Krokodýlí zoo v Praze provozují už třetím rokem, letos začínají s novinkou. „Od prvního února budeme provozovat teraristicko-chovatelské kroužky pro děti ve věku od 8 do 15 let. Mládež si tak pod vedením zkušených lektorů rozšíří své vědomosti o exotických plazech. Nejen o krokodýlech, ale i o želvách, hadech, varanech a leguánech,“ uvedl tým krokodýlí zoo.

Pokud se zoo rozhodnete navštívit, uvidíte také výjimečného krokodýla australského. Jde o zvláštní druh, který lze potkat výhradně v severní Austrálii. Jeho charakteristickým rysem jsou protažené čelisti a také to, že na první pohled vypadá jako gaviál.

V evropských zoo je chován jen výjimečně a ve volné přírodě se vyskytuje už velmi malé množství tohoto druhu. Za posledních 15 let dokonce klesl jejich počet o 70 procent.

„Důvod je velmi nezvyklý. Ve 30. letech 20. století byla do Austrálie farmáři dovezena z Ameriky velká ropucha obrovská, za účelem konzumace hmyzu na polích. Velmi dobře se množí a rychle se rozšířila v teplých oblastech kontinentu. Je ovšem prudce jedovatá a menší krokodýli, kteří ji pozřou, následně umírají na otravu. Jde o typický příklad škody, jakou může způsobovat nepůvodní invazivní druh,“ vysvětlili pracovníci krokodýlí zoo.

Želva Barmská kráska

Dalším novým tvorem v zoo je želva barmská, přezdívaná také jako Barmská kráska. V zoologických zahradách ji téměř nenajdete.

Krokodýlí zoo nabízí návštěvníkům k vidění i želvu barmskou.
Autor: Krokodýlí zoo Praha

„Překrásně zbarvená, v teráriu zvídavá a aktivní želva, žije pouze na malém území v Barmě. V posledních letech její stavy ve volné přírodě dramaticky poklesly. Důvodem je devastace biotopu i ilegální lov, jak na maso, tak i pro ozdobný krunýř. Želva se proto řadí mezi kriticky ohrožené druhy,“ dodali pracovníci.

V Krokodýlí zoo Praha si můžete prohlédnout desítky živých kajmanů, krokodýlů i aligátorů, včetně vzácných druhů, jejichž populace ve volné přírodě nedosahuje ani 150 jedinců. Takovou kolekci krokodýlovitých tvorů ještě nikdy metropole nevystavila.

Zoo můžete navštívit šest dní v týdnu, ve všední dny od 11. do 17. hodiny. O víkendech pak už od 10 hodin.

Podívejte se na vzácné druhy, které se nachází v Krokodýlí zoo:

Fotogalerie
6 fotografií