Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nákup v sexshopu i gambling. „Začernění“ výpisu z účtu u půjčky neprojde

Autor: všm - 
27. února 2017
06:10

Nákup v obchodě s erotickými potřebami, výše útraty v oblíbeném baru nebo pravidelné sázení přes internet. I to jsou osobní informace, které se o vás může dozvědět banka, pokud budete žádat například o hypoteční úvěr. Kromě doložení mzdového listu či potvrzení o průměrném příjmu po vás totiž bude požadovat výpis z účtu. Žádná z položek v něm přitom nesmí být začerněná, jak zjistil pan David, který se snažil vyjednat refinancování hypotéky.

David šel do banky žádat o refinancování hypotéky. Doložil potvrzení o příjmech od zaměstnavatele i další potřebné dokumenty, nepříjemně ho ale zaskočil požadavek na výpis z účtu. Konkrétně fakt, že musí být viditelné i části o tom, kde platil, kam a od koho probíhaly platební příkaz. Podle jeho slov nešlo přitom o to, že by měl co skrývat, vadilo mu ale zbytečné narušení soukromí.

„Z principu mi vadí, aby banka věděla o každém pohybu na mém účtu. Navrhl jsem, že nechám viditelné všechny řádky s příjmy a u výdajů nechám viditelné jen částky a data. Banka to odmítla,“ zmínil David pro Blesk.cz.

Zatajené půjčky i gambling

Podle zástupců bank přitom nejde o nic neobvyklého. Zákon o spotřebitelském úvěru totiž nařizuje všem poskytovatelům povinnost posoudit úvěruschopnost klienta na základě nezbytných, spolehlivých, dostatečných a přiměřených informací. Bez toho nesmí být půjčka ani hypotéka poskytnuta. „V souladu s požadavky zákona tedy vyžadujeme výpis za jeden měsíc u hypoték a u některých spotřebitelských půjček,“ uvedla pro Blesk.cz Markéta Dvořáčková z Equa Bank. 

Dvořáčková dodala, že výpis z účtu neobsahuje informace, co klient nakupoval, pouze kde platil nebo kam posílá platební příkaz či z jakého účtu mu peníze přijdou. „Tyto informace slouží bankám k posouzení rizikovosti klienta. Díky těmto informacím například víme, zda nesplácí půjčky, které nám zamlčel, nebo zda neprovozuje například gambling,“ nastínila Dvořáčková.

Stejně to vidí i Česká spořitelna, ČSOB či například Komerční banka. Posledně jmenovaná výpisy z účtu požaduje v individuálních případech. „Účelem tohoto požadavku je vyhodnocení typu příjmů a výdajů. Banka je ze zákona povinna posoudit úvěruschopnost žadatele (tedy i jeho příjmy a výdaje), není tudíž možné pro tyto účely ‚začerňovat' položky na výpisech,“ vysvětlil Michal Teubner z KB.

Výjimečně to jde i bez výpisu 

Konkretně u refinancování hypotéky však všechny bankovní instituce nutně na výpisu z účtu netrvají.

Například Fio banka žádá výpis u většiny žadatelů o hypotéku či kontokorent, kteří nejsou jejími klienty a kterým nechodí na účet u ní pravidelný příjem. „Existují ale také výjimky, kdy není výpis nutný, jako je třeba refinancování hypotéky, u které byl v předešlé bance hladký průběh. Vždy ale platí, že každou žádost posuzujeme individuálně, a na základě konkrétní situace vyhodnocujeme nutnost doložení výpisu z účtu,“ nastínil Zdeněk Kovář z Fio.

Vždy je nutné se o podmínkách informovat u dané banky. Klient by nikdy neměl například sám od sebe údaje na výpisech začernit. Finanční instituce mu pak dokument nejspíš odmítne, jak varuje Petra Kopecká z Raiffeisenbank. „Nicméně banka nezkoumá, za co klient utrácí a rozhodně to není parametr pro posuzování jeho bonity,“ dodala Kopecká. 

Zástupci bank zároveň svorně zájemce o úvěr uklidňují, že se nemusí obávat zneužití údajů. Všichni zaměstnanci jsou totiž vázáni bankovním tajemstvím, jak zdůraznila Jana Karasová z Air Bank. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi