Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česko na klíčovém jednání o budoucnosti EU nebude. Sobotka pojede na sjezd ČSSD

Autor: sou - 
4. března 2017
11:40

Místo Bohuslava Sobotky bude za Českou republiku na druhém dni summitu evropských lídrů jednat slovenský premiér Robert Fico. Český premiér totiž v pátek odletí na sjezd ČSSD. Přitom termín tohoto summitu byl znám nejméně půl roku dopředu. Sobotka měl podle zdroje Hospodářských novin svým stranickým kolegům vyčítat, že nedokázali termín sjezdu přizpůsobit jeho povinnostem jakožto premiéra.

Vůbec nejdůležitější schůzka zemí Evropské unie se odehraje bez Čechů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vynechá druhý den summitu lídrů členských států osmadvacítky v pátek 10. března. Místo toho odjede do Brna na sjezd sociálních demokratů. „V pátek nás nejspíš bude zastupovat slovenský premiér Robert Fico,“ řekl HN diplomat obeznámený se situací.

Podle pravidel summitu se ho může totiž zúčastnit pouze předseda vlády nebo hlava státu. Termín sjezdu byl znám nejméně půl roku dopředu. Podle zdrojů HN byl Sobotka rozčilený na tým ČSSD v Lidovém domě. Svým stranickým kolegům měl vyčíst hlavně to, že nedokázali termín sjezdu přizpůsobit jeho povinnostem jakožto premiéra.

Na summitu se bude řešit i budoucnost EU

Česká volba padne téměř určitě na Slováky. Vzájemné záskoky jednotlivých zemí jsou výjimečné, ale stávají se. Například Sobotka měl na summitu loni v březnu zastupovat slovenského premiéra Fica, který tehdy měl z evropské schůzky předčasně odjet kvůli domácím koaličním jednáním o sestavení nové vlády. Český premiér už ale hájil na neformálním summitu v maltské Vallettě zájmy Polska.

Premiéři či prezidenti států Unie na summitu v Bruselu zvolí svého nového předsedu. Měl by se jím znovu stát dosavadní předseda, bývalý polský premiér Donald Tusk. Česko ho považuje za jednoho ze svých největších spojenců v Bruselu a o jeho znovuzvolení velmi stojí.

Páteční jednání, na kterém už český zástupce nebude, se sejde ve formátu 27 zemí EU bez Velké Británie. Státy by měly podle momentálně platného programu řešit budoucnost Unie. Měly by se tedy věnovat přípravě summitu v Římě, který bude 25. března. Evropská komise proto tento týden předložila pět variant, kam by se měla EU po plánovaném odchodu Velké Británie ubírat. 

cotonice ( 7. března 2017 10:23 )

Jak je to možné ??? Premier nejede na důležité jednání o EU? Je to prolhaný, užvaněný politik . kterému vůbec nejde o naši zem . Dnes mu jde jen o lezení do pr.... Hiterbabě ! A my ho ještě k té hnusné babě pošleme jako komisaře EU! Věříte , že nás bude hájit -.- věřte tomu , že nikdy !!! Dává přednost stranickým zájmům před národními- a to je vlastizrada !!!

Profesor ( 6. března 2017 12:40 )

No náš Dluhoslav, co potřebuje silný mandát , tak hurá na sjezd a nechá se zastupovat Ficem To se divím, vlastně ani nedivím. Fico, na rozdíl od Sralbotky, není žádnej vlezdoBruselista, Takže Dluhoslav zabije 2 mouchy jednou ranou. Fico bude tvrdě hájit zájmy Slovenska a že bude mít i náš mandát, tak i Česka. Dlůža se pak nebude muset zpovídat Milce Mrkalové, že šel proti německému bratru, to ne on, to "zlý" Fico a doma zase, že hájil zájmy ČR ač to za něj dělal Fico. Tak mu brněnsko-bohumínský sjezd dá silný mandát

boxer ( 5. března 2017 08:39 )

Bohušu vezmi si celou nevolitelnou ČSSD do rektu a už se neukazujte. Politický odpad . U voleb se Vám to všechno vrátí !!!!!

honza1956 ( 4. března 2017 17:16 )

A tohle by chtělo být premiérem se silným mandátem ??!! Jak je vidět mimo zájem o vlastní koryto mu o nic jiného nejde. Přece se nebude obtěžovat s nějakým summitem o kterém ví půl roku. Asi je to lepší, když tam nebude. Také by mohl zapomenout, že tam není Babiš, a napadnout EU z ojebávání.

egyptanka ( 4. března 2017 15:16 )

Správně to vyřešili. Co by tam Sobotka dělal? Bylo by to horší než lepší. Robert Fico ho skvěle zastoupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa