Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečka: EU má nejbezpečnější potraviny na světě. A co toxická vejce?

Autor: mah - 
12. září 2017
15:25

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý jednal s ředitelem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin Bernhardem Urlem. Na pořadu dne byl nebezpečný fipronil ve vejcích. Podle Jurečky stojí za rozšířením jedu ke spotřebitelům lidská chyba. Při jednání došlo i na další témata jako salmonelu v mase dováženém z Brazílie i africký mor prasat. Šéf zemědělského resortu se zasazoval především za zlepšení evropského systému včasného varování.

Jak Marian Jurečka, tak Bernhard Url zdůraznili, že Evropská unie má nejbezpečnější potraviny na světě, i když se někdy vyskytnou chyby. Ty připadají podle ministra zemědělství hlavně na vrub lidskému faktoru.

Podle Jurečky i Urla ukazuje kauza fipronilu na to, že je stále co zlepšovat. Základem by mělo být dotažení systému včasného varování.  Jak ale ministr uvedl na začátku tiskové konference, otázka vajec plných jedu bude tématem nadcházejícího jednání ministrů zemědělství EU na konci září.

Systém ale prý obecně funguje. „Za posledních sedm let se podařilo snížit výskyt salmonely v EU na polovinu,“ řekl k tomu Url. I vejce s fipronilem se podle obou podařilo velice rychle zachytit. V Česku by navíc podle Jurečky k podobné chybě dojít jen tak nemohlo. „V České republice by se nemohlo stát, že někdo podobný problém zamlčí, tak jak se to stalo v Holandsku nebo Belgii,“ vyjádřil ministr důvěru v tuzemský kontrolní systém.

„Věřím, že úřad ředitele se bude touto otázkou také zabývat a situaci vyhodnotí,“ řekl k tomu Jurečka. Podle něj je důležité systém včasné výstrahy EFSA zlepšit tak, aby dokázal lépe reagovat na lidská pochybení.

Slabinou systému jsou a budou lidé

„Lidské chybě není nikdy možné zabránit. Systém by ale měl být nastaven tak, abychom v celém logistickém řetězci mohli ideálně okamžitě identifikovat všechny výrobky, které obsahují závadné potraviny, jako v současnosti vejce s fipronilem, a co nejrychleji je mohli stáhnout z trhu,“ popsal Jurečka svou vizi fungování systému včasného varování.

Kauza vajec s fipronilem ukázala na největší slabinu systému včasného varování. „Problém je, že měsíc po té kauze k nám ještě doputovalo zboží, které fipronil obsahovalo,“ upozornil Jurečka.

Existují technologie, které by pomohly vadné zboží rychleji zachytit

Podle ministra dnešní technika umožňuje daleko přesněji sledovat zboží. „Například u masa už dnes zvládneme sledovat celý proces výroby. Víme, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno i kde bylo poraženo,“ dodal Jurečka, že nástroje, které by problémům typu fipronil zabránily.

To je prioritou i pro ředitele EFSA. Fipronil podle něj ukázal, že i v EU může dojít k lidskému pochybení nebo pokusu o podvod. Je proto důležité, aby úřady měly lepší přehled o putování jednotlivých výrobků, aby je bylo možné rychle stáhnout z oběhu.

„Nejlepší garancí kvalitních potravin pro české zákazníky je nakupování českých výrobků,“ zopakoval na závěr Jurečka své přesvědčení. Kvalita domácích potravin a jejich propagace na trhu je jeho prioritou od nástupu do úřadu.

Ministr Jurečka s Urlem zároveň dohodl zlepšení spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Do jeho sídla by tak mělo přijít více Čechů, kteří pomohou s dozorem.

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

hejhej ( 13. září 2017 13:59 )

Jurečka je trouba. Nikdy neměl být ministr, navíc, stejně jako celá KDUČSL se zavrtává EU do řiti. NEVOLÍM !!!!

Nezadat ( 12. září 2017 16:40 )

Co se vrátil z německa má hnědou i palici a ne jen košili.

moiaza ( 12. září 2017 16:01 )

No, když si to myslí... Každý má právo na svůj názor. Lépe hloupý názor, než žádný. Je vidět, že ministři žijí mimo realitu.

Zobrazit celou diskusi