzivně něčemu.. čemukoli věnoval a věřte, že nejsem hovado které by chtělo na něčem vydělat, já si moc dobře uvědomuji skutečné hodnoty. A asi nejvíce ze všeho chci spravedlivé podmínky, jenže každý odmítá pochopit že k tomu vede pouze svoboda.

helena57 ( 27. září 2019 00:10 )

Od takových nezodpovědných hlupáků jako jste vy by měla pojišťovna požadovat podepsané prohlášení, že očkování odmítáte a pokud onemocníte, budete si léčbu v plné výši platit sám a v případě vaší smrti dluh bude MUSET uhradit rodina třeba do desátého kolena.

Zobrazit celou diskusi