Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krejčíř odrazil útok štíra a čelí krysám v cele, žaluje rodina ministrovi

Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2017
12:15

Čech Radovan Krejčíř, který si ve vězení v jihoafrické Pretorii odpykává trest za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami, prý žije v nelidských podmínkách. V e-mailu adresovaném jihoafrickému ministerstvu spravedlnosti jeho rodina napsala, že mu v cele běhají krysy a štíři. Informoval o tom ve středu zpravodajský web The Citizen. 

„Krejčířovi se podařilo uniknout bodnutí štíra a jako důkaz ho chytil. Kromě štírů navíc musí čelit i hlodavcům,“ stojí v dopisu, který byl odeslán z e-mailové adresy Krejčířovy rodiny v České republice. „Nelidské podmínky, v nichž žije, se nezměnily, vážným problémem je, že mu jsou odepírány kontroly u lékaře,“ pokračuje e-mail. Rodina si rovněž stěžovala, že je Krejčíř držen v samovazbě.

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že e-mail obdrželo a s Krejčířovou rodinou komunikovalo. Stížnost předalo vězení Kgosi Mampuru II, kde si Krejčíř trest odpykává. Vedení věznice však tvrdí, že lidská práva Krejčíře neporušilo a že jeho samovazba je nutná z bezpečnostních důvodů.

Mluvčí ministerstva odmítl, že by Krejčířovi bylo lékařské ošetření odepíráno. Podle záznamů vězeňské nemocnice mezi letošním březnem a 9. květnem Krejčíř navštívil vězeňského lékaře více než pětkrát.

„V reakci na tvrzení, že jeho celu zamořili štíři a hlodavci, byli na místo vysláni odborníci na potírání škůdců, kteří situaci vyřešili,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Logan Maistry.

V JAR Krejčíř dostal 35 let

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. V zemi čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení.

Takto Radovan Krejčíř reagoval na svůj rozsudek:

Video  Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

salto ( 1. června 2017 08:26 )

Nééé že bych mu nepřál, ale je to nepříjemný

korejs ( 31. května 2017 17:09 )

 Mozna cekal,ze tam budou plavat delfini..

nika70 ( 31. května 2017 14:47 )

Ideální podmínky pro dožití pro takového gaunera. Klidně přitvrdit!!!

sores ( 31. května 2017 14:18 )

A z čeho je tak vyžraný!!! A vždyť se tam nemusel dostat kdyby nekradl, nepodváděl a nevraždil!!! Každý vyleze z basy vyžraný, to se v domově důchodců nemůže stát!!!

hulimihoukolen ( 31. května 2017 13:52 )

Ať je rád že mu negři ob den nenatrhávají kaďák. Kdyby zůstal tady, dávno je doma, takhle si to podělal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání