Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladé Češky trpí „nemocí stařen“: Jsou moc hubené a doplácejí na veganství

Autor: ula - 
14. února 2017
05:15

Osteoporóza je důsledkem přirozeného běhu času a poklesu hormonů u žen po menopauze. Jedná se o proces odvápňování skeletu po padesátém roku života, kdy z kostí ročně ubývá přibližně dvě procenta z celkových zásob vápníku. Řídnutí kostí, které se projevuje jednou z typických zlomenin krčku, obratle či předloktí, by tak mělo za normálních okolností postihovat starší ročníky. V ordinacích se však začínají stále častěji objevovat i velmi mladí pacienti.

Takzvaná zdravá strava dohnaná do extrému. Moderní vlna veganství a přílišný kult hubené postavy. To vše přináší do českých ordinací zcela nový jev. Osteoporózu, tedy řídnutí kostí, i u mladších žen, tedy kolem 30. a 40. roku věku.

Lékařka: Může za to špatná strava

„Mladý zdravý člověk, který se normálně stravuje, i třeba skromně, ale přijímá vyváženou stravu, nemá na osteoporózu nárok. V praxi však vidím třicetiletou ženu, která si zakládá na štíhlé postavě, se zlomeným obratlem při banálním úrazu nebo i bez úrazu,“ říká lékařka osteologie z pražské Polikliniky Medicon Budějovická Andrea Skladaná.

Na vině je podle odborníků jednoznačně špatná strava. Lépe řečeno špatné složení stravy, ze které u vybrané skupiny žen zcela a dlouhodobě zmizely veškeré živočišné tuky a bílkoviny. Správnému udržování kostí totiž napomáhá vitamin D, který se sice nejvíce získává ze slunečního záření, ovšem s věkem se hlavním zdrojem vitaminu stává potrava (játra, vejce, mléko). Vitamin D je navíc v těle rozpustný v tucích a samotná veganská strava obsahuje nejenom málo vitaminu D, ale i málo tuků, které jsou v procesu jeho vstřebávání důležité.

„Pořád kolem sebe slyšíme, jak jsou živočišné tuky škodlivé zdraví. Jak neprospívá našemu tělu mléko. Samozřejmě že pokud někdo bude denně přijímat nadmíru tučného jídla, tak si zvyšuje riziko pozdějších zdravotních komplikací. Ale nepřijímat živočišné tuky vůbec? To je naprosto stejný a nebezpečný extrém,“ varuje doktorka Skladaná.

Pacientky odmítají léky

V mnoha případech přitom stačí jen nepatrná úprava jídelníčku. U některých pacientů je to však nepřekonatelný problém. V ordinaci tak dochází k až bizarním situacím, kdy sedmdesátiletá pacientka s osteoporózou odmítne léky, protože to je chemie, a třicetiletá vzdělaná manažerka si řekne o „chemii“, než aby upravila svůj jídelníček.

„Pacientce jsem navrhla, aby do jídelníčku zařadila jedno vejce týdně, alespoň trochu masa a mléčných výrobků a žádné léky potřebovat nebude. Nepřijala to,“ konstatuje Skladaná, podle které už jde i o psychický problém.

Nepodléhejte módním diktátům

„Žijeme v době masivní reklamní propagace údajných ideálů krásy, zdravého životního stylu a podobně. Jenomže každý člověk je jedinečná bytost, a tudíž univerzální ideál krásy nemůže existovat. Krása vychází především z vnitřní spokojenosti a harmonie, o které bychom spolu se zdravým rozumem měli pečovat, a tudíž nepodléhat často tak nesmyslným módním diktátům a reklamě,“ vysvětluje klinická psycholožka Polikliniky Zelený pruh Renáta Hegedüšová, kde hledat důvody pro extrémní stravovací návyky některých lidí.

Pacientů s osteoporózou přibývá

V posledních letech přitom přibývá i „oprávněných“ pacientů s diagnózou osteoporóza. Podle odborných lékařů jde však hlavně o stále dokonalejší diagnostiku, která zákonitě odhalí více pacientů. Nic to však nemění na tom, že do určitého věku by mělo být řídnutí kostí u jinak zdravého jedince tabu.

„Celá léčba osteoporózy je snížit riziko vzniku zlomeniny, která může být u lidí ve vyšším věku fatální. Pokud přijde mladá pacientka „vyškolená internetem a experty na stravu“, je léčba v podstatě snadná, a to úprava stravy. Horší situace nastane, pokud na to pacientka neslyší, protože v takovém případě ani léky nedosahují očekávaných výsledků,“ uzavírá doktorka Skladaná.

Nevyváženou stravou si přitom lidé zadělávají na dlouhodobější problém. I když je řídnutí kostí nepostihne v mladém věku, mají hladinu vápníku proti běžné populaci citelně sníženou. Místo po padesátém roku života se tak přirozený úbytek vápníku z kostí může projevit daleko dříve a vážněji.

Yannah ( 25. února 2017 00:10 )

 A ked nemozem jest velmi moc zivocisne tuky kvoli histaminu mam prisnu lekarom stanovenu dietu.Ale vahu mam dobru 60 kg. Sacharidov, tukov a cukrov zjem nalo. A masa nic moc. Rec je o kuracom mase. Bravcove a hovadzie nejem.

1pravda1 ( 14. února 2017 15:26 )

Časopisy jsou stále plné diet, jedna horší než druhá a přitom platí, jez, na co máš chuť ale v menším množství, pokud chceš trochu zhubnout. Tělo není hloupé, pokud máte hroznou chuť na něco, tak si to máte dát, protože ta chuť, když si to nedáte se znásobí a skončí to u vyjedené ledničky. Média za to mohou hoooodně, nejdříve máslo je škodlivé a potom mléčné výrobky, potom maso, cukr, vajíčka, až některé holky skončí podvyživené na salátě. Ale už to mají tak zafixované, že často není cesty zpět.

zednik ( 14. února 2017 14:20 )

Bohužel tahle dloudobá podvýživa má za následek i to, že se rodí stále víc dětí s LMD a autismem. Nějaké vitamíny v tabletkách pak v těhotenství už nic na věci nezmění, mozek se nevyvíjí jak má..

spania ( 14. února 2017 13:01 )

Většina dnešních mladých holek je hloupých a přitom si myslí,že jsou nejchytřejší,nejkrásnější a jak se zdravě stravují.Cožpak je to normální,cpát se jenom salátama,hlídat si každý kousek jídla a do toho se mučit pořád v posilovně?Nic se nemá přehánět.Ani zdravá strava,ani cvičení.Člověk může jíst všechno,ale nepřejídat se,dávat si malé porce a cvičit taky s rozumem.Až budou starší,budou vypadat,že jim je o dvacet let víc a tělo budou mít v háji.

panda82 ( 14. února 2017 11:40 )

Vysušená kůže a ještě potetovaná, to to bude pohled,do toho stařecké skvrny , zrcadlo, zrcadlo pověz kdo je tady nejkrásnější, a nedají si říct,

Zobrazit celou diskusi