Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Česku se objevil nový typ ptačí chřipky: Zabil labuť v liberecké zoo

Autor: ks, ČTK - 
13. února 2017
16:16

U uhynulé labutě z liberecké zoo byl veterináři potvrzen nový subtyp viru ptačí chřipky. Nešlo o rozšířený typ H5N8, ale o H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. Riziko přenosu na člověka ani u tohoto druhu viru nehrozí, řekl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pro veřejnost se nic nemění, změna se týká spíš veterinářů, protože dva subtypy nemoci na území ČR dosud nebyly.

Zoo v Liberci potvrdila nový subtyp ptačí chřipky. „Laboratorní výsledky vyšetření uhynulé labutě ze Zoo Liberec potvrdily nový subtyp ptačí chřipky H5N5, který byl před časem zachycen v Německu,“ uvedl Pejchal. Veterináři chorobu u labutě, která patřila liberecké zoo, ohlásili v pátek, šlo o třetí ohnisko nemoci v Libereckém kraji. Poprvé se tak nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

Podívejte se, jak se projevuje ptačí chřipka:
Video  Děsivé záběry symptomů ptačí chřipky: Ptáci se divoce točí dokola.  - MOS ČSO, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Veterináři ve spolupráci s personálem zoo zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo. Zoologická zahrada zůstala pro veřejnost otevřená, řekl minulý týden krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Odborníci z liberecké zoo před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné.

Veterináři o víkendu také potvrdili 28. ohnisko ptačí chřipky v ČR. Bylo na území jihočeského kraje na Strakonicku ve Volyni, kde během dneška utratí 100 kusů vodní a hrabavé drůbeže.

Chřipka už zabila skoro 60 tisíc ptáků

Kvůli ptačí chřipce bylo již usmrceno od začátku roku v Česku více než 58 000 ptáků, nemoc byla prokázána u 50 volně žijících ptáků z 12 krajů. Zejména šlo o labutě, ale také o kachny, husy nebo volavky.

Ministerstvo zemědělství zatím eviduje 830 žádostí o odškodnění za zlikvidované ptáky. „Dá se celkem s jistotou usoudit, že dosud alokovaných 31,3 milionu na řešení náhrad z titulu veterinárního zákona pro rok 2017 nebude stačit,“ řekla dnes mluvčí resortu Markéta Ježková.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi