Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Naučte se jíst: 9 rad, které byste měli dodržovat!

/
  • Naše strava není nic moc. Naučte se správně jíst.
    Naše strava není nic moc. Naučte se správně jíst. (profimedia.cz)
    1. února 2017 ● 09:31

    Chcete-li změnit způsob stravování, zhubnou a vyhnout se jojo-efektu? Zkuste se držet našich rad!

  • 1.

    Naučte se jíst

    Navšěta výživového poradce nebo dietologa není jen pro ty, teří trpí nadváhou a chtějí zredukovat svá kila. Naopak! Odborníci vám poradí, jak se stravovat,a by k nutnosti držení diety vůbec nedošlo.

     

    5x denně

     

    Jíst by se mělo každé zhruba 3 hodiny, ideálně 5x za den, ale nemusí to být pro všechny stejné. Někdo může mít režim upravený podle toho, jak moc brzy ráno vstává a kdy chodí spát. Díky stravovacímu plánu na míru se naučíte, proč je správné jíst jednotlivé potraviny, v jakém množství a kdy. V případě hladu se dojezte zeleninou.

     

    Jezte v poměru 55:30:15

     

    Je to poměr sacharidů, tuků a bílkovin, které byste měli přijímat ze stravy. Přičemž vám právě dietolog ve výživové poradně vysvětlí, co patří mezi sacharidy. Je to velká skupina potravin, do které zařazujeme především pečivo, luštěniny nebo těstoviny.  Bílkoviny jsou vhodné k obědu i k večeři. Ať již ve formě libového masa, ryby, tofu, omelety nebo luštěnin. 

    Naše strava není nic moc. Naučte se správně jíst.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 2.

    Ovoce kdykoliv

     

    Doplníte tak energii mezi hlavními jídly. Jen dejte pozor na to kalorické ovoce, které má vyšší obsah cukru jako jsou třeba banány, hroznové víno a sušené ovoce.

     

    Zelenina jako příloha

     

    Zelenina by měla tvořit zhruba polovinu talíře. Dobrá je v syrovém stavu nebo povařená v páře. Ideální je, když ji zařadíte místo příloh. Pak máte skoro vyhráno!

     

    Hledejte nástrahy

     

    Vyhýbejte se bílému a sladkému pečivu, ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Ne každá šunka obsahuje dost masa a málo soli. Čtěte etikety!

    Naše strava není nic moc. Naučte se správně jíst.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 3.

    Light není vždy dobré

     

    Ne vše, co má označení light můžete rovnou považovat za dietní. Např. v jogurtech typu 0 % tuku, je tuk často nahrazován cukrem a škrobem. Je tedy lepší zvolit bílý jogurt se střední tučností, tedy o obsahu 1až 3 % tuku, a v případě, že máte chuť na jogurt sladký, raději si do něj přidejte čerstvé ovoce. Jogurt si můžete dosladit například medem, sirupem z agáve či stévií.

     

    Vybírejte tryptofan

     

    Tryptofan je aminokyselina, která nám pomáhá k navození pocitu pohody a vnitřního klidu v obdobích, kdy se nám ho nedostává. Nejvíce je obsažena v kuřecím a krůtím mase, vejcích, krevetách a dalších plodech moře, hnědé rýži, sójových výrobcích, mandlích, slunečnicových semínkách, banánech.

     

    Vařte správně

     

    Vařte v páře, pečte nebo duste. Jednak nebudete pokrmy okrádat o živiny a pak se také vyvarujete zbytečného tuku.

    Light potraviny nejsou pro dietu moc vhodné. Budete mít po nich ještě větší chuť na sladké.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy