Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bohatí si na daních připlatí. Ostatní pár stovek ušetří, slibuje ČSSD

Autor: ČTK - 
21. února 2017
11:46

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30 000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50 000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali představitelé ČSSD.

Podle nich by měly klesnout daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. V současnosti je v Česku u zdanění firem jednotná 19procentní sazba a u příjmů fyzických osob 15procentní.

„Tato daňová reforma je rozpočtově neutrální, tedy nezatíží české veřejné rozpočty. Daňová progrese je pro nás nástrojem solidarity mezi bohatšími a chudšími a mezi velkými a malými,“ uvedl předseda ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka. Upozornil, že 21 zemí EU má u zdanění zaměstnanců daňovou progresi.

O tisícovku víc?

Progresivní zdanění znamená, že existují rozdílné sazby daně z příjmu, které se odvíjejí od výše příjmů. Lidé nebo firmy s vyššími výdělky v takovém systému odvádějí na daních více peněz. V Česku je nyní daň z příjmu fyzických osob 15 procent ze základu daně. U zaměstnance je základem daně superhrubá mzda. To je hrubá mzda navýšená o povinné sociální a zdravotní pojistné placené zaměstnavatelem. Navíc ještě lidé s měsíčním příjmem zhruba 113 000 korun měsíčně platí ještě sedmiprocentní tzv. solidární daň.

ČSSD na webu k daňovým změnám uvádí, že lidé s průměrnou hrubou mzdou si vydělají měsíčně o 1000 Kč více.

ČSSD tak navrhuje u fyzických osob s hrubým příjmem do 30 000 korun měsíčně daňovou sazbu 12 procent počítanou ze superhrubé mzdy. Pro hrubou mzdu 30 000 až 40 000 korun navrhuje ČSSD sazbu 15 procent, pro mzdu od 40 000 do 50 000 pak 25 procent a nad 50 000 daň 32 procent. Daňové slevy, bonusy a odečitatelné položky hodlá ČSSD zachovat. Průměrná hrubá mzda byla loni ve třetím čtvrtletí zhruba 27 000 korun.

Zdanění firem i bank

Neznamená to ale, že celý výdělek spadá do jedné sazby daně. Například mzda ve výši 45 000 korun by podle návrhu ČSSD byla do 30 000 zdaněna 12 procenty, dalších 10 000 korun by podléhalo dani 15 procent a zbylých 5 000 sazbě 25 procent.

U firem sociální demokraté navrhují tři daňová pásma. U ročního zisku do pěti milionů korun by to mělo být 14 procent. U zisku pět až 100 milionů korun by zůstala 19procentí sazba. V případě firem se ziskem nad 100 milionů korun, chce ČSSD daňovou sazbu 24 procent.

Minulý týden již ČSSD informovala, že ve svém volebním programu navrhuje zavedení zvláštní bankovní daně. Návrh počítá se zavedením čtyř sazeb podle výše aktiv. Daň je myšlena jako odvod z celkových aktiv banky a nebyla by závislá na výši zisku banky v daném roce. Rozpočet by tak měl podle propočtů ČSSD získat 11 miliard korun ročně. Podle analytiků taková daň dopadne na klienty bank zdražením služeb. Navíc opatření nemá podle nich ekonomické opodstatnění a je čistě politickým aktem.

Sobotka dnes upozornil, že ČSSD již nenavrhne žádné jiné typy sektorových daní, než je bankovní daň. „Chceme, aby byly volby pro lidi zajímavé, aby si lidé mohli vybrat. Proto tady nabízíme naši alternativu daňové politiky a očekáváme, že i další strany, zejména na pravici, představí své návrhy,“ uvedl premiér.

Ten hovořil i v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
govana ( 22. února 2017 08:45 )

Je to jen předvolební šaškárna. Škoda že nejsou volby co 2 roky. U mne by jednoznačně zvítězila strana která zvýší minim. mzdu alespoň na 15 000kč a podpoří zaměstnanost padesátníků a nepoleze EU do zadku se všemi jejími výmysly.

JanaSPD ( 21. února 2017 15:35 )

Předvolební tah pro lidi s nižšími příjmy ? Teď před volbama a tolik snahy? Za mě marná snaha, za období, co je premiérem neshledávám žádná pozitiva, která bych mohla panu Sobotkovi,tudíž ČSSD připsat k plusu. V podzimních volbách je moje rozhodnutí jasné už teď VOLÍM SP TOMIA OKAMURY...

velka_0 ( 21. února 2017 15:14 )

Příspěvek není můj, okopírovala jsem jej z jiné diskuse. Doufám, že autorovi to nevadí ..., nella : Těm namyšleným komediantským idiotům nestačí, že jejich většina žije z peněz obyčejných lidí, že jejich příjmy namnoze pocházejí ze státních, městských či obecních dotací, to znamená z našich daní, že filmy jsou z podstatné části financovány Českou televizí, tzn. z televizních poplatků, které opět neplatí nikdo jiný než české domácnosti, že ze stejného zdroje jdou do jejich kapes honoráře z mnoha dabingů, estrád, inscenací a seriálů, přičemž kdyby hodně oněch filmů a seriálů vůbec nevzniklo, úroveň české kultury by spíše stoupla, nestačí jim, že jejich divadla, včetně mnoha soukromých, by bez dotací a peněz z kapes o byčejných lidí vůbec nemohla existovat, nestačí jim, že žijí ze vstupného, to znamená opět z peněz běžných občanů, panu Bartoškovi nestačí, že „jeho“ karlovarský filmový festival je dotovaný ze státních prostředků, rozuměj opět z peněz nás daňových poplatníků, panu Bartoškovi nestačí, že mejdany a chlastačky na „jeho“ festivalu sponzoruje mimo jiných také většinově státní ČEZ, tedy jeden každý daňový poplatník téhle země, všechno tohle jim nestačí, pan Bartoška a další ; povedení umělci včetně Jana Buriana, bývalého komunisty a normalizačního kádru, dnes ředitele Národního divadla, jehož provoz opět neplatí nikdo ji ný, než my, občané České republiky, ještě potřebují lidem z venkova, z Moravy i odjinud vzkazovat, že jsou hloupí, protože mají jiné politické preference, než pražská a jiná (j)elita, a že je potřeba uspořádat týdny občanského neklidu.

aaobcanka ( 21. února 2017 15:06 )

Babiš legálně využil korunové nezdanění tak, jako by to udělal každý z nás a každý podnikatel. Legálně. A každý normální chlap je ctižádostivý, chce vždy vyhrát. Tím se v očích žen stává autoritou, silným a žádaným samcem. To máme v genech min. z dob neandrtálců. Vždy vyhrál silnější, zdravější samec, aby oplodnil nejzdravější, nejhezčí a po všech stránkách nejsilnější samici. To proto, aby Homo sapiens nevyhynul.

aaobcanka ( 21. února 2017 15:00 )

Vivat Babišovo ANO ! Co je na tom, že se Babiš pochválil (uvedeno jinde v Blesku), když za celodenní dřinu x let tak neučinil žádný z opozice, ani z koalice, a jako jedinému celá léta hází tzv. klacky pod nohy dnes již 27 letá skvadra vládnoucích tzv. tunelářů miliard (z našich daní) z ODS+TOP+STAN+KDU ? Není to snad politicko-policejně-justičně-mediální mafie (hlavně TV NOVA a ČT), a to zejména arogantních, narcistických, sobeckých, sebestředných, nesebekritických rvavých pravičáků s tichou podporou a občas i aktivní tzv. tunelářskou pomocí ČSSD ? Volme ANO, Okamurovu SPD, Zemanovu SPO a vy, komunisti, vraťte se, za vás tu byl nesrovnatelně větší pořádek a řád ve všem, např. ve zdravotnictví, školství, dopravě, zemědělství atd. !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa