Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vadala z Kuciakova článku má vazby na mafii. Podniká i v Česku

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. února 2018
15:05

Italský podnikatel Antonino Vadala, který má podle zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka vazby na slovenské politiky i italskou mafii, má byznys i v Česku. Podle obchodního rejstříku mu od loňského listopadu patří společnost Vadala Group CZ, která se do té doby jmenovala Redo Water. Firma sídlí na nejdražší české ulici Na Příkopě v Praze, podniká v byznysu s realitami a nemá téměř žádný majetek. Zjistila to Mladá fronta Dnes (MfD).

Novinář Kuciak byl podle slovenské policie zavražděn pravděpodobně kvůli své investigativní práci. Slovenský portál Aktuality.sk dnes zveřejnil jeho nedokončený článek, který popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Vadala: Podnikatel s vazbami na mafii

Kuciak v textu mimo jiné zmapoval podnikatelské vazby Vadaly s Ficovou asistentkou Máriou Troškovou a bývalým poslancem Ficovy strany Smer-sociální demokracie a nynějším tajemníkem bezpečnostní rady státu Viliamem Jasaňem. Vadalu pak označil za přímo napojeného na 'Ndranghetu.

Video  Italská mafie, Ferrari v obýváku a spojení s vraždou novináře? To vše policie prověřuje  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Dvaačtyřicetiletý Vadala s trvalou adresou v Trebišově na jihovýchodě Slovenska podniká zejména na Slovensku. Jeho jméno podle MfD figurovalo u 32 slovenských firem, deset z nich se zabývalo fotovoltaikou. Jednatelem a akcionářem jeho české Vadala Group CZ byl podnikatel Filip Dušek, který má byznysové aktivity v Česku i na Slovensku.

Dušek později ČTK sdělil, že s Vadalou nikdy nepodnikal a ani s ním nepodniká. Loni v listopadu prodal Vadalovi stoprocentní podíl v ekonomicky neaktivní firmě Redo Water, která byla bez majetku.

"Měl jsem volbu společnost nechat zlikvidovat, což bylo spojeno s náklady, nebo ji prodat za nominální cenu. Neznal jsem a neznám zamýšlené obchodní aktivity pana Vadaly s touto společností," doplnil Dušek.

Česko se zapojí do vyšetřování

Další Italové, které zmínil v souvislosti s aktivitami ’Ndranghety na Slovensku novinář Tom Nicholson - Brunno Vadala a Diego Roda - podle všeho v Česku nepůsobí, píše MfD. Prezident slovenské policie Tibor Gašpar podle MfD rovněž uvedl, že na případu, který může souviset s kalábrijskou mafií, bude spolupracovat česká policie. Slováci o spolupráci požádali také Italy.

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Video  Záběry z místa činu: V téhle ulici někdo zastřelil slovenského novináře a jeho přítelkyni.  - Joj TV, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

baIika ( 28. února 2018 14:29 )

Popravdě už ať jsou všichni Fičáci dole a Fico nechá Zemana napokoji! Slováci nedejte se.

hrdadaxo ( 28. února 2018 13:55 )

"Kuciak psal o dotacích pro firmy blízké Smeru Zavražděný novinář psal mimo jiné také o dotacích, které získávaly firmy okolo Miroslava Bödöra. Jde o podnikatele blízkého Smeru, majitele bezpečnostní služby Bonul a švagra policejního prezidenta Tibora Gašpara. Kuciak popsal třeba fingované soutěže na ministerstvech hospodářství a zemědělství, v rámci kterých soutěžily Bödörovy firmy mezi sebou. " Fico nie je hlúpy, vie že vyšetrovanie povedie ku Kočnerovi, následne Kaliňákovi, potrebuje si aspoň on zachrániť kožu. Ale zas na druhej strane, vyšetrovať to bude Kaliňákova NAKA, takže výsledok je jasný - zoženú nejakého blba na ktorého to hodia (ako v prípade vraždy Valka) a ovce budú spokojné.........

Zobrazit celou diskusi