Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Snížíme odvody na sociální pojištění, tím se zvýší platy, slíbila Adamová z TOP 09

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. září 2017
17:00

Pokud by pracovala za minimální mzdu, musela by se vzdát například chození do kina a na rodičovskou by poslala manžela. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) byla hostem Blesk volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny, který se týkal sociální oblasti.

TOP 09 by podpořila po volbách zrušení EET, naopak by nesouhlasila s jednotnou výší DPH 18 % na všechno. Nerozhodnost by přišla v otázce jednorázového příspěvku důchodcům ve výši tisíc korun, opatření je to podle Adamové nesystémové, stejně tak by se TOP 09 zdržela v otázce rušení otcovské dovolené. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Peněženka.

Čeho byste se musela vzdát, kdybyste žila za minimální mzdu?

„Asi celé řady věcí. Dovedu si samozřejmě představit, že člověk v takovém případě neutrácí za žádné zbytečnosti a soustředí se jen na to, co skutečně potřebuje. Já bych se zejména snažila, abych neměla jen minimální mzdu. Těch věcí by bylo asi víc, musela bych se třeba vzdát chození do kina.“ 

Na důchod si spořte

Pravicová Topka počítá se spořením jako spoluúčastí lidí na důchodech. Markéta Pekarová Adamová zdůraznila, že stát už na jejich vyplácení nemá v tuto chvíli peníze. „Obávám se, že si do budoucna zaděláváme na ještě mnohem větší problém. A na mnohem větší počet lidí, kteří by byli závislí jen na takto velmi nízkých, až chudinských důchodech. Na důchody už není dneska, to je potřeba si přiznat. I když se máme ekonomicky velmi dobře, tak máme na tom účtu sekyru v řádu desítek miliard korun každý rok,“ řekla v debatě Blesku.

„Pokud nechceme, abychom na tom takto v budoucnu byli, musíme možnost větší spoluúčasti převést i na samotné lidi. Určitě nutnost si spořit a zabezpečit se i vlastními silami,“ přiznala.

„Polovinu dávek bych nezaváděla“

Strana Miroslava Kalouska také zhusta kritizuje zavádění řady sociálních dávek. Jak by se k nim postavila, pokud by se po volbách ocitla ve vládě?

Škrtání je vždy nepopulární. Pokud někomu něco nově náleží, tak si na to rychle zvykne. Tahle vláda nás zavázala do budoucna 50 miliardami navíc na každý rok. To je výhledově na další volební období 200 miliard. Spousta těch dávek byla buď zbytečně nově zaváděna, nebo zbytečně navyšována. Asi polovinu z těch, co vznikly, bych vůbec nezaváděla. Nezvýšila bych přídavky na děti,“ řekla Adamová.

„My navrhujeme snížení na odvodech. Odvodové zatížení bychom snížili o 8 %. To by v případě dnešní průměrné mzdy, která činí necelých 29 500, činilo rozdíl v čistém výdělku 2350 korun,“ představila řešení TOP 09.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 11. září 2017 09:01 )

Blahopřeji, že TOP vystrkuje na tento lid jinou tvář. Jasně, je to skvělý obrat, zatím na ně vystrkovala (_!_)

agfor ( 10. září 2017 13:23 )

Co kdybyste úplně zrušili odvody na sociální pojištění ? Když nechcete dát lidem důstojné důchody, tak je aspoň neokrádejte na daních.

moiaza ( 10. září 2017 12:25 )

 Vážená paní. Dokud bude v čele vaší strany stát megagauner, zloděj, podvodník, závistivec a ješita Kraďousek, jste pro slušné lidí absolutně nevolitelní. Vás můžou volit pouze stejní ubožáci, jako je váš guru.

hejhej ( 10. září 2017 10:39 )

TOP09 pod vedením arogantního opilce Kalouska a jeho maskota Schwarzenberga se už předvedli: schválené církevní restituce pomoci odsouzeného poslance z ODS, sobě přidáváním na platech v tisících, důchodcům 40,-Kč a posledně byli proti jakémukoli zvýšení atd. Nějaká potetovaná poslankyně z TOPky je nevytrhne.TOP09 NEVOLÍM !!!!

havran2 ( 10. září 2017 10:34 )

Sliby se slibují-blázni se radují ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa