Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pochopí to i analfabet, rýpl si Jurečka. Představil „bojový plán“ ohledně vody

Autor: simao - 
11. ledna 2017
05:31

Boj se suchem na jedné straně, na straně druhé ochrana před povodněmi. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se i v novém roce chystá řešit, jak se s problémy ohledně sucha i vody snáze vypořádat. Nachystány jsou miliony z dotačních programů, které mají podporovat mj. stavbu a obnovu rybníků. Ale i další opatření určená (nejen) pro zemědělce.

„Zmírnění následků sucha je záležitost, která se týká nás všech,“ upozorňuje lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, který na některých opatřeních spolupracuje mj. s ministrem životního prostřední Richardem Brabcem (ANO). Tahle spolupráce má pak pokračovat a vzkvétat i v roce 2017. 

„Kromě standardních postupů, které už děláme, budeme chystat také novinky, které pomohou zmírnit dopady extrémního počasí,“ podotýká Jurečka.

Vycházet přitom chce i z více než desítky výzkumných projektů, které jeho ministerstvo zadalo odborným institucím a které se týkají právě sucha. „Je mezi nimi například výzkum, jak efektivně a jaké plodiny pěstovat v oblastech častěji postihovaných suchem a nedostatkem půdní vláhy,“ upozorňuje ministerstvo.

Dotace na závlahy

Jurečka nyní nastínil, o jaké další novinky se jedná. Jeho resort nachystal mj. nové dotační programy. Letos by měl být spuštěn ten, který se týká obnovy, rekonstrukce a rozvoje závlahových systémů v zemědělství. Během loňského roku totiž ministerstvo provádělo revizi, jak na tom aktuálně Česko se závlahami je.

V situaci kolem vody je přitom nadále cílem zadržovat vodu v krajině. Že je Česko střechou Evropy a voda od nás stéká pryč, není jen fráze. „Víme, že chceme zadržet více vody v zemědělské a lesní půdě, měníme mnoho věcí pro zemědělce, pracujeme na pozemkových úpravách jako nikdy v minulosti. Podporujeme výstavbu malých drobných nádrží v krajině pro obce a zemědělce, opatřeních, která děláme, je mnoho,“ vypočítává nyní Jurečka.

Přijde pomoc obcím s vodou?

Ohledně pomoci obcím se situací s vodou však Jurečka narazil na odpor. A to kvůli tomu, že ji nadhodil v momentě, kdy vládní koalice debatovala, jak naložit s přebytkem loňského rozpočtu ve výši 61,8 miliardy korun. Zatímco ekonomové doporučují splácení státního dluhu, Jurečka a někteří další politici volali po nových investicích, které podle ministra navíc nepočkají.

Jurečka by totiž rád zavčasu investoval další peníze ze státní kasy právě do vodovodů a čistíren. Od prezidenta Zemana si za to vysloužil nálepku „ekonomického analfabeta“.

Ministr zemědělství však připomínal situaci, která se může opakovat i letošní léto. „Ať si pan prezident při svých cestách zajede také do obcí, kde nemají vodovod a tři měsíce v roce chodí pro vodu s kanystry k cisternám, kde v obci není kanalizace ani ČOV a přepady septiků to pouští rovnou do potoků a řek. Chápu, že z Hradu toto není vidět, ale já na vesnici celý život žiji a tyto problémy jsou vážné, to myslím pochopí i kdejaký analfabet,“ rýpl si Jurečka na sociální síti do hlavy státu. 

Další peníze na rybníky

Co Jurečka chce nadále podporovat, je zřizování nových rybníků a oprava těch stávajících. Loňský dotační program, který byl na to otevřen, běží dál. „Do roku 2021 na to poskytneme více než miliardu korun,“ upozorňuje Jurečka.

Další program podobného typu pak podle něj opět pomůže i se zlepšením technického stavu stávajících rybníků a výstavbou nových rybníků v obcích a také ve správě státních podniků, jako jsou Povodí ČR a Lesy ČR.

„Na něj máme do konce roku 2021 připraveno více než jeden a půl miliardy. Oba programy jsou zaměřené přesně na to, co je potřeba, tedy na posílení schopnosti krajiny zadržovat vodu. Mezi žadateli je o ně velký zájem,“ ujišťuje Jurečka.

Odškodnění pro zemědělce

Zájem pak je taktéž o kompenzace za škody, které extrémní sucho způsobilo. Za škody v roce 2015 vyplatil Jurečkův resort kompenzace ve výši 1,26 miliardy korun. Žádostí se sešlo 3665, vyhověno bylo 3580 z nich. 24 žádostí nevyhovělo podmínkám, část jich byla stažena.

„Většina peněz, více než miliarda korun, byla vyplacena za plodiny ke krmným účelům, tedy podnikům v živočišném sektoru,“ uvedl Jurečka. Kompenzace se tak týkaly především suchem nejvíce postižených plodin – brambor, kukuřice, chmele, cukrové řepy či různých druhů ovoce a zeleniny.

Do budoucna by škody měl hradit zemědělcům mj. Fond těžko pojistitelných rizik, který ministerstvo chystá. „Díky kterému by mohli zemědělci kompenzovat ztráty v případě, že jim úrodu poničí sucho nebo naopak nadměrné srážky,“ uvádí Jurečkovo ministerstvo.

Podél vodních toků mají vznikat nové nádrže

Nejen sucho tak může potrápit Česko. Ohledně opačného extrému – povodní – poběží i letos program Podpora prevence před povodněmi III, který platí na roky 2014 až 2019 a je v rámci něj na nejrůznější opatření vyhrazeno celkově 4,65 miliardy korun.

Ministerstvo nyní upozorňuje, že tento program upřednostňuje především opatření zaměřená na budování rozlivových území podél vodních toků. Tedy poldry a malé vodní nádrže s retenčními prostory.

Jurečka vedle toho ujišťuje, že jeho ministerstvo podporuje „přírodě blízká opatření“. „Ministerstvo zemědělství v žádném případě nepožaduje, aby byl v materiálu plán na výstavbu velkých přehrad,“ tvrdí Jurečka. A ohrazuje se proti tvrzení hnutí Duha.

„Dobře totiž víme, že nejvíce vody udržíme v krajině především dobrým hospodařením zemědělců a lesníků. Pouze chceme, aby bylo v obecné rovině uvedeno, že budování nových vodních nádrží jako zdrojů zásob pitné vody může být jednou z možností především pro budoucí generace, jak bojovat se změnou klimatu,“ dodal Jurečka.

VIDEO: O suchu a vodě debatovali loni odborníci s ministrem životního prostředí Brabcem – na lodi zakotvené u pražské náplavky

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec mluvil na Vltavě o suchu.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Video  Jan Daňhelka, náměstek ředitele ČHMÚ: Česko má překvapivě málo zdrojů vody.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

openha ( 27. dubna 2017 16:18 )

OD ROKU 1989 TU VLÁDNOU VŠICHNI MOŽNÍ JEN NE KOMUNISTI.TO ZNAČÍ,ŽE BY JSME ZA 28 LET VLÁDY ODS,LIDOVCŮ,SOC.DEMOKRACIE A JIM PODOBNÝCH STRAN, MĚLI BÝT NA ÚROVNI RAKOUSKA,NĚMECKA A PODOBNĚ.BOHUŽEL NENÍ TOMU TAK !!! KOVANÍ KOMUNISTI CO BYLI VE VLÁDĚ V ROCE 1989 JSOU UŽ DÁVNO MRTVÍ,SENILNÍ NEBO NESCHOPNÍ MONTOVAT SE DO SOUČASNÉ POLITIKY ! JENŽE TAJTRDLÍCI Z TĚCH VLÁDNOUCÍCH STRAN A JEJICH FANDOVÉ CO SE JIM NEDAŘÍ ZVEDNOUT PROSPERITU STÁTU, VYSKAKUJÍ TÉMĚŘ UŽ 30 LET A POŘÁD NADÁVAJÍ NA KOMUNISTY, MÍSTO ABY ŠLI JAKO NEJDÉLE VLÁDNOUCÍ STRANY OD ROKU 1989 DO SEBE A PŘINESLI NĚCO NOVÉHO PRO OBČANY TOHOTO STÁTU !!! TEDA KROMĚ MIGRANTŮ ...,

rockyshowman ( 11. ledna 2017 16:09 )

Chci jen říci. Ministr Jurečka má od Pána zázračnou vlastnost. Dovede předpovídat. Ví vše, jaké bude počasí, jaká bude úroda,jak je potřeba bojovat proti úkladům přírody. Rozdává státní peníze tam, kde je to podle něj potřeba. Má zázračnou schopnost radit všem. Jo to je vidět lidovec. Já si myslím, že by měl nastartovat ten svůj traktor, nabrat plnou nádrž, svoji familii a jet tak dlouho dokud mu nedojde palivo, daleko od naší země. Že to není možné ? Ale je volby se blíží a pak po něm doufám zůstane jen vzpomínka jako na škaredý sen. Mám pravdu ?

tgbg ( 11. ledna 2017 11:13 )

Komunističtí darebáci a lumpové zlikvidovali soukromé zemědělství. Založili zemědělská družstva z ukradených polí, luk, zemědělské techniky,dobytka, zemědělských objektů....Protože to byli naprostí komunističtí diletanti a vůbec ničemu nerozuměli, začali sypat obrovské množství hnojiv a jedů do půdy. Takto komunističtí zločinci otrávili všechnu zemědělskou půdu v ČR na tisíce roků dopředu. Náprava škod způsobených komunistickými gaunery bude trvat celé generace a je otázkou, jeli vůbec možná. Po r. 1989 se komunističtí zlosynové znovu dostali do poslanecké sněmovny a vlád, díky spolupráci a dohodě s Václavem Havlem. Ať žije komunistický kapitalizmus. Kam kráčíme? Odpovězte si sami. Smrt komunistickým hyenám!!

bobou ( 11. ledna 2017 09:38 )

Místo aby jsme si vážili toho kde žijeme od sametu jenom rozkrádáme a prodáváme to co naši předci dlouhá léta s láskou budovali. A tím nemyslím jenom vodu. Ti kdo jsou zodpovědní za to, že se prodala naše voda, ale staré(staleté)potrubí nám bylo ponecháno, ať jsou okamžitě zasláni co nejrychleji do vězení. Okamžitě zrušit všechny nevýhodné smlouvy a začít konečně s rozumem hospodařit. Vždyť se to týká hlavně našich potomků a to opravdu chceme, aby po nás zbyla jenom pohroma?

radkapatka2014 ( 11. ledna 2017 09:34 )

Jurečka může prezidenta urážet každou chvíli,ale jak se jedná o něj, že je ekonomický analfabet, což je pravda, tak kolem sebe kope , ubožák !At už táhne, netáhlo jedno !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa