Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pacienti s rakovinou prsu se záchranného léku možná nedožijí. Schválení trvá v Česku roky

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
30. dubna 2018
05:02

V Česku žije zhruba tři a půl tisíce žen s rakovinou prsu v metastatickém, nebo-li posledním stádiu. Ačkoliv jim metastázy zasáhly orgány, jako jsou plíce, játra nebo kosti a nemohou být zcela vyléčeny, díky novým moderním lékům lze další postup nemoci oddálit. Díky tomu mohou ženy žít roky plnohodnotný život. Jenže tento lék v Česku nehradí pojišťovna. O jeho úhradě rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), ten už ovšem mnohonásobně překročil zákonnou lhůtu.

 Lék s názvem IBRANCE umí v buňce „vypnout“ enzymy CDK 4/6 odpovědné za nekontrolovatelný růst nádorových buněk. Zatímco chemoterapie má řadu vedlejších účinků, tento lék jich má minimum. Metastázy tedy nemusí být „předpokojem krematoria“, jak se o nich říká, díky lékům se dá žít kvalitně i roky.  

Ženy, které trpí rakovinou prsu v posledním stádiu, tedy doufají, že nová léčba bude hrazena pojišťovnami, protože jinak vyjde na 100 tisíc korun měsíčně. 

„Žádost o stanovení ceny a úhrady pro léčivý přípravek s látkou palbociclib byla ke Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv podána v lednu 2017. SÚKL má 165 dnů na vydání rozhodnutí. Tato lhůta uplynula v srpnu 2017. České pacientky doufají, že proces bude postupovat co nejrychleji a že brzy bude nová léčba dostupná i u nás,“ řekla Petra Adámková, ředitelka Onko Unie, která se snaží nové léky zpřístupnit pacientkám co nejdříve.

Schvalování léku může u nás trvat roky 

Bohužel čas je pro nemocné ženy drahý. Zatímco např. v Německu dostanou pacientky nové léky do tří měsíců, u nás to může trvat roky. „Lhůty se překračují, náš systém není přizpůsoben tomu, aby příjímal nové a nové léky a vydával za ně velké peníze,“ řekla ve studiu Blesk Adámková s tím, že náš systém patří k nejpomalejším v Evropě.

Tento nový lék je přitom pojišťovnami hrazen ve velké většině západoevropských zemí (např. Německo, Francie, Velká Británie) a také v některých zemích střední a východní Evropy, konkrétně Bulharsku nebo Slovinsku, přičemž v Rumunsku se již finalizují jednání. 

Další zprávy a další posuzování 

Výrobce léků, který chce, aby byl lék v Česku hrazen z veřejných prostředků, musí zažádat o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Rozhodnutí vydává SÚKL. 

Ve správním řízení o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady léčivého přípravku IBRANCE byla koncem listopadu 2017 vydána hodnotící zpráva, tento dokument vždy předchází vydání rozhodnutí a je možné se k němu ve stanovené lhůtě vyjádřit. Následně držitel registrace v reakci na hodnocení provedené Ústavem přerušil správní řízení na cca 2 měsíce a změnil charakter žádosti. To znamená, že nyní požaduje stanovení úhrady pro odlišnou (resp. užší) cílovou skupinu pacientů a k tomu také dodal nové podklady, které Ústav musí znovu zanalyzovat,“ řekla Blesk Zprávy Monika Knobová z tiskového oddělení SÚKL.  

Výrobce tedy zaslal nové analýzy jako doplnění k předchozí zprávě z listopadu, které bude SÚKL opět posuzovat z hlediska ceny a dopadu rozpočtu veřejného zdravotního pojištění. Pak teprve rozhodne o výši ceny léku a jeho úhradě ze zdravotního pojištění. Jenže otázkou zůstává, jak dlouho to bude trvat.

Málo lidí nebo špatná legislativa? 

Podle Adámkové může za dlouhá protahování schválení úhrady personální obsazení SÚKL. Ten si je vědom dlouhých zdržení a řekl, že Ministerstvo zdravotnictví podrobilo ústav kontrole. 

„Čekáme na výsledky kontroly, ale zároveň v mezičase připravujeme analýzu, která by měla odhalit, kde může ke zdržení docházet. Zda je problém v tom, že správní řízení trvají dlouho buď kvůli organizaci práce, nebo nejsou podání žadatelů dostatečná, případně že je sekce personálně poddimenzovaná, anebo již není legislativa poplatná dnešní době,“ vysvětlila Knobová. 

V čem je zásadní problém podle ředitelky Onko Unie? Jak by se tato situace mohla zlepšit? Zjistíte v rozhovoru:  

 

 

 

sores ( 30. dubna 2018 10:07 )

Všechno v Česku korupčním trvá roky!!!! O život a zdraví čechů vládě vůbec nejde ani zákonodárcům, ale o velké prachy pro sebe!!!!!! Stačí to žrádlo co tady jíme a nic se s tím nedělá,proto máme krásné 1.místo v rakovině střeva na světě. Bílá rasa čechů je horší nežli rumuni,bulhaři a korejci! Jak řek Dr. v televizi Česko je něco mezi Rumunskem a Ukrajinou!! To sedí.

kukuku ( 30. dubna 2018 07:35 )

Havlovský a Klausovský balkánský kapitalismus s masovým rozkrádáním nás dostal už i za Bulharsko a Rumunsko.

PremyslOtakar ( 30. dubna 2018 06:44 )

 100 tisíc měsíčně?! To je hyenismus,takto lichvařit na nemocných lidech,ten kdo přišel s takovou cenou je u mě člověk na zlynčování!

stejmar ( 30. dubna 2018 05:51 )

Oni Ti, kterých se to brzprostřednĕ nerýká, nikam nespĕchají. Je krásné napsat za rok za dva...., ale ty ženy nemají čas čekat.

Zobrazit celou diskusi