Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V dovolenkovém ráji zabíjí spalničky. Přes dva miliony dětí nemá očkování

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
7. února 2019
14:20

Filipínské úřady vyhlásily v několika oblastech země, včetně metropole Manily, epidemii spalniček. Vysoce nakažlivým spalničkovým virem se během ledna infikovalo 1813 lidí, z nichž 26 nemoci podlehlo. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na filipínský epidemiologický úřad.

V souvislosti s šířením choroby rostou obavy především o zdraví 2,4 milionu neočkovaných dětí. Zatímco v roce 2016 činila na Filipínách proočkovanost 75 procent, v roce 2017 to bylo již jen 60 procent a v roce 2018 pravděpodobně klesla ještě níže, uvedl server BBC.

Rodiče na Filipínách váhají s rozhodnutím nechat své děti očkovat ve státních zdravotnických centrech v důsledku nedávného skandálu s vakcínou proti horečce dengue, po jejíž aplikaci byly v některých případech zaznamenány vážné komplikace. Vakcínu dostalo v letech 2016 až 2017 více než 830.000 dětí, než filipínská vláda tento očkovací program zastavila.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení - horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se pak objeví bělavé tečky se zarudlým okolím a po několika dnech červená vyrážka na těle. Až u třetiny případů se podle zdravotníků mohou objevit i život ohrožující komplikace.

K zajištění celkové imunity populace je podle Světové zdravotnické organizace u spalniček potřebná míra proočkovanosti obyvatelstva 95 procent.

Video  Spalničky udeřily už i na Slovensku. Nemocnice nezvládá nápor pacientů  - tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi