Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na spalničky umíraly miliony dětí. Lékařka z epidemie viní i pražské matky

Video se připravuje ...
Autor: pal - 
13. února 2019
06:25

Aby očkování proti spalničkám fungovalo, je potřeba proočkovanost populace z 95 procent. Jenže v Praze byl ročník 2014 podle údajů z loňského roku proočkován pouze ze 73 procent. Epidemioložka Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy to v pořadu Blesku Epicentrum označila za jeden z hlavních důvodů, proč se v současnosti v metropoli setkáváme s epidemií spalniček.

Podle Světové zdravotnické organizace je výskyt spalniček nejvyšší za posledních deset let. V Praze se přitom už podle epidemioložky Zdeňky Jágrové dá mluvit o epidemii. „Máme hlášeno 51 hlášených případu od začátku roku, k pátku pak další čtyři,“ řekla v pořadu Blesku Epicentrum.

Nejinfekčnější jsme přitom ve chvíli, kdy ani nemusíme poznat, že spalničkami trpíme, tedy v inkubační době, která trvá někdy až dvanáct dní. „Zpočátku spalničky nepoznáme snadno. Člověk má rýmu, kašel, ale už v tuto chvíli je infekční a vylučuje největší množství viru,“ potvrdila Jágrová.

Spalničky můžou skončit smrtí i dnes

Většinou až zhruba čtvrtý den onemocnění se objeví po těle vyrážka. A až po dalších čtyřech dnech přestává být nemocný člověk infekční. „Že jde o spalničky, poznáme, když dojde k vyrážce. Ale jedině laboratoř pozná, že jde o toto onemocnění,“ upozornila epidemioložka.

Jde přitom o onemocnění poměrně závažné, které může skončit i úmrtím nemocného, fatální může pak být zejména u malých dětí.

„Nejčastější komplikací je zánět středního ucha, spalničkový zánět plic, u kterého nám antibiotika nepomohou, a také může přijít závažné onemocnění mozku, které začíná několik let po prodělaném onemocnění a končí fatálně,“ varovala Jágrová.

Když už dojde k nemoci, léčí se symptomy. Hlavní prevencí proti spalničkám je podle epidemioložky především očkování. K tomu, aby mohlo být opravdu účinné, je však potřeba, aby byla proočkovanost populace na 95 procentech.

Ze spalniček už lidé nemají respekt

Jágrová upozorňuje, že v Praze, kde právě s epidemií lékaři bojují, je proočkovanost podstatně menší. „Ročník 2014 byl v Praze naočkován pouze ze 73 procent,“ posteskla si.

Podle ní je to tím, že právě v hlavním městě se nejčastěji rekrutují matky, které se snaží očkování svých dětí odložit, nebo je vynechají zcela. V České republice se se spalničkami potýkají ještě na Ostravsku, tam jde však o 14 případů.

„Před rokem 1969 na spalničky umíraly miliony dětí, dnes už ta nemoc nemá takový respekt, protože se s ní většina lidí nesetkala,“ vysvětluje si Jágrová jeden z důvodů, proč lidé nemají potřebu sebe a své děti proti nemoci očkovat.

Dalším z nich je studie Andrewa Wakefielda, která dává očkování proti spalničkám do souvislosti s autismem u dětí. „Mluvit o spojitosti očkování s autismem je naprosto od věci, sami autoři této studie odvolali své závěry, studie byla dělána na vzorku asi dvanácti dětí, což rozhodně není reprezentativní,“ ohradila se epidemioložka. Tato studie si však podle ní dál žije vlastním životem.

Nemoc výrazně nakažlivější než chřipka

Očkování podle epidemioložky může způsobit přinejhorším pouze zanedbatelné komplikace, obzvlášť, je-li naočkované dítě zdravé. Obzvlášť ve srovnání s tím, co hrozí, když vypukne nemoc.

Pokud člověk onemocní spalničkami, tak se léčí příznaky nemoci. Pro jeho okolí to pak znamená, že se musí podrobit odběru, zda má dostatek protilátek proti nemoci. Pokud ne, přichází karanténa, která trvá do 21. dne od zjištění nemoci. 

Nemoc je totiž vysoce nakažlivá. „Jeden nemocný může nakazit 18 dalších osob, u chřipky čtyři až pět. Vzdušná nákaza je nejnebezpečnější,“ varovala Jágrová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

homoerectus ( 13. února 2019 16:38 )

Nemyslím, že je více autistů. Spíše dochází k častějšímu stanovení diagnozy u jedinců, kteří by byli před lety pokládáni za podivíny, a jejich rodiče či je samotné by nenapadlo jít k lékaři. Se snadnějším přístupem k informacím se šíří osvěta. Zrovna tak "přibývá" např. duševně nemocných či homosexuálů. Společnost se stává tolerantnější, lidé se už tolik neostýchají navštívit psychiatra, či přiznat svou sexuální orientaci , protože se nemusí tolik obávat sociální stigmatizace. Co se dříve tutlalo, to se dnes už tolik netají.

pp10 ( 13. února 2019 14:59 )

Boze, podarilo se vymitit nemoc, na kterou umiraly milony deti. Takze así jsme meli zustat v jeskynich a vse by bylo tak, jak chce priroda.

amaliana ( 13. února 2019 14:39 )

lištičko přechytralá, náš malý byl po očkování v půlroce 4 dny na JIP a v umělém spánku, když ho probudili tak už nikdy nebyl v pořádku a anoo, máme papíry z vyšetření, že jeho mentální postižení způsobilo očkování..

amaliana ( 13. února 2019 14:28 )

pane Sebr - nesmíte věřit všemu, co Vám do hlavy někdo nalije, až budete mít dítě které poškodilo očkovní doma, ubdete mluvit jinak a my jedno takové doma máme, můžete mi nevěřit, ale to je tak jediná věc. očkování Vás nikdy celoživotně neochrání, cca 20 let a pak už ne, jedině celoživotní imunita po prodělané nemoci. Nemocní jsou tedy hlavně dospělí, kteří i očkováni byli a to už neučinkuje a pak děti, které ještě očkované nejsou - ne kvůli matkám které s tím nesouhlasí, ale proto, že jsou ještě malé a očkovací kalendář je nějak nastaven. Proč je posledních 10 let tolik autistů? Ví to někdo? Ne? Tak ať nikdo netvrdí, že to není způsobováno právě očkováním, není to vyvráceno, jen nebyla dokončena studie - tedy jiným slovy - je možné že to tak je. Nejsem odpůrcem očkvání, ale vadí mi používání hexavakcíny u několikatýdenních miminek. A´t se očkuje tak, jako jsme byli očkováni my dříve

dostojevskij ( 13. února 2019 13:40 )

Nic není 100%. Bohužel - stává se to. Také znám případ. Z očkovaného dítěte - autista. Zdraví ničím nenahradí....Přesto jsem zastánce očkování. Okolo roku 1989 se uzavírala poslední léčebna TBC: Nebyly již nové případy. DNES: nárůst, ale je to důsledek otevřených hranic. Proudí sem neočkovaní, neznalí hygieny....

Zobrazit celou diskusi