Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamilu obtěžuje expřítel rok a půl. Experti: Oběť na agresora nesmí reagovat

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. září 2017
05:40

Kamila S. ukončila vztah po osmi letech. Její přítel s tím ale zásadně nesouhlasil a po rozchodu posílal své bývalé klidně pět e-mailů denně. Nebo si na ni počkal na poště, aby mohl ztropit scénu. Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové je zapotřebí na agresora nereagovat. A pokud se výpady stupňují, musí se oběť poradit v poradně pro oběti trestných činů, případně navštívit policii. Neodbytný ctitel toho totiž jen tak nenechá, tvrdí psycholožka.

„Rozešli jsme se asi před rokem a půl, odstěhovala jsem se a našla si nový vztah. Ze začátku mi psal i pět mailů denně,“ popsala pro Blesk.cz Kamila. Těžké chvíle zažila i na poště.

„Měla jsem ještě hlášený trvalý pobyt u bývalého, napsal mi, že si mám něco vyzvednout na poště. Neprozřetelně jsem mu odpověděla, že tam jedu, aby měl klid. Vyřídila jsem to na poště, jdu ven a tam na mě čeká on,“ zavzpomínala Kamila.

Video  Lejno ve schránce, nadávky... Peklo kvůli žárlivosti!  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Ze slušnosti sama navrhla, že by mohli zajít na jídlo. „Tam se mnou pořád dokola řešil, proč jsem se s ním rozešla. Já mu neustále odpovídala, že už jsem mu to vysvětlila a nemám co dodat. Pak mi někdo napsal na messengeru a já začala odpovídat. Načež začal být hysterický, že ho ani neposlouchám, zvedl se a naštvaně odešel pryč,“ zmínila dále mladá žena. 

Od té doby si Kamila dávala velký pozor, aby její bývalý nevěděl, kde se pohybuje. Raději před ním tajila i současné bydliště. Jenže později se situace začala uklidňovat a Kamila se s bývalým přítelem znovu i sešla. Všechno vypadalo v pořádku a mladá žena doufala, že zůstanou přáteli. Chyba. „Asi po půl roce od rozchodu mi ale opět nabízel, ať se k němu vrátím,“ uvedla pro Blesk.cz Kamila. 

A to se stále opakuje. Chvíli je klid, pak se muž začne znovu ozývat. Nejprve tvrdí, že už je „z toho venku“, později Kamile znovu nabízí vztah. Stejně vystupuje i mezi známými a kamarády. Když ho Kamila zablokovala na internetu, našel si jinou cestu, jak ji bombardovat zprávami. Třeba na webu o filmech. Kamila tak každý den doufá, že bude konečně mít klid.

Soudní znalec: Takový člověk není normální

Co se v takových lidech vůbec děje? A můžeme je za jejich činy odsuzovat? Podle soudního znalce Karla Humhala stalking nepatří mezi psychiatrická onemocnění. Proč tedy doposud normální člověk začne druhého pronásledovat? „Oni sami tvrdí, že se v nich nic neodehrává. Já jsem nějaké případy vyšetřoval, myslím, že ten člověk normální není. Je to strašně složitá věc, k čemu pojem norma vztahujeme,“ uvedl pro Blesk.cz Humhal.

Podle znalce je v oblasti psychopatologie všechno věc dohody a tak je to i s označením toho, co ještě můžeme považovat za normální a co už za chorobu. Svoji roli tady hraje i matematika a statistika. „Dělám posudky ohledně svěření dítěte do výchovy, tam se setkám s lidmi, kteří nikdy nebyli u psychiatra, nikdy nebyli šetření v souvislosti s tím, že by byli nenormální, chodí do práce. No a najednou muž objedná vraha na partnerku, protože se soudí o svěření dítěte do výchovy,“ popsal Humhal.

Agresoři, kteří se dopouští stalkingu, jsou podle Humhala lidé, kteří normálně pracují, normálně žijí a najednou dostanou potřebu partnera šikanovat. „Příčinou a podstatou musí být něco v jeho osobnosti, co se vymyká normě. Normální chlap si řekne – tahle ženská mě nechce – a najde si jinou. Stalker bude obtěžovat,“ dodal odborník.

Psycholožka: Oběť by měla vyhledat pomoc

A co má oběť dělat v případě, kdy se potýká se stalkingem? Zaprvé je potřeba nereagovat na pokusy o kontakt. „Pokud se jedná o bývalého partnera nebo umanutého ctitele, tak je potřeba, aby oběť řekla jasné ne. Že nechce obnovit, popřípadě navázat vztah,“ zmínila pro Blesk.cz policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Podle odbornice je zapotřebí všechny pokusy, které oběť vnímá jako slídění nebo nevyžádaný projev zájmu, evidovat. To jsou třeba esemesky, maily, postávání před pracovištěm a podobně. Pokud to přesáhne míru únosnosti a oběť začne mít strach, protože obsah SMS je i výhrůžný, je potřeba zajít do poradny pro oběti trestných činů. „V případě agresivních projevů jako ničení věcí, propíchnutí pneumatik, počmárání dveří, zničení zámku je potom už potřeba, aby oběť oslovila policii,“ upozornila Čírtková.

Čírtková dále uvedla, že v případě, kdy je pronásledovatel neznámý, velmi rychle nastupuje pocit strachu. Oběť totiž neví, s kým se potýká. Podle odbornice může pachatel například psát zprávy, ve kterých stojí, že to oběti ten den moc slušelo, což znamená, že ji sleduje. Tady je zapotřebí, aby pronásledovaný opět navštívil poradnu, případně rovnou policejní stanici.

Stalkují nejen muži, ale i ženy. „Podle statistiky je to v 80 procentech případů pronásledovateli muži, ale jsou známé i případy pronásledování, které jdou na konto žen,“ dodala Čírtková. Odbornice dále uvedla, že jsou to často umanuté ctitelky nebo bývalé partnerky. Ale zdaleka to není tak rozsáhlý problém jako u mužů.


Miroslav Tome ( 15. května 2019 14:15 )

Zdravím tohle chování považuji za špatné a lze tohle tendencne zobecnit? Jsem v situaci oběti zlatokopky kdy jsem do vztahu díky jejím hrám na city a spouste lži v dobré vůli investoval velmi mnoho a po rozchodu z mé strany požádal o vyrovnání jedné půjčky v rámci vztahu ústní dohodou aniž bych požadoval cokoliv jiného. Odpověď byla za zavřenými dvermi 'vyser si oko' po několika emailech a slovy dvou kontaktech jsem stalker a vyderac. Já bych vše nehazel do jednoho pytle a nedělal z každého apriori zlocince

zadnice ( 12. září 2017 10:37 )

Kamilu obtěžuje expřítel rok a půl. Experti: Oběť na agresora nesmí reagovat? Asi stejně jako na to nereaguje policie a ostatní "orgány" státu!!! Poraďte si sami!

Zobrazit celou diskusi