Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Naděje pro pohřešované děti: Nová aplikace zapojí do pátrání i veřejnost

Autor: Nikola Forejtová - 
8. listopadu 2018
13:50

Pohřešované dítě je noční můrou každého rodiče. Ročně tímto peklem bohužel projde kolem 5 000 českých rodin, pomoci s pátráním by jim měla nová aplikace „Echo“. Díky ní se totiž může do hledání již od začátku zapojit i široká veřejnost. Aplikace bude napojená přímo na databázi policie a rozešle okamžitě informace o pohřešovaném dítěti všem jejím uživatelům. Přístupná by měla být nejpozději začátkem roku 2019.

„V aplikaci bude fotografie, základní informace o dítěti a místo s časem, kdy se ztratilo. Neustále se bude obnovovat a vyřazovat již uzavřené případy. Lidé si dnes hodně pomáhají na internetu, ale mnohdy sdílejí informace o dítěti, které jsme z databáze pohřešovaných už vyřadili,“ uvedl k nové aplikaci Echo jeden z jejích vývojářů - policista Martin Kaiser.

„Potřebujeme více zapojit širokou veřejnost v co nejkratším čase. Pokud bude mít aplikace vliv na nalezení byť jen jednoho dítěte, budeme vědět, že má projekt své opodstatnění,“ dodal kriminalista Jan Rybár, druhý autor projektu s tím, že Echo nabídne uživatelům informace o dítěti v minutě, kdy se vyhlásí pátrání.

Dostupná bude i v zahraničí

Dospělí pohřešovaní mají v tomto ohledu zatím smůlu, aplikace se chce v počátcích zaměřovat jen na děti. Dostupná bude i za hranicemi. „Prozatím plánujeme vývoj aplikace také v zahraničí. Od začátku byla tvořena tak, aby mohla být aplikována pro všechny jazykové mutace. Dítě může být v případě únosu klidně za hodinu mimo hranice ČR, proto jednáme s našimi sousedy o uvedení Echa i mimo naše hranice,“ popsal pro Blesk Zprávy Kaiser.

Na aplikaci vybírají autoři peníze skrz online platformu pro dárcovství, již nyní poslali lidé 84 tisíc korun. Každý příspěvek od veřejnosti (do výše 500 tisíc) pak Nadace Vodafone, která projekt podporuje, zdvojnásobí. Podle Kaisera ale aplikace už teď relativně funguje a její spuštění není tolik závislé na financích. Peníze mají napomoci spíše rychlejšímu spuštění, vývoji do zahraničí a propagaci. Pokud si lidé aplikaci nestáhnou, bude totiž k ničemu.

Chcete-li stiskem jednoho tlačítka také zachraňovat životy, můžete si stáhnout Echo buď koncem roku 2018, nebo nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2019. Přispět finance na vývoj pak lze přes portál www.darujme.cz/aplikaceecho.

snehulak ( 8. listopadu 2018 16:19 )

A jak se aplikace vypořádá se zákony, které stvořili EUposlanci (nemají v únosech nakonec prsty?), které zakazují zveřejňovat obličej nezletilého? A zažitou praxí že se obrátí na veřejnost až po delší době, nejspíš aby dala čas pachateli, nebo ho nevylekala? Nebo se někdo bojí, že si nějaká stařenka nedejbože vzpomene, že tuhle holčičku viděla před čtvrt rokem (v 16:18) jak stojí na rohu ulic Vinohradské s Orlickou?

Zobrazit celou diskusi