Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Pitr vylézá z ulity: Odsouzený miliardář chce obnovit bývalé impérium Setuza

Autor: Mii - 
5. dubna 2017
13:00

Miliardář odsouzený za daňové podvody a nekalé obchody s akciemi Tomáš Pitr chystá návrat do podnikatelského výsluní. Podle Lidových novin se začal znovu angažovat ve společnosti, o kterou usiloval na začátku své kariéry a která mu vynesla největší vliv – v Setuze. Společně s několika dalšími manažery začal někdejší impérium obnovovat.

Pitr, kterého bývalý premiér Jiří Paroubek označil za nepřítele státu, má v novém projektu na starost shánění financí a zároveň činí všechna důležitá rozhodnutí. Potravinářský a chemický výrobce Setuza před dvanácti lety skončil jako součást jiné Pitrovy firmy – Český olej.

Když došlo na prodej firmy, strhl se boj a objevují se spekulace, že přesně proto neznámý vrah zabil Pitrova společníka a šéfa českého podsvětí Františka Mrázka. Stačilo ale málo, a Setuza by skončila v rukách současného ministra financí Andreje Babiše. Jeho holding Agrofert o její koupi jevil zájem.

Nová Setuza?

Žádný z velkých plánů se ovšem neuskutečnil a firma se rozpadla na několik menších subjektů. Takto funguje dodnes. Pitr nicméně chce Setuzu poskládat zpět dohromady a podniká k tomu kroky. Letos v únoru získal jednu z nejlukrativnějších částí bývalého giganta, výrobce glycerinu Oleochem. Nepatří sice oficiálně jemu, ale jeho spojenci Janu Stiebitzovi, nicméně je jasné, že za Oleochem stojí on.

„Ve společnosti Oleochem vidíme potenciál. Bude to záležitost na možná až několik let, naším cílem je zrevitalizovat a zmodernizovat chemickou část výroby po bývalé Setuze a vybudovat z ní úspěšnou a prosperující firmu,“ uvedl Lidovým novinám nový vlastník Oleochem Stiebitz. V případě splnění tohoto plánu je možné, že firma bude spolupracovala se státním podnikem Čepro.

Oleochem však není jedinou firmou z ústeckého areálu ve sféře vlivu Pitrova týmu. Ve vedení teplárenské společnosti Energy působí dlouholetý Pitrův spolupracovník Miloš Hrubý a v dozorčí radě Pitrův advokát Karel Kohlík.

Tým bude možná spolupracovat i se sousední firmou BioVis podnikatele Tomáše Plachého. Olechoem totiž vedle výroby glycerinu umí i takzvaně třídit tuky a efektivně využívat odpad. A ten by mohla dodávat právě BioVis, jež sídlí jen pár desítek metrů od Olechoem. Těmito a dalšími kroky se Setuza dává zpátky dohromady.

Spor se Sisákem

Tomáš Pitr působí v podnikatelském prostředí od začátku 90. let. V červnu 2006 byl odsouzen za daňové úniky na pět let vězení. Na výkon trestu ale nenastoupil, místo toho přes Balkán utekl do Švýcarska, kde byl zatčen. Setuza se mezitím roztříštila na řadu malých firem, které ovládl podnikatel Petr Sisák.

Předpokládalo se, že Sisák je s Pitrem dohodnutý. Jenže v roce 2011 začal střípky Setuzy rozprodávat, což se s pozitivní odezvou Pitra nesetkalo. Sisák si navíc u kontroverzního podnikatele vytvořil dluh ve výši až jedné miliardy korun.

V roce 2016 byl ale Sisák obviněn z údajných machinací s insolvencemi kolem jeho společnosti Via Chem Group. Nezbývalo mu tedy nic jiného, než se s podnikatelem dohodnout – dluhy mezi oběma muži byly dle informací Lidových novin postupně normalizovány, Pitr již byl na svobodě. Jako důkaz slouží právě akvizice Oleochem Pitrovým kamarádem Stiebitzem, protože společnost byla do té doby ovládána offshorovou firmou Credito Bohemia, jež patřila právě Sisákovi.

Pitr je dlouhodobě považován za jednoho z nejvlivnějších a nejinteligentnějších pražských podnikatelů. Momentálně kvůli trestu nemůže oficiálně podnikat, ale už mu zbývá jen rok a půl, než bude znovu moci. Připravuje si proto mezitím půdu pro své aktivity.

Jaké pocity měl Tomáš Pitr po propuštění z věznice?

Video Tomáš Pitr popsal své pocity po propuštění z vězení. - Video Blesk - Ladislav Křivan, Martin Hurda
Video se připravuje ...

OlegStoklasa2018 ( 10. června 2018 03:28 )

Specialisté na nepřátelské převzetí firmy (hostile takeover) Cíl: ovládnout cílovou společnost přes její nesouhlas. Braňte se: Otávené pilulky (Poison Pills), Sebevražedné pilulky (Suicide Pills), Zlatý padák (Golden Parachute, Lidské otrávené pilulky (People Pills) a další Nebojte se požádat o pomoc třetí stranu.  Země původu: Česko, Slovensko, Rusko, Ukrajina, Srbsko, Chorvatsko, Dagestán, Polsko Klíčové osoby: V. Mougadov , V. Gasajniev, D. Gasajniev, Alexandr Stěpanovič, Petr Vladovič, D. Sljuka, A. Gegolaj, L. Beširovič, M. Omar, K. Murgič, M. Kuznetsov, A. Kuznetsov, J. Bartwicky, A. Sapronov, R. Muradov, D. Karev, S. Karev, O. Dosov, V. Dosov, A. Ignatěnko, A. Mamonov Pozor si dejte: podvod, legalizace výnosů z trestné činnosti, legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, způsobení úpadku, porušení povinnosti v insolvenčním řízení, pletichy v insolvenčním řízení, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače, poplatkové a devizové zkrácení daně, neodvedení daně, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, zneužití informace a postavení v obchodním styku, poškození finančních zájmů Evropské unie a dále na veškerý platební styk.

amgal ( 5. dubna 2017 20:34 )

jak může trestanec podnikat? měl by mít čistý trestní rejstřík ne?

fotrpjotr ( 5. dubna 2017 13:55 )

V Číně by měl zasloužený pomníček.

Zobrazit celou diskusi