Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Začaly tajné kontroly šmejdů i podvodných autobazarů: Inspekce má falešné občanky

Autor: Veronika Šmídová, ČTK - 
29. ledna 2019
06:06

Nepoctiví prodejci a „šmejdi“ všeho druhu to budou mít v tuzemsku zase o něco těžší. Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) totiž na konci roku 2018 poprvé vyrazili do terénu pod skrytou identitou. Pravomoc používat falešné doklady a vystupovat v utajení jim udělali zákonodárci již v listopadu 2017, kdy vstoupila v platnost novela o ČOI. „Krycí“ občanské průkazy pro inspektory připravilo ministerstvo vnitra. 

První kontroly s krycími doklady provedla Česká obchodní inspekce na konci roku 2018. Nicméně přesné informace, který den konkrétně a případně u kterých podnikatelů, s jakým výsledkem a kolik kontrol proběhlo, to již poskytovat nebudeme, protože poskytovat takové informace by bylo proti smyslu a účelu používání krycích dokladů,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí ČOI Jiří Fröhlich s tím, že se podnikatel nedozví, že byl právě zkontrolován inspektorem se skrytou identitou. 

Pro tyto účely dostala ČOI falešné občanské průkazy, první z nich nafasovala v říjnu od ministerstva vnitra, jak uvedly v minulosti Lidovky.cz. Přesný počet kontrolorů, kteří dostanou pravomoc je využívat, ČOI neupřesnila. Zprvu by mělo jít o jednotky osob, později řádově desítky. Rozhodně to nebude standardní postup.

Ze zákona o ČOI mohou být krycí doklady použity pouze tehdy, jestliže to vyžaduje předmět kontroly a nelze-li účelu kontroly dosáhnout jinak. Krycí doklady se mohou podle zákona použít ve výjimečných případech a v nezbytné míře,“ vysvětlil Fröhlich.

Obecně se prý dá říci, že se skrytá identita bude využívat tam, kde je třeba buď chránit osobní identitu samotného kontrolora nebo utajit jeho příslušnost k ČOI.

Jsou to například autobazary, kde dává inspektor doklad totožnosti, kdy v postavení spotřebitele zakupuje auto, předváděcí akce a tak dále,“ upřesnil Fröhlich. 

Doklady v trezoru

Změna zákona o obchodní inspekci vstoupila v účinnost na podzim roku 2017. Vycházela z toho, že se kontroloři často musejí prokázat občanským průkazem třeba při sjednávání smluv. Z toho pro ně může plynout nepřiměřené riziko.

Krycí doklady kontroloři dostanou vždy na konkrétní akci, po jejím skončení je musí vrátit a poputují do certifikovaného trezoru. Vznikla také evidence, jaký doklad byl inspektorovi dodán, aby nemohlo dojít ke zneužití.

Inspektoři mohou nově rovněž vstupovat do uzamčených prostor podnikatele při podezření, že prodává nebezpečné zboží nebo padělky. Při kontrolách na tržnicích se totiž běžně stávalo, že se stánkaři navzájem varovali a část z nich uzamkla zboží do kontejnerů.

vaber ( 29. ledna 2019 09:50 )

malé auto se spotřebou 5 litrů na 100km, vyrobí 10kg CO2 a zničí 5kg kyslíku, jen za 100km, kdy dojde kyslík? pralesy žádný kyslík navíc neprodukují

mirkli ( 29. ledna 2019 07:15 )

Toto zveřejnit jen idiot. Aktivní blb je horší než třídní nepřítel

boxer ( 29. ledna 2019 07:01 )

To to trvalo ,ale nezdá se Vám,že jste "TROŠKU" zaspali a s těmi kontrolami měli začít tak minimálně před "DVACETI LÉTY" !!!!

Zobrazit celou diskusi