Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečka: Miliony migrantů z Afriky? Hrozí nám problém, ale můžeme i pomoci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. června 2017
05:16

Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně jezdí do Afriky coby ministr zemědělství. V době, kdy v Praze i zahraniční experti varovali před tím, že z „černého kontinentu“ hrozí další velká migrační vlna, se pozastavil nad svými zkušenostmi z cest po řadě zemí, se kterými se Česko snaží obchodovat. Ale i pomoci. Zájem je o české traktory Zetor, české pivo i další stroje, postupy či produkty. Afrika podle Jurečky skýtá i pro nás řadu příležitostí.

„Navštívili jsme Etiopii, Tanzánii, Zambii, Nigérii a Senegal,“ vypočítává Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk.cz při ohlédnutí za jeho ministerskými cestami po Africe.

Populární české Zetory i pivo

O co je v jeho oboru v Africe zájem? Především o české traktory Zetor a další stroje a technologie v oblasti zemědělství a potravinářství.

„V mnoha státech má značka Zetor obrovský zvuk i po těch třiceti, čtyřiceti letech, kdy tam naposledy byly Zetory dodávány. Ty traktory tam do dnešních dnů jezdí. Např. na zambijský trh jsme se vrátili před měsícem a půl zhruba po těch třiceti letech,“ vzpomíná na jednu z posledních cest Jurečka.

Zájem hlásí i o české pivo, slad a chmel. „Pivo i v těch afrických státech - v mnoha z nich, se kterými jsme měli poměrně intenzivní spolupráci před rokem 1990 - má pořád dobrý zvuk, dobré renomé,“ řekl Blesk.cz Jurečka.

Africké státy mají dle něj i zájem o výstavbu pivovarů - vznikl např. v Etiopii v městě Maychew Town. Postavily ho tam hradecké strojírny ZVU Potez v únoru 2015 a v přepočtu za třičtvrtě miliardy korun. Vedle toho je zájem mj. o české potraviny a sušené mléko či některé mléčné výrobky, dodává Jurečka.

VIDEO: Ministr Jurečka o cestách do Afriky: Zájem je o české pivo, sucho je tam fatální a migrace velkou hrozbou

Jurečka: Koukáme na Afriku skrz prsty

O tomto kontinentu, odkud nadále proudí do Evropy uprchlíci a migranti, mluví Jurečka jako o zemi budoucích příležitostí. „Na Afriku se v mnoha ohledech díváme svým způsobem přes prsty. Mnoho lidí ji hodnotí, ale nezná situaci v těch státech,“ upozorňuje ministr.

Připomíná očekávaný demografický růst v Africe, který může přinést riziko problémů, ale i další potenciál obchodní spolupráce a dodávky technologií do řady oborů.

Nejen do zemědělství. „Obecně Afrika jako kontinent je kontinent, který je hodně podceňován z hlediska možné spolupráce. A to vzájemné, na obou dvou stranách. Když se podíváme na počet obyvatel, je tam dnes zhruba 1,9 miliardy lidí. Do konce tohoto století tam bude zhruba 4,5 miliardy lidí,“ říká Jurečka.

Na téma klimatických uprchlíků nedávno v Praze upozorňovali odborníci i při bezpečnostní konferenci Meče a pluhy. „Ta hrozba je tam opravdu asi nejsilnější. Změna klimatu v některých afrických státech má poměrně rychlý nárůst,“ přitakává Jurečka.

Problémy s vodou a „fatální vysychání“

Sám měl možnost procestovat poměrně velkou část navštívených států. „Pokud jde o venkov a vidíte tam, že si některé obce vybudovaly studnu i třeba za přispění některých českých rozvojových projektů, tak najednou se zjišťuje, že na nějaké krátké období v roce začíná vysychat. Ale pro ty lidi je to obrovský problém,“ upozorňuje Jurečka.

„My když ráno vstaneme a pustíme kohoutek, teče voda. Když neteče, tak je někde nějaký náhradní zdroj na sídlišti nebo na vesnici v podobě cisterny. Ale tam nic takového není. Když tam voda vyschne, je to fatální problém pro obyvatele z hlediska jejich přežití,“ pokračuje ministr v době, kdy se sucha obávají před přicházejícím létem i Češi a do boje se suchem by měly mířit do budoucna miliardy i u nás.

Češi v Zambii budují vzorovou farmu

Nezapomínejme ani na rozvojovou pomoc, varuje však Jurečka. „Za deset, patnáct let problém migrace může být obrovský nejenom pro Evropu,“ říká.

Dle něj je důležité pomoci z pozice rozvinutých států v Africe rychle a systematicky řešit problematiku dostupnosti vody či bezpečných a kvalitních potravin v kontextu klimatických změn. Aby dokázaly samy sebe uživit.

Předat jim know how, dodat a prodat technologie. A naučit je s nimi dobře pracovat. Jak? Jurečka např. při poslední cestě do Zambie propagoval budování vzorové farmy (Czech farm of Excellence), která má v budoucnu sloužit právě k praktickému vzdělávání zemědělců v živočišné i rostlinné výrobě. A to částečně i za pomoci českých strojů.

Jurečka Blesk.cz řekl, že jde o ambice vzdělávat tamní farmáře přímo na místě, protože třeba v rámci stipendijních programů se jich do Evropy dostane jen zlomek.

Zmínil však i vlastní zážitky z cest. „Když tam člověk přijede, může mít dojem exotiky skoro na každém kroku. Je to úplně jiný svět způsobem třeba dopravy, to je první, co tam na Evropana dolehne. Samozřejmě jiné sociální návyky atd., je tam spousta jiných prvků. Ale když tam přijíždíte opakovaně, tak už to vidíte jako něco, na co si dokážete zvyknout,“ říká Jurečka.

Rozdílná je samozřejmě i kultura. „My možná na rozdíl od nich žijeme až moc uspěchaným, ustaraným, stresovým životem, oni až pod takovým tlakem nejsou,“ dodává ministr.

zednik ( 14. června 2017 10:55 )

Rozdílná je samozřejmě i kultura. „My možná na rozdíl od nich žijeme až moc uspěchaným, ustaraným, stresovým životem, oni až pod takovým tlakem nejsou,“ "Za deset patnáct let problém miograce může být obrovký problém nejen pro Evropu" Tak abychom nedopadli jako v tom přísloví - Pro dobrotu na žebrotu. Za Zetor a pivo asi Africký kontinent ČR nedokáže zachránit a převychovat migranty na evropské kulturní a pracovní poměry. Že je tam velký problém je pravda, ale pravda je i to, že se ten problém prostě přenese na celou Evropu. Denně nás straší, jak nebude v Evropě voda. Určitě nebude vadit, když sem dorazí ještě pár desítek milionů dalších lidí ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa