Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sucho ničí úrodu českého česneku: Bude ho jen polovina a zdraží

Autor: val - 
6. srpna 2017
13:26

Pěstitelé vyhlášeného českého česneku mají letos problém, kterým je sucho. Úroda je kvůli němu až poloviční, kvůli čemuž stoupá i cena. Podle webu Lidovky.cz je nejhorší situace na jižní Moravě.

„Letošní úroda je o třetinu až polovinu slabší než loni, záleží na odrůdě. Máme o několik set kilogramů česneku méně,“ citoval web pěstitele Tomáše Kratochvíla z Hodonínska, který kvůli úbytkům zdražil kilo česneku z loňských 140 korun na 150.

Za problémy může sucho, které letos trápí zemědělce a hospodáře i v jiných odvětvích.

Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman Lidovkám řekl, že ne všude je ale situace takto špatná. „Jsou oblasti, kde je ho více a kde naopak méně. Problém je na jižní Moravě, zejména v oblasti, kde je totální sucho,“ řekl s tím, že v celorepublikovém měřítku se česneku urodilo skoro stejně jako v minulých letech.

Před ničivým suchem už delší dobu bije na poplach ministerstvo zemědělství. V polovině června informoval šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL), že silně postiženo je 11 okresů, kdy nejhorší situace je právě na jihu Moravy a ve středních Čechách.

Ministerstvo podle něj plánuje jak krátkodobou podporu, tak i dlouhodobé řešení. „Jsou to věci, na kterých už dnes pracujeme, objevují se nové skutečnosti. Provádíme aktualizaci průzkumu půdy,“ citovala ho ČTK. Konkrétní kroky nebo částku pro zemědělce dopředu sdělit nechtěl.

11karel11 ( 29. října 2017 15:30 )

Souhlasím, plnou hubu demokracie a je to pravý opak. Je to rozkrádání, lhaní, a násilí. Jednou nastane opět doba, že lidé už toho budou mít dost a svrhnou tento režim.

11karel11 ( 29. října 2017 15:27 )

To jsou kecy, česnek a cibule se nezalévá. My jsme česnek nezalili ani jednou a měli jsme velké zdravé palice česneku. Oblbují lidi .

agfor ( 6. srpna 2017 19:01 )

Tak je to se vším : je sucho, moc prší, jsou mrazy, je horko. nějaká záminka na zdražování se vždycky najde. Hlavně, že shrábnou dotace, pojistky a nakonec vše zaorají, protože to za přemštěnou cenu nikdo nekoupí.

Zobrazit celou diskusi