Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena a spermobanka jako jedna rodina? Sobotka: Nejde jen o katolické ideály

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. února 2017
15:16

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přišla s novou koncepcí rodinné politiky. Rodinu v ní chápe v širším smyslu než doposud. Nejde jen o katolický tradiční ideál, upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Dodává však, že vše z koncepce se prosadit nestihne. S tím počítá i Marksová, která chce stihnout mj. vyšší přídavky na děti a otcovskou poporodní dovolenou. Lidovci přitom návrhu vytýkají, že dělá rodinu i z ženy a spermobanky.

Rodinná koncepce způsobila další roztržku v koalici. Ostře se proti ní vymezili lidovci, kteří nesouhlasí se širokou definicí toho, co rodina vlastně je.

„Pro nás nikdy nebude rodinu tvořit žena a spermobanka. Jsme přesvědčeni, že pro zdraví a kvalitní vývoj dítěte je důležité, aby mělo otce i matku,“ řekl Blesk.cz Jan Bartošek (KDU-ČSL). Narážel na to, že součástí koncepce je mj. podpora umělých oplodnění v tom, že svobodná žena již nebude potřebovat souhlas partnera. 

Sobotka: Dnešní rodina vypadá jinak

Nad smyslem koncepce i toho, jak vypadá rodina v současném pojetí dle ČSSD, se pozastavil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

„Musíme hledat podporu pro rodiny s dětmi, aby rodiny děti měly, aby se rodiny o děti staraly. Ale moderní rodina prostě vypadá trošku jinak, než třeba vypadala v polovině 20. století nebo na konci 19. století. Dnes je tady řada samoživitelů, kteří se starají o děti, jsou tady neúplné rodiny. My je nemůžeme ignorovat jenom proto, že nenaplňují takovou tu ideální katolickou představu tradiční rodiny,“ podotkl Sobotka.

VIDEO: Sobotka o cílech v rodinné politice, které se stihnou do voleb

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) obhajovala koncepci rodinné politiky i v duelu s opoziční kritičkou Markétou Adamovou (TOP 09).

MPSV pod vedením Marksové přitom do podzimních voleb slibuje stihnout prosadit prvky z koncepce, které jsou již v legislativním procesu. Jde o možnost rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku, zálohované výživné či dlouhodobé ošetřovné pro členy rodiny.

Marksová cílí na vyšší přídavky i otcovskou poporodní

Vedle toho by ministryně Marksová ráda stihla prosadit vyšší přídavky na děti, rozšířené navíc pro více rodin. Dnešní přídavky jsou 500 Kč, 610 Kč a 700 Kč za nezaopatřené dítě ve věku do 6 let, do 15 let a do 26 let. Nově by mělo být vypláceno 1000, 1100 a 1200 korun. Původně koncepce usilovala o navýšení dvojnásobné – na 1000, 1200 a 1500 korun.

Na veřejný rozpočet by to mělo dopad zhruba 13 miliard korun. Právě poměrně vysoké náklady i s ohledem na plošné porodné na každé dítě a další záměry jsou však koncepci vyčítány opozicí.  

Nestihne se vše, varuje Sobotka

Marksová usiluje do voleb i o prosazení otcovské poporodní dovolené. „V šetření rodičů s malými dětmi z roku 2015 projevilo rozhodně zájem o otcovskou 41 % z nich a 40 % by zájem mělo za určitých podmínek,“ uvádí MPSV. Cílem je, „aby otec dítěte pomohl podpořit matku v náročné poporodní fázi a navázat intenzivní vztah se svým dítětem“, dodává ministerstvo.

„Něco se stihnout určitě dá. Snažíme se, abychom to dotáhli do konce ještě do voleb,“ uvedl v pořadu Blesk.cz Sobotka. Zmínil právě zvýšení podpory rodin s dětmi.

„Chceme, aby se zvýšila sleva na dani i na první dítě a zvýšily se dětské přídavky o 300 korun měsíčně. Toto bychom také rádi ještě prosadili do voleb do Poslanecké sněmovny. Asi se nestihne úplně všechno, co paní ministryně sepsala v rámci své rodinné politiky,“ podotýká premiér. To, co se nestihne, prý bude ČSSD prosazovat ve volebním programu.

Dlouhodobé ošetřovné se prý stihne

Součástí koncepce je i dlouhodobé ošetřovné. Sobotka jej také zmínil jako příklad toho, co chce ČSSD stihnout prosadit. Jde o dlouhodobé ošetřovné na 3 měsíce, když se příbuzný vrátí z nemocnice – aby s ním jeden rodinný příslušník mohl zůstat a pobíral při tom nemocenskou, popsal Sobotka.

„Když se v současné době dostane rodina do situace, kdy potřebuje akutně zabezpečit péči o svého blízkého rodinného příslušníka, ať již z důvodu náhlého úrazu, nečekaného zhoršení zdravotního stavu či terminálního stavu, ocitá se v obtížné situaci vzhledem ke svým pracovním povinnostem,“ uvádí koncepce MPSV.

Se stárnutím populace je podle Marksové a spol. nutné na tento stav reagovat. Dávka nemocenského pojištění má činit 60 procent vyměřovacího základu. 

V rámci vládní koalice již vznikla jistá dohoda, raduje se Sobotka. „Dlouhodobé ošetřovné i zvýšení přídavku na děti je dohodnuto v koalici, bude to načteno v Poslanecké sněmovně,“ řekl v pořadu Ptám se, pane premiére.

Sobotka však zároveň upozorňuje, že je Sněmovna hodně přetížena, a ministrům prý řekl, aby vláda návrhy zákonů, které chce ještě předložit, poslala do Sněmovny do konce března. Pak už by návrhy zákonů neměly reálně příliš šanci na to, aby byly schváleny, upozorňuje Sobotka.

Špatná zpráva pro registrované partnery?

Ve sporu o definici rodin Sobotka míní, že i když se moderní rodina mění, tradiční rodina poskytuje pro výchovu dětí a fungování to nejlepší zázemí.

„Ale nejsou tady jenom tradiční rodiny. Máme třeba registrované partnerství, máme tady řadu osamělých rodičů a musíme vytvořit podmínky tak, abychom všechny formy rodiny podpořili,“ apeluje Sobotka.

Podpořit rodiny měla i novela zákona o registrovaném partnerství, která umožňuje osvojení biologického dítěte partnera či partnerky. Loni ji schválila vláda. Dojde k jejímu prosazení i ve Sněmovně?

Sobotka u tohoto dotazu zaváhal. „Je to věc, která dělí sociální demokracii, dělí i Poslaneckou sněmovnu, a řekl bych, že to jde i napříč jednotlivými poslaneckými kluby,“ upozorňuje premiér, podle kterého je složité, aby se na tom Sněmovna dohodla.

VIDEO: Duel Marksové s poslankyní Adamovou na téma rodinné politiky

Video  Duel Marksová 1. díl  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VIDEO: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

tounny44 ( 21. února 2017 16:53 )

Čau. Jsem z Říčan a zadara vykourim kohokoli. Říkají mi Hulič. Měřím 150 cm a vážím 90kg. Prát se umím, už jsem zbil i jednu duchodkyni. Tak večer u hřbitova, ok? Každý večer v 8h.Vaš tonny44

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa