Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dagmar z Litvínova čichá zápach za peníze. Novou profesi platí z Bruselu

Autor: pet - 
13. února 2017
10:35

Už několik let si němečtí spoluobčané stěžují na zápach v ovzduší, který jim připomíná kočičí výkaly. Údajně přechází přes Krušné hory z Čech. Evropská unie tedy ustanovila projekt OdCom, který pověřil speciální „čichače vzduchu“, aby ovzduší monitorovali. Celý projekt také spolufinancuje, vyjde bezmála na dva miliony eur (54 milionů korun) a možné výsledky by měly být k vidění už v letošním roce. Informovala o tom MF Dnes.

Dagmar Mandíková je vášnivá nadšenkyně a ochránkyně životního prostředí, která se do projektu sama přihlásila. Každé ráno, ještě před snídaní, vyjde ze svého domu v Litvínově na zahradu a již zkušeným nosem zkoumá místní ovzduší. Pokud ucítí „podezřelé pachy“ pohotově vytáhne už předpřipravenou tabulku a vše pečlivě zaznamená.

„Doma mi vždycky říkali, že mám dobrý nos,“ říká s humorem Mandíková. Ještě předtím, než vyrazí do práce „nadechovací akci“ pro jistotu zopakuje. A v průběhu dne prozkoumá vzduch ještě na jiných místech.

Tento česko-německý projekt je snahou o zlepšení životního prostředí. Dobré výsledky si od toho slibuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Myslí si, že zdroj zápachu by mohl být kombinovaný. Součástí celého projektu je proškolený tým „čichačů vzduchu“. V České republice jich je jedenáct a na německé straně třináct.

Mezi jedny z nich patří právě Dagmar Mandíková, která musela projít přísnými zkouškami „čichačství“ v německém Seiffenu. „Posadili nás k nějakým přístrojům, dali nám do nosu trubičku a do ní pouštěli vzduch. Buď čistý, nebo něčím říznutý. Úkolem bylo zmáčknout tlačítko pokaždé, když jsme měli pocit, že cítíme látku, jakou jsme cítit měli,“ popsala.

Podezřelý vzduch v kanystrech

Že je něco ve vzduchu, cítila už čtyřikrát. Dělo se tomu hlavně v Novém Záluží, litvínovské rekreační oblasti. Ihned vytáhla své tabulky a zaznamenala si, v kolik hodin zápach cítila, co cítila, v jaké intenzitě a jak to na ni působilo. Nakonec ještě dýchla do spirometru, aby zapsala reakci svých dýchacích cest.

Jiní členové týmu využívají zvláštních kanystrů, do kterých sbírají „podezřelý“ vzduch. Eva Rychlíková ze Zdravotního ústavu Ústí nad Labem tento proces popsala. „Uvnitř je nádoba pokrytá silikonem, aby se odebrané látky nerozložily na něco jiného. Stačí otočit ventilem a zhruba za šest minut uzavřít. Kanystr se potom odveze do laboratoře a výsledky se zpracují,“ dodala.

Celá akce bude pokračovat na území Česka skoro celý rok, kromě léta. Projekt sleduje i respirační problémy u dětí nebo například úmrtnost v dané oblasti.

 

Zobrazit celou diskusi