Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brusel to na Čechy zkouší přes houby. Mají kritiky přesvědčit o výhodách EU

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
11. března 2018
06:05

Jen třetina Čechů vnímá Evropskou unii pozitivně a země při srovnání patří k těm nejvíce euroskeptickým. Úředníci nejen v Bruselu si proto kladou otázku, jak lidem nejlépe ukázat, že EU není jen o byrokratických směrnicích. Vymysleli proto kampaň, která zmiňuje třeba svobodu pohybu všech obyvatel po Unii i místa, kde pomohly peníze z EU. Konzervativní euroinstituce navíc překvapila nebývale odvázanou kampaní s houbařem Antonínem, hercem Tomášem Jeřábkem.

Houbař Antonín drží svůj prázdný košík a smutně kouká pár metrů dále na německé území, kde vidí pěkného praváka. Jenže než se stihne přes hraniční kontrolu k hříbku dostat, „uloupí“ ho pro sebe kolemjdoucí Němka. „Guten Tag,“ zdraví ho a odchází.

Krátký příběh, který navozuje atmosféru 90. let, se odehrává v jednom ze dvou zatím publikovaných spotů, které pro Česko připravila Evropská komise. Mají ukázat EU v pozitivním světle – nejen formou neoblíbených evropských směrnic. V tomto případě autoři spotu vyzdvihují volnost pohybu všech obyvatel EU.

Druhý spot ukazuje Antonína při práci v německé restauraci, kde ho hledá tamní kontrolorka. Nemá totiž pracovní povolení. To už je ale dnes také minulostí, protože obyvatelé EU mohou ve všech členských státech pracovat volně.

„Češi na výhody EU zapomínají“

Celkem půjde o pět spotů, které by měly běžet i v kinech. „Videa mají vtipnou formou připomenout, co nám EU umožnila. Cílí na všechny, kteří to buď už zapomněli, nebo to třeba ani nezažili,“ řekla pro Blesk Zprávy Magdaléna Frouzová ze Zastoupení Evropské komise v Česku.

Jako příklad uvádí práci v zahraničí, která byla před vstupem do EU kvůli byrokracii složitá a hrozily pokuty nebo vyhoštění. „A mnoho Čechů, kteří dnes rádi jezdí za slevami třeba do Drážďan, si už ani nedovedou představit, jak by taková cesta kdysi vypadala: žádání o vízum, celní kontrola, proclení či dokonce zabavení zboží,“ uvedla Frouzová.

Nové spoty jsou součástí širší a už dříve spuštěné kampaně. Spolupracují na ní úřad vlády právě s Evropskou komisí. Její součástí jsou kromě nových spotů také videa o Češích, kterým EU pomohla při studiu, web a informační brožura upozorňující na to, co členství v EU v každodenním životě přináší.

„Finanční náklady na tyto aktivity dosáhly přibližně sto tisíc korun. Výrobu krátkých spotů pak hradilo Zastoupení Evropské komise,“ uvedl pro Blesk Zprávy státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař. Komise finanční náklady na výrobu spotů ani po dotazu redakce nezveřejnila.

Česká vláda se chce v následujících měsících soustředit na to, aby lidem vysvětlila, v čem je EU pro Čechy důležitá. „Budeme diskutovat témata, která oslovují české občany. Proto se připravují výjezdy do regionů, a proto kabinet podporuje koncept občanských konzultací, se kterým přišel francouzský prezident Emmanuel Macron,“ řekl Chmelař.

Euroskeptické Česko? Půl na půl

Česko patří k zemím, které mají spíše negativní pohled na členství v Evropské unii. Alespoň podle loňského průzkumu Eurobarometr, který ve všech členských státech uskutečnil Evropský parlament.

Pouze třetina Čechů Brusel vnímá pozitivně, což je nejméně ze všech členských států. Třeba v Německu je to 79 procent. Bezmála polovina obyvatel Česka (45 procent) nemá názor, jestli je EU dobrá nebo špatná. Zato celá pětina je ale přesvědčena o tom, že členství v Unii není nic dobrého. Patříme tak mezi pět zemí, kde lidé vnímají EU nejvíce negativně.

Jiný průzkum, který nedávno provedl think tank Europeum, nicméně naznačuje, že Češi by se v případě referenda o vystoupení z EU vyslovili pro setrvání. Hlasovalo by pro něj 54 procent lidí, což je na druhou stranu jen mírný nadprůměr. Naopak 34 procent lidí by hlasovalo pro vystoupení a 12 procent lidí neví.

„Brusel nařizuje“

„Nejvíce euroskeptická skupina byli lidé ve věku 36 ž 50 let. V této skupině bylo 44 procent pro odchod a 42 procent pro setrvání v EU,“ uvedl ředitel organizace Vladimír Bartovic. Pozitivně se podle něj k českému členství v EU staví část mladých lidí a také důchodci.

Průzkum také ukázal, že podle 82 procent Čechů politici často využívají EU jako obětního beránka. „To je ten známý postoj, že Brusel nám něco nařizuje. Absolutní většina Čechů si uvědomuje, že čeští politici tohle dělají,“ zmínil Bartovic. Z otázek zaměřených na vztah k EU výzkumníkům vyšlo, že mezi Čechy je silná skupina takzvaných euroskeptiků. „Nejvíce je tento pohled na EU rozšířen mezi nezaměstnanými nebo živnostníky,“ dodal. 

Video  Co by se stalo, kdyby po Brexitu přišel CzechOUT? Odpovídá Ladislav Miko  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

flora ( 12. března 2018 12:57 )

Ve spoustě zemí Evropy je pevně omezené množství hub, které si můžete odnést z lesa, jinde se dokonce platí nálezné neboli houbařská daň. I u nás se už nachystali omezení. Takže ten šot zas pěkný podvod...

gabreta ( 11. března 2018 11:45 )

EU připomíná Čechům, jak můžou jezdit za slevama? A že by EU připomněla třeba Němcům ježdění pro levnější benzín, pro cigarety, nebo pro pohlavní nemoci na E55 a třeba levnou pracovní sílu? Zajímal by mne poměr, jestli Helmuti mají víc výhod z nás a nebo my z nich, ty slavná a dobrosrdečná EU!!

Antonin Blaha ( 11. března 2018 11:44 )

 Tak toto uz je opravdu zoufalstvi😂

Deneček ( 11. března 2018 11:03 )

EU začala jako lysohlávka,aby oblbla lidi a nyní se z ni stala muchomůrka zelená,která nás otravuje.

Nezadat ( 11. března 2018 09:21 )

My si zachováme bílou rasu poslední na světě kteří jsou čistí slovani a ať si houby nabouchají do špic.Chazaři proto tlačí na východní země aby konečně totálně zlikvidovali poslední čistou bílou rasu .

Zobrazit celou diskusi