Zatímco většina turistů hledá destinace pro své dovolené podle památek či oblíbenosti jiných cestovatelů, někdo zkoumá části měst na základě toho, jak je mají rádi především místní obyvatelé. Blogeři, kteří cestují po světě, jako například Adam Goffman či Emily Ray, si tak usmysleli ohodnotit ty nejlepší čtvrti v celé Evropě.

Místa hodnotili podle tří kategorií: kultury, tvořivosti a celkové hodnoty. Přihlíželi i k tomu, jak se sami lidé podílejí v kreativním průmyslu. Jestli tedy například mladí lidé v čtvrtích zakládají nezávislé kavárny, obchody s retro oblečením či prostory, jako jsou galerie. Body se pak odečítaly za velké obchodní řetězce, kupříkladu Starbucks či Costa coffee.

Holešovice dostaly 8 bodů z 10 za kulturu

Neuvěřitelným 15. místem ocenili blogeři pražskou čtvrť Holešovice. Podle nich si městská část vede dobře, co se týče všech kategorií. Za kulturu i tvořivost obdržela dokonce 8 bodů z 10, 6 bodů dostala za celkovou hodnotu.

„Historicky šlo o čtvrť, která se specializovala na masný průmysl. Dnes je ale toto místo zaplněné moderními bary a restauracemi, jež servírují současnou evropskou kuchyni,“ napsal The Independent.

Holešovice tak předběhly třeba čtvrť Poble Sec v Barceloně, Belleville a Ménilmontant v Paříži či městské části v Amsterdamu nebo Budapešti.

3128406:full:true:true

Jako tři nejlepší čtvrti pak blogeři ocenili Kreuzberg v Berlíně, který dostal plný počet bodů. Nachází se tam takzvaný Checkpoint Charlie, což byl hraniční přechod mezi západním a východním Berlínem.

Na druhém místě skončila Miera Iela v lotyšské Rize, která v překladu znamená něco jako čtvrť míru. Je známá svou nezávislostí, provozováním pravidelných festivalů a skvělými podniky.

Jako třetí blogeři ocenili Ancoats v Manchesteru. Podle nich je to čtvrť roku, kterou rozhodně musíme vidět. Dříve šlo o průmyslovou oblast, dnes se ale chlubí především nezávislými podniky.

Seznam oceněných evropských čtvrtí:

  1. Kreuzberg – Berlín, Německo
  2. Miera Iela – Riga, Lotyšsko
  3. Ancoats – Manchester, Velká Británie
  4. Praga – Varšava, Polsko
  5. Södermalm – Stockholm,Švédsko
  6. Metelkova – Lublaň, Slovinsko
  7. Pigneto – Řím, Itálie
  8. Grünerløkka – Oslo, Norsko
  9. Sredets – Sofie, Bulharsko
  10. Exarchia – Atény, Řecko
  11. Kalamaja – Talinn, Estonsko
  12. Nørrebro – Kodaň, Dánsko
  13. Uzupis – Vilnius, Litva
  14. Plagwitz – Leipzig, Německo
  15. Holešovice – Praha, Česká republika
  16. Mariahilf – Vídeň, Rakousko
  17. 7th District – Budapešť, Maďarsko
  18. Amsterdam-Noord – Amsterdam, Nizozemsko
  19. Savamala – Bělehrad, Srbsko
  20. Belleville a Ménilmontant – Paříž, Francie
  21. Malasaña – Madrid, Španělsko
  22. Cotroceni – Bukurešť, Rumunsko
  23. Poble Sec – Barcelona, Španělsko

Podívejte se, jak to v Holešovicích vypadá:

Fotogalerie
23 fotografií