Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vymyslel lék, který trhá rekordy. Vědec Vilček (84) věří i v porážku rakoviny

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
24. května 2018
05:02

Vývoj nových léků je zdlouhavý, ale snazší než před lety. Je o tom přesvědčen Ján Vilček, mikrobiolog a imunolog slovenského původu, který vymyslel látku pro léčbu Chrohnovy choroby nebo revmatoidní artritidy. Na svém léku, který patří k neprodávanějším na světě, pracoval více než 20 let. A dalších 10 let trvalo, než začal pomáhat pacientům. Dnes věří, že třeba léčba rakoviny by mohla být už brzy mnohem úspěšnější.

„Věnoval jsem 90 procent energie na základní výzkum, tedy tomu, abych zjistil, jak věci fungují na molekulární úrovni. Bylo to víceméně teoretické. A šťastnou shodou okolností se stalo, že jedna protilátka, kterou jsme v laboratoři vytvořili, byla základem pro tento velmi úspěšný lék. Bylo v tom hodně štěstí a náhody,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk Zprávy Ján Vilček, vědec stojící za jedním z pěti nejprodávanějších léků na světě.

Lék Remicade už pomohl více než třem milionům lidí z celého světa. Je účinný při zánětlivých a autoimunitních onemocněních, jako je třeba Crohnova choroba. Lidem, kteří lék využívají, přináší úlevu a léčbu, která až do konce 90. let nebyla možná.

Čekal 10 let, než látka začala pomáhat

Vývoj léku ale nebyl snadný a třeba na léčbu sepse, kde ho testovali, vůbec nefungoval. „Nebyl to ten heuréka moment. Bylo to náročné, trvalo to prakticky celou moji kariéru, 20 až 30 roků,“ říká Vilček s tím, že jen od vytvoření protilátky až do jejího schválení uběhlo téměř 10 let. „A to není neobvyklé, muselo to projít mnohými klinickými pokusy a bylo potřeba dokázat, že je to úspěšné,“ zmínil.

I dnes je vývoj každého nového léku velmi zdlouhavým procesem. Zároveň je to ale snazší než před lety. „O nemocech víme více. Máme nové poznatky a umíme racionálně předpovídat, co by mohlo fungovat. Ne se stoprocentní jistotou, ale s větší než v době, kdy jsme vyvinuli náš lék,“ vysvětluje s tím, že vznik nových léků brzdí i to, že stále není jasné, co některé nemoci způsobuje.

„Rakovinu věda porazí“

„Neznáme základní příčiny některých onemocnění. Nevíme, co je bází třeba Alzheimerovy choroby. Ale v některých případech, i když víme přesné molekulární mechanismy nemoci, je těžké najít způsob, jakým to korigovat. Trvá to dlouho, ale v medicínských vědách je velký postup,“ říká Vilček. A věří, že časem bude možné úspěšně léčit i řadu dnes nevyléčitelných nemocí. Třeba rakovinu.

„V rakovině je teď hlavní postup v imunoterapii, která zdaleka není perfektní a má vedlejší účinky. Ale přece jen už je možné zabránit smrti i v situacích pacienta, který je ve formě rakoviny, kde dříve nebylo možné udělat nic. A ten pokrok půjde dále,“ uvádí v rozhovoru.

Profesor Vilček se zamýšlí nad tím, proč jsou některé důležité léky velmi drahé. Podívejte se:

Medaile od Baracka Obamy

Ján Vilček se narodil v roce 1933 v Bratislavě a vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. V 60. letech z Československa emigroval do USA, kde jako vědec celý život působil na New York University. Podílel se na vývoji léčebné látky Infliximab, která doposud pomohla více než třem milionům lidí.

V roce 2012 ho za vědeckou práci ocenil také americký prezident Barack Obama a předal mu národní medaili. Před několika dny mu Univerzita Karlova udělila čestný doktorát.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 24. května 2018 12:29 )

Kéž by už jednou někdo vymyslel léky na všechny ty hnusné nemoci,které doteď nejdou léčit nebo jen omezeně.Pokrok i věda jde dopředu,je fakt,že dnes se umí pomoci s věcmi,které byly ještě před pár lety neřešitelné,jsou lepší přístroje,větší možnosti.Možná,že za 20 - 30 let už lidi nebudou muset ty hrozné nemoci až tak řešit a bude na ně lék,který bude pomáhat,ale možná taky přibude spousta jiných nemocí,na které se bude opět hledat účinný lék.

zada ( 24. května 2018 07:45 )

Před panem Vilčikem se skláním. Ovšem žádná euforie u mě nenastává, neboť náš farmaceutický průmysl nedovolí mít zdravé občany. To by přišel na hunt. Farmaceutický průmsl celosvětový je největší byznys. Proto se i "nedaří" některé nemoci úplně vyléčit, neboť léky a cpaní jedů do pacientů přináší velké peníze. Klidně mě může někdo odsoudit, ale já to tak vidím. Lékařská věda neučí pacienta žít zdravě od počátku tak, aby k nemoci nepřišel. A jiště jeden pohled - bohužel asi pro některé hodně krutý - farmacie i lékařská věda pomáhá degenerovat lidstvo, ano zachrání spoustu lidí, ale v genech to vše zůstává a příroda se bude bránit. Rakoviny je věcí špatného životního stylu, stresu, trápení, jedovatých jídel - každý má jiný organizmus, každý "unese" jinou zátěž. Ale pro farmacii jsou to velké prachy a, řekněme laicky - lidí je na této planetě už přespříliš..... Lidstvo nedokáže ovlivnit celosvětově porodnost - a co přináší přemnožení v přírodě to přeci vidíme sami. Zdravím a i na dále veselou mysl . Nějak to přežít musíme

hapigo ( 24. května 2018 05:22 )

 Tento pán je celebrita.O něm a jemu podobným by se mělo psát a ne pořád o sra...ch typu Terka,Jirka a další.

Zobrazit celou diskusi