Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kdo šetří vodou, může si „přihrát“ až 60 tisíc. Detaily o plánu Brabce

Autor: vei - 
14. února 2017
10:00

Ministerstvo životního prostředí uvedlo podrobnosti o novém programu na šetření vodou. Novinka v celkovém objemu 100 milionů korun může pro jednotlivé domácnosti znamenat podporu až 60 tisíc korun, uvedla úterní MF Dnes. Podívejte se, kdo všechno si bude moci na dotaci z dílny resortu Richarda Brabce (ANO) „sáhnout“.

Peníze chce ministerstvo životního prostředí poslat například majitelům domů – i těch rodinných. Brabcův úřad plánuje lidi motivovat k tomu, aby si na zahradě vybudovali například nádrže na zadržování dešťové vody, kterou by si pak zalévali zahradu. Další možností je pak přečistění vody z pračky nebo umyvadla a následné použití například na spláchnutí záchodu. Jak upozornila MF Dnes, chatařů a chalupářů se dotace netýká.  

Na program má ministersvo připraveno zatím sto milionů korun. A je rozdělen do tří kategorií. 

Vodní nádrž na dešťovku

Případná dotace se týká všech, kteří si pořídí nádrž na zahradu a budou do ní odchytávat deštovou vodu k následnému zalévání. 

„U té nejzákladnější kategorie – což je pořízení nádrží na zahradu o objemu alespoň 2000 litrů, do nichž při deštích lidé svedou vodu a tou pak budou při suchu zalévat – bude spoluúčast státu padesát procent. A to nejen na koupi nádrže, ale i na projekt, instalaci, čerpadlo nebo rozvody. Nejvýše však dvacet tisíc korun,“ upřesnil ministr Brabec.

Podle odborníka je to dobrá cesta, má ale své ale. Například profesor Pavel Jeníček z Ústavu technologie vody z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze upozorňuje, že by bylo lepší, kdyby lidé měli nárdž větší, než je jen zamýšlených 2000 litrů. 

„Odhaduji tak šest tisíc až deset tisíc litrů. Zkrátka je lepší mít větší nádrž, aby zachytila více vody,“ dodal pro deník Jeníček.

Cena podobných nádrží se přitom na trhu pohybuje podle jejich velikosti od 35 do 70 tisíc korun – bez DPH. 

Peníze dostanou jen často ohrožení

Na peníze od státu si ale v této kategorii sáhnout jen ti, na které katastrofální sucho dolehlo v posledních letech opakovaně a trpěli nedostatkem pitné vody. Zvýhodněny by pak mohly být obce, kde kvůli suchu platí delší dobu, například rok, zákaz zalévání nebo napouštění bazénů. 

Další kategorií obyvatel by mohli být ti, kteří si přestaví trubky v domě tak, aby mohli i oni využívat dešťovou vodu nebo jednou použitou a přečištěnou vodu z umyvadla nebo vany ke spláchnutí. Dotaci by mohli lidé využít na nutnou přestavbu trubek. Dotace by měla být třikrát vyšší než v případě nádrží na dešťovku. 

Podle propočtů ministerstva by tak jeden dům mohl ušetřit za rok až sto tisíc litrů pitné vody. 

„Využití recyklovaných vod je ekonomicky výhodné zejména při velkých objemech a také, když nahradí pitnou vodu pro účely, jakými jsou zalévání městské zeleně či mytí silnic,“ míní světový odborník na čištění odpadních vod Jiří Wanner. A mírní tak Brabcův optimismus.

1pravda1 ( 14. února 2017 15:14 )

Jste si vědom rizika používání dešťové vody na toaletách v domácnostech? Máte představu, kolik je ve vodě zachycené ze střechy domu, rozpuštěných výkalů ptáků a jiných mikroorganismů? Víte, kolik mají doma lidé ptačích a jiných mazlíčků? Chcete způsobit epidemii nakažlivé choroby (teď je např. od volně žijících ptáků - ptačí chřipka) a nemoci těchto domácích zvířat? Lidé v rámci šetření mohou tuto špinavou vodu používat i jinde než na toaletě, to vás nenapadlo? Máte to vůbec zkonzultováno s hygieniky, jestli je vhodné používání dešťové vody zachycené ze střechy v domácnosti? No hlavně, že máte nataženou ruku na dotace!

e.44 ( 14. února 2017 14:17 )

Co to je za zhovadilost a pravděpodobně i za podvod? Za katastrofálním nedostatkem spodní vody je především její svádění na jedno místo, místo toho aby se nechala přirozeně a rovnoměrně vsáknout do země. Nejhorší je svedení dešťové vody do kanálů a vybetonovaných struh, hned za tím je svedení dešťové vody do nádrží. Je nutné zrušit všechna tahle zvěrstva, doporučuje se i zrušit okapy a vodu ze střechy nechat aby se přirozeně rozlévala po zahradě. To je jediná možnost ke zvýšení stavu podzemní vody a k plným studnám. Pokud vůbec zadržovat vodu třeba na zalévání konví, tak jenom ve větších barelech, do kterých přirozeně přímo naprší.

sores ( 14. února 2017 13:24 )

Fakt je, že pitná voda by měla být jen na pití a ne na splachování odpadu a h.o.ven! Pitná voda je život pro lidstvo, bez té by planeta vyhynula.Teď jsou všude splachovací WC a ne latrýny jako v minulosti takže spotřeba vody nesmírně stoupla.

zednik ( 14. února 2017 12:15 )

Asi tak. Hlavně ti dají 100 tis, dotaci a za milion si musíš zrekonstruovat barák, natáhnout trubky, osadit další baterie a zakopat na zahradě nádrž, osadit čerpadla a čističky , bydlet mezitím na hotelu....A pak, když máš hotovo pojdeš na legionelu

zednik ( 14. února 2017 12:12 )

Aby ho nějaký blb místo vykroužkování nezakroužkoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa