Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další Češi dostali ve světě „klepeta“: Schovávali se před Interpolem v Jižní Americe

Autor: Jakub Veinlich, Veronika Kynclová - 
21. srpna 2017
05:13

Londýn, Vídeň, Bangkok nebo například Paříž. Tam všude jsou ve vězení i čeští občané. V některých případech čekají na soud, jindy si zas už své tresty odpykávají. Hned dva Interpolem hledaní Češi byli v minulých dnech zadrženi například v Latinské Americe. Podle informací ministerstva zahraničí je v lochu po celém světě 1227 krajanů. V některých případech se snaží české úřady dostat naše občany zpět do vlasti, ostatní si musejí svůj trest odpykat v místě odsouzení.

V minulých dnech byli zadrženi dva Interpolem hledaní Češi v Latinské Americe. René H. (43), hledaný kvůli daňovým únikům, byl zatčen v Paraguayi. Druhý Čech (47), po kterém kvůli zpronevěře pátrá Švýcarsko, byl zadržen v Uruguayi.

Na Reného H. byl mezinárodní zatykač vydán v roce 2015, od té doby byl na útěku. V Paraguayi, kde se skrýval, ale žil normálním životem. Našel si i přítelkyni, jeho facebookový profil byl plný příspěvků. Teď ale spadla klec. Místní policie ho na žádost Interpolu zatkla a uprchlý poputuje zpět do České republiky.

Muže původem z Nymburka čeká kriminál za to, že si fakturoval stavební práce, ale neplatil DPH. Dohromady si měl přijít na 200 000 eur (přes pět milionů korun). V nepřítomnosti byl odsouzen na tři roky vězení. „Šlo o podvod s fakturami,“ řekl paraguayským médiím.

Muž byl zatčen 15. července v oblastní nemocnici ve městě Salto del Guairá, blízko hranic s Brazílií. Nyní soud ve zkráceném řízení rozhodl o jeho vydání do České republiky. „Mezi Českou republikou a Paraguyí není uzavřena dohoda o vzájemném vydávání zločinců, soudce přesto žádosti o vydání vyhověl. Zadržený s vydáním do vlasti souhlasil,“ uvedl web Ultimahora. 

26 milionů a 6 kilo koksu

Další Čech, po kterém kvůli zpronevěře a dalším deliktům pátralo Švýcarsko, byl zadržen v uruguayském Montevideu. Podle místních médií působil jako manažer firmy, ale finanční příspěvky, které měly patřit společnosti, si nechával pro sebe. Přijít si měl na téměř milion eur (26 milionů korun)! Švýcaři už požádali o jeho vydání.

Ve čtvrtek poslal zase soud v Hongkongu třiašedesátiletého českého občana na 27 let do vězení. Podle místní prokuratury pašoval loni ve svém zavazadle 6 kilogramů kokainu. On sám tvrdí, že o ničem takovém nevěděl. 

Českému konzulovi Daliboru Mičkovi obžalovaný podle ČRo řekl, že se pravděpodobně odvolávat nebude, protože by to výrazně zpozdilo proces jeho vydání do České republiky. Mezi státy totiž existuje dohoda o vydávání českých osob a muž chce být co nejrychleji vydán do České republiky. 

Češi a drogové delikty

Právě drogové delikty přitom patří podle ministerstva zahraničí mezi jedny z nejčastějších provinění českých občanů, kteří si odpykávají tresty v zahraničních věznicích. Nejvíce českých občanů je ve spojitosti s drogami ve vězení ve Vídni – celkem 33. Následuje Mnichov se 17 Čechy zadržovanými kvůli drogám a hned za ním pak Řím s 16 odsouzenými.

Ke konci loňského roku – tedy k 31. 12. 2016 – bylo v lochu za hranicemi České republiky podle údajů ministerstva zahraničí 1227 krajanů.

Nejvíce, 336 Čechů, přitom sedí buď ve vazbě, anebo si přímo odpykává trest ve Velké Británii. Druhý nejvyšší počet – 191 vězněných lidí z ČR – hlásí zastupitelský úřad z Vídně, 162 Čechů pak přišlo o svobodu v Německu. V nelehkých podmínkách v Thajsku si pak odpykává svůj trest anebo čeká ve vazbě 11 lidí, 8 pak například v Peru – tedy alespoň tak to nahlásil zastupitelský úřad v Limě.

Přehled zastupitelských úřadů s největším počtem občanů ČR ve vazbě nebo výkonu trestu v roce 2016 Přehled zastupitelských úřadů s největším počtem občanů ČR ve vazbě nebo výkonu trestu v roce 2016 | Blesk.cz/MZV

Důvody věznění se přitom podle českého ministerstva zahraničí liší často podle regionu.

„Pro Evropu jsou to často trestné činy spojené s řízením motorových vozidel a požívání alkoholu. Pro Asii jsou typické trestné činy spojené s pašováním (čehokoliv). Pro Střední a Latinskou Ameriku jsou to trestné činy spojené s drogovými delikty a porušením pobytových podmínek,“ řekla Blesk.cz Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Aktuální čísla o vězněných krajanech přitom bude mít česká diplomacie zhruba v polovině října.

Nejznámější případy

Asi nejznámějším českých vězněm v zahraničí je kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř. V Jihoafrické republice si odpykává 35letý trest za pokus o vraždu, únos nebo obchod s drogami. V červnu se pokusil o další útěk z věznice. Okamžitě ho proto místní úřady převezly do věznice s maximální ostrahou. Z dalších trestných činů je navíc ještě obžalovaný a čeká na soud.

Verdikt, který ho poslal na 35 let do vězení, si Radovan Krejčíř vyslechl v JAR loni v únoru: 

Video  Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

V německé vazbě zůstává i nadále bývalý senátor Alexandr Novák (ODS). České úřady se přitom pokoušejí o jeho vydání kvůli obvinění z dotačních podvodů. Nováka s německým občanstvím zadržela loni na Štědrý den německá policie na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Někdejší politik odmítl zjednodušené řízení, místní soudy proto musejí posoudit přípustnost žádosti o vydání do Česka.

Policie naopak zatím ještě nedopadla Viktora Koženého (54), který byl odsouzen na 10 let vězení a k zaplacení náhrady škody ve výši 12 miliard korun za vytunelované Harvardské fondy. Žije na Bahamách.

Stále uniká i František Procházka (42), který 1. prosince 2007 ukradl 564 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury. I ten se má skrývat v Karibiku, spekuluje se ale i o tom, že byl zavražděn. Kuriózní je, že v databázi zůstává i Martin Říha (v době zmizení 33). Bývalý šéf kampeličky a odsouzený tunelář patřil léta k nejhledanějším Čechům. V Liberci ale bude tento týden pokračovat soud s jeho údajnými vrahy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi