Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nalévání mladistvým i prodej nebezpečných raket: Na adventních trzích se porušovaly předpisy

Autor: peb, ČTK - 
16. ledna 2019
12:34

Při kontrolách prodeje vánočního sortimentu na adventních trzích zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) pochybení zhruba ve čtvrtině případů. Celkem inspektoři provedli v souvislosti s předvánočním prodejem 444 kontrol, nedostatky zjistili ve 116 případech, tedy ve 26 procentech. Oproti minulým letům inspekce nezaznamenala nedostatky při prodeji kaprů a vánočních stromků. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

„Obchodníci nejčastěji porušovali zákon o ochraně spotřebitele, kdy opakovaně neinformovali o možnostech reklamace nebo nevydávali řádně doklady o zakoupení zboží. Inspektoři se také setkávali s prodejem alkoholu mladistvým nebo s porušením zákazu prodeje nebezpečných pyrotechnických výrobků,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. 

Například v Ústeckém kraji prodejce neskladoval pyrotechnické pískací raketky v původních přepravních obalech, které obsahovaly všechny povinné údaje, ale po jednotlivých kusech. Produktům tak chybělo bezpečnostní upozornění v českém jazyce a další důležité údaje.

„Za jedno z nejzávažnějších zjištění v této oblasti lze označit porušení zákazu prodeje pyrotechnických výrobků kategorie F2 a F3 mimo prodejní místnost v Jihočeském kraji, a to v lokalitě příhraničních tržnic ve Vyšším Brodě, dále kategorie F4 na tržnici SAPA v Praze,“ dodal mluvčí.

Zábavní pyrotechnika se řadí do kategorií F1 až F4 podle stupně nebezpečí a úrovně hluku. Zatímco výrobky zařazené do F1 představují velmi malé nebezpečí, s výrobky kategorie F4 mohou manipulovat jen lidé s odbornou způsobilostí.

pavel11 ( 16. ledna 2019 14:04 )

To co se dělo o silvestru před i po byla válka ožralých tlup,fetáku a mladých parchantu s batohy na zádech kteří házeli petardy,dělobuchy,bylo jim jedno že jde stará paní nemocná tak byla vylekána to vypadalo na sanitku po okřiknutí naházeli dělobuchy a utekli tohle šílenství pokračovalo celý den celou noc.Nemocní staří lidé dostávali neskutečně zabrat vylekaný,infarkty,ale i malé děti,psi byla to neskutečná noc a den byla to válka hovad,fetáku,omladiny proti občanum.Policie ani jeden v ulici jen projížděli auty jak jeblé dyně ale že by jeden vylez a konal svojí povinost všechny občany nechali na pospas hovadum ožralcum,fetákum,omladině která pojala svátky jako s fetovaná zvířata.Lidé se báli jít ven a výsledek nikoho to nezajíma starostové,primátoři,vláda nereaguje na válku v ulicích.

Zobrazit celou diskusi