„V Oslavanech se nenašlo ohnisko, ale spadají pod ochranné pásmo Ivančic,“ vysvětlil Blesku přijatá opatření starosta Oslavan Vít Aldort.

Mnozí obyvatelé někdejšího hornického městečka neskrývali pohnutí. „Zbylo nám pět holoubat, ale i tak to bolí. Holubi, to byla manželova celoživotní vášeň,“ svěřila se Vlasta Adamová (77). Patnáct slepic oplakala i Věra Nešpůrková. „Když máte doma jakékoliv zvíře, vznikne citová vazba. Určitě hned, jak to bude možné, si opatříme nový chov,“ svěřila se Blesku důchodkyně.

Jediným místem v Oslavanech, kam veterináři v doprovodu hasičů a policistů nezamířili, jsou tři ulice na konci města poblíž vesnice Padochov. „I když jde o naše katastrální území, už se nacházejí mimo ochranné veterinární pásmo. Jedná se o dva chovy, které nebudou utraceny,“ vysvětlil Aldort.

Další lokalitou, kde likvidují stovky opeřenců, je Nová Ves u Ivančic. Do akce se v pondělí na všech místech zapojila stovka hasičů, policistů a strážníků. Veterináři kvůli rozsahu zásahu povolali posily z jiných okresů.

Podle ředitele Krajské veterinární správy v Brně Jaroslava Salavy jsou totiž práce teprve za polovinou. V úterý má být utraceno několik tisíc kachen z chovu firmy Sebol u Moravského Krumlova. Potvrzena zůstávají na jižní Moravě nadále čtyři už zlikvidovaná ohniska nákazy – Ivančice, dvojí v Moravském Krumlově a v Brodě nad Dyjí.