Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Liberecká zoo je první na světě: Odchovala orla nejmenšího!

Autor: Saša Vetkovská - 
2. června 2017
23:26

Historický úspěch. Ornitologům v liberecké zoo se podařilo odchovat mládě vzácného orla nejmenšího. Usilovali o to 10 let a teď je Zoo Liberec první na světě!

Mládě, které se vylíhlo minulý čtvrtek, dali na týden do speciálního inkubátoru. Zatímco ho ošetřovatelé rozkrmovali, do hnízda pod samici umístili dřevěný podkladek. Malý dravec baštil, přibýval na váze a bylo zřejmé, že netrpí žádným handicapem. Tento týden ho tedy vrátili mámě do hnízda.

Byli nervózní, zda ptáče rodiče přijmou a neublíží mu. Klaplo to. „Samice navíc začala okamžitě po příletu na hnízdo mládě krmit, což vůbec není u dravých ptáků standardní,“ raduje se zoolog Jan Hanel. Rodiče s potomkem zůstanou až do podzimu v bezpečném zázemí.

Ve světě je zaznamenáno asi 5200 párů tohoto orla, z toho 10 až 15 ve střední Evropě. V zoologických zahradách chovají jen 17 jedinců. Tento orel je například ve srovnání s káňaty menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 až 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují.

VIDEO: Loni liberecká zoo lákala návštěvníky zejména na roztomilá tygří mláďata.

Video  O tom, že tygřata jsou masožravci, není žádných pochyb.  - Video: Zoo Liberec
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi