Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chřipka zabila už 60 lidí. Zákaz návštěv nic neřeší, hrozbou jsou nemocnice, varuje lékař

Autor: ula - 
19. února 2019
06:00

Na území Česka přetrvává chřipková epidemie. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) skončilo na jednotkách intenzivní péče 284 lidí s vážným průběhem chřipky a 60 z nich zemřelo. V nemocnicích jsou zakázány návštěvy, podle lékařů Martina Jana Stránského a Petra Smejkala ale zákaz nic neřeší, více může pacienty ohrozit neočkovaný zdravotnický personál. Nemocnice, které Blesk Zprávy oslovily, se proti tomu ostře ohradily. Na druhou stranu připouští, že očkování zaměstnanců není povinné.

Nakažený návštěvník může nakazit personál i hospitalizované pacienty a zhoršit tak jejich zdravotní stav: to je nejčastější odpověď na otázku, proč je třeba nepustit za pacienty jejich blízké – někteří odborníci si myslí, že tento argument není domyšlený.

„Jinde ve světě je běžná praxe kontrolovat, aby mezi návštěvníky nebyli nakažení příbuzní nebo malé děti,“ vysvětluje Martin Jan Stránský, ředitel Polikliniky na Národní a primář Yaleské univerzity v USA a pokračuje: „Tam se totiž dobře ví, že prakticky každý pacient se nakazí od zdravotníků, a nikoliv od návštěv.“

Infektolog: Čeští zdravotníci mají nízkou proočkovanost

„Nemocný lékař či zdravotní sestra představují pro oslabené pacienty stejnou, a možná dokonce i větší hrozbu vzniku vážných zdravotních komplikací. Lidé, kteří jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče nebo dokonce zemřeli, zpravidla nepodlehli chřipce. Ta jen ve velké většině případů zkomplikovala chronické (plicní, srdeční) onemocnění, kterým pacient trpěl,“ konstatuje Petr Smejkal, lékař infektolog a odborný asistent 1. LF UK Praha. „Naše země totiž stojí, navzdory všem doporučením a osvětovým článkům, na spodních příčkách světového žebříčku v proočkovanosti proti chřipce, a to hlavně samotných zdravotníků,“ doplňuje  Smejkal.

Očkování jako striktní nařízení

V některých západních zemích je podle Stránského očkování proti chřipce součástí akreditačního procesu a v některých odděleních, jako JIP nebo ARO, je striktně nařízeno.

„Proočkovanost zdravotnického personálu proti chřipce např. v USA překračuje 95 procent. Odmítne-li se zdravotník nechat očkovat, musí kupříkladu po celou dobu chřipkové sezony nosit přes ústa roušku. Automatická je zvýšená kontrola mytí rukou. Podle tvrzení obou lékařů, kteří často pracují v cizině, je zdravotník, který se těmto hygienickým opatřením odmítá podřizovat, postihován i zákazem kontaktu s pacientem,“ doplňuje Stránský.

Nemocnice: Zákaz návštěv je jedním z preventivních opatření

Některé nemocnice, které Blesk Zprávy oslovily s tím, že zákaz návštěv nic neřeší, nesouhlasí.

„S tvrzením nesouhlasíme. Zákaz návštěv ve FN Plzeň jasně ukázal, jak počet hospitalizovaných pacientů, u kterých propukla respiračními onemocnění, na jednotlivých pracovištích klesá,“ řekla Gabriela Levorová, mluvčí z FN Plzeň.

„Zákaz návštěv v nemocnici je jedním z preventivních opatření proti vzniku a šíření infekcí spojených se zdravotní péčí. Každá nemocnice musí mít tato opatření uvedena v provozních řádech oddělení. Účelem zákazu návštěv je ochrana pacientů,“ řekla mluvčí Hana Kopalová z Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Zároveň doplnila, že toto opatření není striktní, návštěvu může povolit primář příslušného oddělení v závažných případech a při dodržení stanovených hygienických opatření.

Očkování personálu v Česku není povinné

Česká legislativa zatím nijak nedefinuje povinnost lékařů a zdravotnického personálu očkovat se proti chřipce a ponechává to víceméně na jejich volbě. Každá z oslovených nemocnic nabízí očkování svému personálu zdarma.

„Ve FN Brno očkujeme pravidelně lékaře proti chřipce a je na každém lékaři, aby zvážil, jestli danou vakcínu potřebuje či nikoliv,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí nemocnice Pavel Žára. 

„Jsme přesvědčeni, že v žádné nemocnici v ČR neprobíhá povinné plošné očkování. FN Plzeň na podzim loňského roku nabídla zdarma očkování proti chřipce všem svým zaměstnancům, v rámci platné kolektivní smlouvy,“ uvedla i mluvčí FN Plzeň. 

Klaudiánova nemocnice nabídla očkování jako zaměstnanecký benefit. „Pro tuto sezonu se zvýšilo procento proočkovanosti na 6,1 % proti minulé sezoně, kdy očkováno bylo pouze 1,1 % zaměstnanců,“ uvedla Hana Kopalová.

 

Video  Vakcinolog Prymula: Univerzální očkování proti chřipce je zatím v nedohlednu. 
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aeraluna ( 19. února 2019 06:29 )

Jak prosím "ve světě" probíhá zmiňovaná kontrola, zda mezi návštěvami není "nikdo nakažený"??? Je našemu zdravotnickému systému snad zatajen úžasný přístroj/metoda, která člověka při průchodu mezi futry zdiagnostikuje? Měření tělesné teploty na letištích je známé - mimochodem taky blbost Slyšeli jste vážení něco o bezpříznakovém období, kdy člověk nevykazuje - ani subjektivně - nic, podle čeho (krom laboratorního vyšetření, které ale není za 5 minut) by bylo možné ho označit za "nakaženého". Je přitom ovšem vysoce infekční.

Zobrazit celou diskusi