Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bitva o platy: Češi mají brát o 20 procent víc, razí odbory. Co na to firmy?

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
13. září 2017
06:10

Ekonomika dobře funguje a Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost, přesto platy rostou jen pomalu. O tom, co brání tomu, aby Češi vydělávali výrazně více a nemuseli se obávat chudoby, diskutovali ve Studiu Blesk šéf odborářů Josef Středula a Karel Havlíček jako zůstupce firem. Zatímco odboráři chtějí platy o 20 procent vyšší, podniky volají po větší podpoře státu nebo lepších podmínkách.

České firmy dělají, co mohou, snaží se postupně zvedat platy a zlepšovat situaci svých zaměstnanců. Myslí si to předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. „V letošním roce platy rostou o 5,2 procent, což není vůbec špatné. Minulý rok to byly čtyři procenta. Pokud bude ekonomika růst, může to pokračovat tímto tempem i dále,“ řekl Havlíček ve Studiu Blesk s tím, že hlavně řada menších rodinných firem nemá důvod platy nezvyšovat.

S tím ovšem zásadně nesouhlasí odboráři. „Měli jsme nízké mzdy i v době, kdy jsme měli jinou nezaměstnanost. To spolu nesouvisí. A pokud má být stabilita vykoupena tím, že budeme hladoví, tak to nesouhlasím,“ kontroval Josef Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. Podle něj Češi čekali už dlouho a nyní si zaslouží dostávat nejméně o 20 procent vyšší. „Už nás předběhly i některé země, které byly za námi,“ dodal.

Podle Havlíčka by se měly alespoň částečně snížit náklady na práci, především sociální pojištění, což by umožnilo rychle zvýšit platy. „Kdyby se snížily odvody za cenu lidské práce, mohly by se mzdy odtažitě zvýšit o 10 procent. Chápeme, že se sociální zdravotní odvádět musí. Nicméně pokud v Polsku je cena práce s ohledem na odvody o 13 procent nižší, to by znamenalo, že to je okamžitě 3 až 4 tisíce pro zaměstnance, které by jim mohly firmy dát,“ propočítal Havlíček.

Odbory: Minimální mzdu ještě vyšší

Podle Středuly je pak nutné i nadále zvedat minimální mzdu. „Měla by být vyšší, 12 200 korun od ledna je v čisté podobě pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce. Mělo by se to alespoň na stejné úrovni. Není důvod ji držet takto nízko, už teď platí, že je jedna z nejnižších v EU,“ prohlásil.

Oba se shodli na tom, že by se stát měl vyhýbat investičním podporám zahraničních firem, které v Česku nevytváří žádnou významnou hodnotu, poškozují venkov a nechávají lidi v nejistotě.

„Nepodporujme dotačními tituly zahraniční investice a firmy, které sem přijdou. Hodnotu tu nevytvoří a ještě vyzobnou zaměstnance z menších a středních firem z regionu a venkova, protože je přeplácejí. Finále bude takové, že je podpoříme, a kdykoliv se jim bude líbit, tak půjdou do svých zemí,“ zmínil Havlíček.

MINIMÁLNÍ MZDA V ROCE 2018 PODLE PROFESÍ --> ZDE

agfor ( 13. září 2017 11:57 )

To se nikdy nesplní. Vláda vše rozkrade a rozdá. Jediní, kdo z toho budou zase něco mít jsou cikáni,kterým se zase zvýší dávky. Bílý Čech utře hu bu.

arneplumlov ( 13. září 2017 10:59 )

No jistě zítra direktivně 10% od dalšího roku 20% nahoru a všichni ,jak řekla strana a vláda.To už jsem zažil.A máslo slevnit na 25Kč a direktivně hned a bude se to sledovat, aby nás kulaci zase neobrali.

moiaza ( 13. září 2017 09:18 )

Češi mají brát o 20 procent víc. Co myslí pod pojmem "češi"? Zřejmě politiky. Tomu bych pak věřil.

kurna1 ( 13. září 2017 07:53 )

Odbory se zbláznili

Zobrazit celou diskusi