Jeho hranice budou kopírovat současný Přírodní park Podkomorské lesy. „Plán je reakcí na chystané komerční aktivity podnikatelů na březích přehrady, které jsou v rozporu s ekologickou funkcí zdejších lesů,“ uvedl krajský ředitel státní firmy Dalibor Šafařík.

Lesnický park sice nemá ukotvení v zákoně, tři však už v Česku existují – na Křivoklátsku a ve Křtinách u Brna. Plní při zachování hospodářského významu také rekreační a ekologickou funkci. „Lesy v okolí přehrady jsou k našemu záměru ideální,“ uvedl Šafařík. Podle něj nelze lesy v majetku státu obětovat komerčním aktivitám, jakou je na pravém břehu přehrady například plán podnikatele Pavla Trčaly, který by pod kopcem Chochola rád vybudoval sjezdovku. „Nemáme s lesy jiný než lesnický, tedy veřejný záměr. Pokud bychom v budoucnu umožnili třetím subjektům komerčně využívat menší část této lokality, vyhlásíme veřejnou soutěž,“ podotkl Šafařík.

Jelikož je Brněnská přehrada a okolí silně navštěvované, mají podle Lesů ČR čas od času o lesní pozemky zájem také jiní podnikatelé. Trčala své plány v minulosti představil, chyběl mu však pozemek. Na to konto se snažily s Lesy ČR o směnu pozemku Lesy města Brna, avšak neuspěly. Brněnský lesnický park, který kopíruje hranice Přírodního parku Podkomorské lesy, bude velký 40 kilometrů čtverečních. Na západě bude sahat k Boskovické brázdě, na jihu k Masarykovu okruhu, na severu k Veverské Bítýšce a Chudčicím a na východě zhruba k silnici mezi Kuřimí a městskou částí Brno-Kníničky.