„Důvodem opatření je vytvoření dostatečného akumulačního prostoru pro tání sněhu, který zasypal Českou republiku,“vysvětlil mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Prostor v nádrži umožní zachytit až 1,3 milionu metrů krychlových vody.

Hladinu sníží vodohospodáři také na Znojemsku na Vranovské přehradě, a to o 40 centimetrů. Tím vytvoří prostor pro zachycení až 2,5 milionu krychlových metrů vody.

Vstup na vlastní nebezpečí!

Povodí Moravy zároveň vydalo výstrahu pro bruslaře, kteří v těchto dnech na zamrzlých přehradách bruslí. „Vstup na ledové plochy je na vlastní nebezpečí. Vlivem snížené hladiny může na místech, kde není led dostatečně silný, dojít k jeho prolomení i při menším zatížení," varoval Chmelař.

Ledovou plochu brněnské přehrady od začátku roku sledují strážníci. Po dobu upouštění přehrady zesílí kontroly. „Budeme zjišťovat, zda se led netrhá u břehů, zda nehrozí akutní nebezpečí proboření,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Protože je přehrada přírodní lokalitou, nemohou z ní bruslaře vykázat. „Pokud ale zjistíme akutní nebezpečí, vydáme doporučení, které by měli lidé respektovat,“ dodal Ghanem.