Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku chybí dárci krve. Ministr Jurečka ji pumpoval z úředníků, sám nedal

Autor: Jakub Veinlich - 
29. května 2017
19:59

V Česku chybí dárci krve. S tím, jak populace stárne, jejich počet ubývá. Mladí lidé se k dárcovství příliš nehlásí. Je to i tím, že víc cestují a to i do „rizikových“ zemí. Pokud by se tedy v Česku stal podobný teroristický útok jako nedávno po koncertu v Manchesteru, kdy bylo potřeba darovat krev, hrozil by nedostatek. Do dárcovství se proto v pondělí zapojilo i ministerstvo zemědělství. 

„Postupem posledních 25 let se počet dárců snižuje. Jsou věrní dárci, ale jak běží čas, tak i oni z té možnosti darovat krev vypadávají a u mladých lidí se nám bohužel to podvědomí, že je to důležité, nepodařilo zvýšit natolik, abychom byli bezproblémově soběstační,“ řekla ke kritické situaci Blesk.cz ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a také bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Dana Jurásková, ředitelka VFN v Praze Dana Jurásková, ředitelka VFN v Praze | JAKUB POLACEK /Blesk.cz

Krve je málo. V případě podobných útoků, jako byl nedávno v Manchesteru, by proto mohl nastat problém. V tu chvíli by lékaři aktivovali mobilní transfuzní stanice, a to podle Juráskové vždy zafunguje. „Když si to situace vyžaduje, dováží se například do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí ze všech koutů České republiky,“ doplnila Jurásková.

Darovat krev mohou dospělí lidé od 18 do 55 let. Každý, kdo se rozhodne krev darovat, musí ale nejdříve pročíst poučení dárce a také vyplnit dotazník. V něm odpovídá například na otázky, zda neprodělal nějakou infekční nemoc, operaci, jak se právě cítí, nebo neměl v poslední době přisáté klíště. I když je vše v pořádku, ještě to automaticky neznamená, že zájemce může každého půl roku darovat 140 mililitrů krve.

Zaměstnanci ministerstva zemědělství přišli houfně darovat krev. Lékaři za nimi přijeli do úřadu s mobilní transfuzní jednotkou. Zaměstnanci ministerstva zemědělství přišli houfně darovat krev. Lékaři za nimi přijeli do úřadu s mobilní transfuzní jednotkou. | JAKUB POLACEK /Blesk.cz

„Nízká hladina hemoglobinu může být důvodem, proč dárce nakonec nemůže darovat,“ řekla Blesk.cz lékařka VFN v Praze Lidmila Pochopová.

Každý, kdo se rozhodne darovat krev, by měl přijít do ordinace nebo do mobilní transfuzní stanice najedený. Ke snídani by ale neměla být vajíčka se slaninou, ale lehčí strava. Ovoce, nebo pečivo se šunkou. Důležité je se také dobře napít. „Káva není úplně kontraindikací – pokud už se jí ale dárci napijí, tak je vhodné k tomu vypít také hodně vody,“ dala rady dárcům lékařka Pochopová.

Lidmila Pochopová, lékařka VFN v Praze, vyplňovala s dárci na ministerstvu zemědělství dotazníky. Lidmila Pochopová, lékařka VFN v Praze, vyplňovala s dárci na ministerstvu zemědělství dotazníky. | JAKUB POLACEK / Blesk.cz

Řadu prvodárců získali lékaři na začátku týdne také na ministerstvu zemědělství. Rezort jako první z ministerstev a úřadů státní správy dal lidem možnost, aby mohli darovat krev přímo v práci. Lékaři přijeli přímo do úřadu s mobilní transfuzní stanicí. Jenže ministr Marián Jurečka (KDU – ČSL), který je pravidelným dárcem prý už od 18 let, tentokrát příkladem nešel.Podívejte se na reportáž z darování krve v Jurečkově úřadu: 

„Poslední tři roky darovat krev nemohu, protože jak člověk cestuje po světě, tak je tu mnoho rizikových destinací, u kterých je minimální lhůta 6 měsíců, kdy krev darovat nemohu. Za poslední tři, čtyři měsíce mám za sebou například i cesty do Afiky,“ řekl své důvody Jurečka. Afrika je přitom pro lékaře rizikovou zemí.

Charita v jiných úřadech

Krev na jiném ministerstvu zatím nedarovali – Jurečkův úřad je tak průkopník. Za půl roku tu prý akci zopakují. S charitou, nebo prospěšnými akcemi mají zkušenost i další členové vlády.

Odcházející ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podporuje děti: „Spolu s manželem přispíváme v různých sbírkách především na děti. Dříve jsem jako právník pomáhala bezplatně seniorským organizacím nebo lidem v těžké sociální situaci.“

Marksová obléká potřebné

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) prý cíleně nepomáhá. Blesku ale napsala, že když čistí skříně, pošle obnošené oblečení potřebným.

„Dávám obnošené oblečení do kontejnerů, kupuji Nový Prostor a jako dárky občas kupuji věci typu část louky či mokřadu, nebo kozu pro děti v Africe,“ napsala o své dobročinnosti ministryně Marksová.

Ministryně Marksová (ČSSD) během projednávání zákona o sociálním bydlení spolu se šéfem poslaneckého klubu ODS Stanjurou Ministryně Marksová (ČSSD) během projednávání zákona o sociálním bydlení spolu se šéfem poslaneckého klubu ODS Stanjurou | ČTK

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) se nedávno připojila do projektu - Česko svítí modře. V rámci Akce, která upozorňuje na problémy s autismem, nechala modře nasvítit „svůj“ úřad na Staroměstském náměstí v Praze. Pravidelně nikam příliš nepřispívá.

„Mám málo času na pravidelnou pomoc. Proto aspoň jezdím do domovů seniorů, do dětských domovů; a málokdy s prázdnýma rukama,“ řekla ministryně Blesk.cz a doplnila, že finančně například přispěla na DVD pěveckého sboru Cesmína, což je sbor seniorů. „A někdy proberu šatník a zjišťuji, kolik skoro nenošených věcí mám a tak je pošlu do světa, aby z nich měli radost jiní lidé,“ doplnila výčet Šlechtová.

Karla Šlechtová se nebojí ani na skateboardu. Karla Šlechtová se nebojí ani na skateboardu. | facebook Karly Šlechtové

Zaorálek si libuje v matematice

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek posílá peníze na školní soutěže. „Jsou mi sympatické studentské soutěže na středních školách. Každý rok podporuji finančními příspěvky některé z nich, zejména pak matematickou olympiádu, nebo ty, které se zaměřují na historii,“ pochlubil se ministr.

makkovkka ( 30. května 2017 09:29 )

Jurečka žádnou nadaci nemá. Ten má jiné starosti. Jedno prase přijal, jedno prase odepsal. Kolik prasat mu zůstane, kolik z toho odvede na daních a kolik mu dph vrátí?

joudajoudovy ( 30. května 2017 09:07 )

preposilam reaci na clanek o setreni babise bruselem a proc jmenovite neprojednavaji karla schwarzenberga? stret zajmu: - kalousek - TOP 09 - ministr financi x schwarzenberg predseda strany TOP 09 a cerpac dotaci na rybniky z EU. - Kalouskův úřad prominul Schwarzenbergovi vrácení 4,5milionové dotace. http://zpravy.idnes.cz/schwarzenberg-nemusel-vracet-dotaci-dve-/domaci.aspx?c=A110825_09162 4_d omaci_jj - TOP 09 a schwarzenberg od uhlobarona bakaly OKD dostavaji miliony pro stranu a karlovu prezidentskou kampan. - schwarzenberg poruseni zakazu EU o prodeji ryb napadenych plisnemi. - schwarzenberg vecinovy vlastnik medii a bakalou. - schwarzenberg a dalsi dotace na pole, lesy, pamatky atd. - schwarzenberg bechovka za hubicku, lidvidace statnich podniku atd. schwarzenberg a kalousek kritizuji vstup bohatych podnikatelu do politiky, sam schwarzenberg, v roce 2008, svuj vstup do politiky zduvodnil, i kdyz se v politice pohybuje od roku 1990 za havloida: "Chcete-li některé věci prosadit a působit v politice, tak vám nic jiného nezbude, než se ucházeti o nějakou ústavní funkci buď v dolní, nebo horní komoře.... Prostě několik věcí mě tady štvalo a dodneška štve. Myslím, kvůli zkušenostem, které jsem měl, a díky tomu, co jsem viděl a co jsem tady zažil, jsem si řekl, že bych mohl s něčím v této zemi pohnout."

makkovkka ( 30. května 2017 09:02 )

Jurečko, a co europoslanci za KDU-ČSL a TOP 09? TV RTL https://www.youtube.com/watch?v=s8TLI8bZGz8 ČT https://www.youtube.com/watch?v=UJYSNGZjV5A Korytnící z celého světa májí jedno společné - PENÍZE, MOC a po nás potopa. A ONI chtějí někoho kritizovat a soudit?

panda82 ( 30. května 2017 07:40 )

no už usilují aby jim ten sňatek by uznán od 7% ne 10.

panda82 ( 30. května 2017 07:37 )

No já nevím, že by byla administrativa v zemědělství nenáročná, sledovat přírůstky no a jeho dotacích k tomu přiberte knížete, ti si rozebírají jedni z prvních, jsou u zdroje , než to vyjde ven na co se můžou čerpat už je mají rozebrané, potom ti přitelíčkové se diví, že jim na účet přijde 800tisíc,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa