„Krmná místa, která nejsou ve vnitřních prostorách, zastřešíme. Obecně budeme eliminovat kontakt volně žijících ptáků s druhy obývajícími naši zoo. Opatření se nedotknou psychické i fyzické pohody zvířat,“ uvedla mluvčí zařízení Gabriela Tomíčková.

Zoologická zahrada zůstává nadále otevřená pro návštěvníky od 9 do 16 hodin.

Vývoj ptačí chřipky pozorně sledují také v jediné tuzemské papouščí zoologické zahradě v Bošovicích na Vyškovsku, kterou obývá více než 230 opeřenců ve 44 druzích od nejmenších papoušečků až po amazoňany a metrové ary.

„Krmítka se nacházejí ve vnitřních ubikacích našich druhů. Voliéry jsou zasíťované proti volně žijícímu ptactvu, navíc jsme přidali ještě jednu vrstvu pletiva. V aktuálních mrazech naši opeřenci zůstávali uvnitř, riziko nákazy je minimální,“ řekla Blesku ředitelka soukromého zařízení Hana Škrháková Pádková.

Všichni opeřenci žijící v hodonínské zoo se uchýlili do vnitřních prostor, kde zůstanou, dokud se situace kolem ptačí chřipky neuklidní. „Nechceme riskovat. Třeba u jezírka plameňáků nám často přistávají divoké kachny, takže riziko zavlečení nákazy tady existuje,“ řekl Blesku zoolog Jiří Ingr.

Ve Vyškově vyřešili situaci jednoduše. Zavřeli chované ptačí druhy včetně pávů, pštrosů a čápů do vnitřních prostor. „Neměli jsme s tím problém, i když situaci pochopitelně nepodceňujeme,“ řekl Blesku ředitel zoologické zahrady Josef Kachlík.

Utrácení chovů drůbeže v okolí ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě skončilo ve středu. Dvě ohniska našli v Ivančicích, po jednom v Moravském Krumlově a v Brodě nad Dyjí. Veterináři ve spolupráci s hasiči utratili přibližně 10 tisíc zvířat.

 

Fotogalerie
11 fotografií