Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jurečka je pro spojení ministerstev. Ekology děsí, že to pomůže velkým agrofirmám

Autor: simao, ČTK - 
4. září 2017
17:05

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podporuje myšlenku sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí. Ekologické organizace jsou naopak proti. Nápad představilo hnutí ANO o víkendu ve svém předvolebním programu. Nápad na sloučení není nový, například v roce 2002 již o něm mluvila ODS, před volbami v roce 2010 i třeba Věci veřejné.

„Tato myšlenka je správná, kompetence by byly pod ministerstvem zemědělství. Trvalo by to několik let, v první řadě by bylo nutné změnit kompetenční zákon a následně další stovky předpisů. Myšlenku sloučení dlouhodobě podporuji, je zde zbytečná dvojkolejnost,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ekologické organizace se ale vyjádřily k záměru negativně. „Záměr nese obrovské riziko, že na společném úřadě převládnou zájmy velkých agrárních firem a těžby dřeva nad snahou chránit přírodu, čelit erozi půdy či ozdravit naše lesy a chránit divokou přírodu v národních parcích i mimo ně,“ uvedlo Hnutí Duha.

Agendy obou úřadů se podle něj sice prolínají, ale liší se v nich cíle a řešení. „Například v lesích sleduje ministerstvo zemědělství převážně hospodářské cíle a ministerstvo životního prostředí ochranu přírody a rekreace pro občany,“ vysvětluje.

Pro sloučení ministerstev je i ANO. Chce jich mít méně

Negativně se na nápad dívá také Aliance pro energetickou soběstačnost, která poukazuje na střet zájmů mezi ministerstvy. „Samostatné ministerstvo životního prostředí ve vládě hájí naši krajinu a tvoří nezávislou protiváhu agrárnímu resortu, který se zabývá především zájmy dřevařů a zemědělství,“ uvedl ředitel aliance Martin Sedlák.

„Ministerstvo životního prostředí má nezanedbatelnou kontrolní roli. Z českého legislativního procesu by tak vypadla důležitá role úřadu, který mimo jiné kontroluje práci jiných ministerstev, a to včetně ministerstva zemědělství,“ dodal Sedlák. Společný úřad by podle něj nemohl dělat obojí.

Hnutí ANO navrhuje, aby se počet ministrů snížil ze současných 16 na 13. Například problematika lidských práv a legislativy by se měla přesunout pod ministerstvo spravedlnosti, spojit by se měla právě i ministerstva zemědělství a životního prostředí. 

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

agfor ( 4. září 2017 17:35 )

Obává se oprávněně. Proč by to jinak chtěl Blbiš realizovat a zbytečných úředníků stejně neubyde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa