Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Česku bude chybět 100 tisíc tun brambor. Neurodily se kvůli suchu

Autor: ČTK, Mii - 
21. září 2017
11:47

V Česku se letos urodilo méně brambor než loni. Oproti loňskému velmi dobrému výsledku bude letošní úroda nižší o 50 tisíc až 100 tisíc tun, tedy skoro o 15 procent. Předpokládá to Český bramborářský svaz. Loni zemědělci sklidili v ČR 700 tisíc tun brambor. Za letošní horší úrodu může sucho v některých částech republiky. Svaz proto chce po ministerstvu zemědělství kompenzace pro nejvíce postižené pěstitele brambor. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda svazu Miroslav Chlan.

„Tady to nevypadá špatně, ale už některé okrajové části Vysočiny a většina oblastí jinde, kde nepřišla lokální bouřka, mají podobné sucho jako v roce 2015,“ řekl Chlan. Dodal, že by si pěstitelé pomoc zasloužili, aby u pěstování brambor zůstali.

„Já tady dneska nemůžu stoprocentně říci ano nebo ne, zvážíme to,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Materiál týkající se kompenzací za sucho ministerstvo připravuje, ale finanční možnosti podle ministra nebudou neomezené a ozývají se i další pěstitelé, kupříkladu cukrovky. Bude potřeba zvážit ekonomický dopad poklesu produkce na dané pěstitele, uvedl.

Minulý rok sklidili zemědělci v Česku podle Českého statistického úřadu 699 605 tun brambor. Tento rok bramborami osázeli 23 418 hektarů polí, z nichž 35 procent je na Vysočině. V tomto kraji se sklizeň naplno rozběhla v prvním zářijovém týdnu, brambory bývají obvykle vybrány v polovině října, podle počasí.

Video  Šéfkuchař vás naučí ty nejlepší šťouchané brambory  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

sores ( 21. září 2017 16:33 )

buIIshIt: v mém okolí jsou zase důchodci od 6000tis do 9000 tisíc! A do supermarketu chodí proto že jsou v něm levné akce. Na vše si člověk musí přijít sám, moje matka makala 44 let dělnici takže dřela a má důchod 10 tisíc což je almužna na celý měsíc. Děláme jí nákupy jinak by s tou almužnou nevyšla,6 tis.dá za nájem,další za léky drahé,oblečení,vlak, autobus,telefon,obuv,holiče a na jídlo jí už moc nezbude. O kultuře nebo dovolené si může nechat zdát.

bullshit ( 21. září 2017 16:01 )

Mám v okolí desítky důchodců a žebračenky dozajista neberou. Mrkni ve čtvrtek do Lidlu, Tesca, Kaufu, co kupují a hlavně čím přijeli. Platím si 38 let důchodové pojištění a pokud budu mít důchod jako dnešní důchodci, budu si docela medit. Všichni kolem mne šli do důchodu v 60 letech, já půjdu v 64 letech. V okolí několik bývalých struktur s odchodem v 55 letech. Každý rok dovolená, léto na chalupě a zánovní autíčko v garáži. Možná jsou vyjimky ale myslím, že jsou v pohodě. Okradou-li babičku tmaváci, vyškrábne stovky tisíc v peřiňáku, mnozí kupují na akcích věci, na které pracující běžný občan ani nepomyslí. Češi jsou prostě plakálkové ikdyby stál před domem RollsRoyce.

sores ( 21. září 2017 15:14 )

Už tak důchodci berou žebračenky podprůměrný důchod a zdražuje se o 106. 70% důchodců nedosáhne na prům.důchod 11,5 tisíc! Hlavně že si soudci sami zvyšují platy včetně politiků!

snehulak ( 21. září 2017 14:58 )

Vy kluci co fandíte pravici máte slovník skoro stejný jako ti neonacisté z Dělnické strany. Neujíždíte už tak trochu k nim?

snehulak ( 21. září 2017 14:53 )

To je pohroma, budeme muset kupovat zas jenom ty polské, jako letos. Ledaže by ty statisíce chyběly i v Polsku.

Zobrazit celou diskusi