Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chřipka zabila v Česku už 15 lidí. Epidemie trvá, na očkování je pozdě

Aktualizováno -
8. února 2019
14:27
Autor: ČTK, nkov - 
8. února 2019
13:44

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest a chřipkou v Česku za uplynutý týden přibylo jen mírně. Jejich počet se zvýšil o 2,6 procenta na 1758 na 100.000 obyvatel. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Od začátku sezóny do konce letošního ledna skončilo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) s chřipkou 116 lidí v nemocnici na jednotkách intenzivní péče, 15 nemoci podlehlo.

Hranici pro vyhlášení plošné epidemie Česko překročilo minulý týden. „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Pokud už člověk nemocný je, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma.

Část nemocnic v Česku uzavřela pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení.

Celoplošná epidemie chřipky už propukla ve většině evropských států včetně sousedních.

Video  Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

al.bunda ( 8. února 2019 17:11 )

15 let se nechávám očkovat proti chřipce,pouze jednou jsem to nějak nestihl a samozřejmě jsem si to pěkně odležel se 40 horečkou.Takže na očkování nedám dopustit.Ovšem dnes je moderní se zásadně neočkovat a hlavně neočkovat děti.To jsou,jak já jim říkám,Fejkbúúúkoví lidé kteří si předávají mezi sebou informace na této vyjímečné síti.Pak se nám tady vrací spalničky,černý kašel atd.atd.Inu kdo chce kam........

Zobrazit celou diskusi