Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ludvík: Radioaktivita ve vzduchu Čechy neohrožuje, uškodí si spíš sami

Autor: ČTK, mah - 
27. února 2017
15:43

Naše zdraví není ohroženo radioaktivním izotopem jodu 131. Jeho zvýšené hodnoty v ovzduší naměřili v několika evropských zemích včetně České republiky. V tiskové zprávě to v pondělí oznámil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Některé zdroje podle něj doporučovaly nákup dozimetrů a jodových tablet. Ministr upozornil, že to může být naopak nadměrný příjem jodu, který by mohl poškodit zdraví některých lidí.

„Ujišťuji obyvatele České republiky, že jejich zdraví rozhodně není v této souvislosti nijak ohroženo a ani není namístě začít nadměrně užívat jodové přípravky. Jediné, co v této situaci může některým lidem poškodit zdraví, je totiž právě zbytečné a nadměrné užívání jodu,“ uvedl Ludvík.

Na to, že naměřené hodnoty nemohou v žádném případě ohrožovat zdraví lidí, upozornil už minulý týden Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Uvedl, že zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. Pozornost by podle něj z hlediska zdraví vyvolaly hodnoty, které by byly až milionkrát vyšší.

První zprávu o výskytu izotopu ohlásila v druhém lednovém týdnu stanice v severonorském Svanhovdu, která je jen několik stovek metrů od ruské hranice. Krátce poté oznámila přítomnost radioaktivní látky v ovzduší stanice v Rovaniemi v Laponsku. Během dvou týdnů byly nepatrně zvýšené hodnoty jodu 131 naměřeny v Polsku, Německu, Francii, Španělsku a také v České republice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

konas3 ( 27. února 2017 16:39 )

Ať se nikdo nediví! Paměťníci Černobylu byli také z medií ujišťováni, že se nic neděje, a všechno je v pořádku, přitom divoká prasata na Šumavě dodnes svítí jak lampiony, když si něco vyryjí. Jistá paranoia, ohledně radioaktivity, tady, od té doby, bude stále.

PETR_50 ( 27. února 2017 16:09 )

Dr. Ludvíku, proč by si měli Češi škodit sami????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa