Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dalík za mřížemi: Budíček v 5:30, procházka u kotelny a hovězí k večeři

Autor: ula - 
3. září 2016
12:45

Dříve vlivný lobbista, teď vězeň, kterému denní režim určuje minutu po minutě vězeňský řád. Marek Dalík nastoupil do Vazební věznice v Praze-Ruzyni a požádal o samostatnou celu. Hned první večer dostal hovězí na kapustě, které mu uvařili spoluvězni. Jak vypadá Dalíkův vězeňský rozvrh, to popsaly sobotní Lidové noviny (LN).

Přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík byl odsouzen na čtyři roky za korupci při nákupu obrněných vozů Pandur. Vězni na něj prý zpoza mříží pokřikovali „Vítej v pekle“. 

Jak bude vypadat jeho běžný den, popsal LN šéf ruzyňské věznice Ivan Horák, který v oboru pracuje už 36 let. „Jako každý jiný prošel strážní kontrolou na stanovišti u pěsí brány. Přes rentgen se zkontrolovala jeho zavazadla a prošel rámem. Služba ho odvedla k vrchnímu inspektorovi, kde proběhla důkladná osobní prohlídka přes vstupem do věznice,“ popsal Horák listu Dalíkovy první minuty za branami věznice. 

Vězeňský mundúr a dvě deky

Následně mu byla vypsána osobní karta a došlo na poučení o životě za mřížemi. Jako každý nováček „nafasoval“ vězeňský mundúr, tedy tepláky, spodní prádlo, ručník, pyžamo a dvě deky.

Dalík pak zamířil k psychologovi na pohovor. Toto opatření musí podstoupit každý, protože pokud se podcení duševní zdraví odsouzeného, může to znamenat problém. Psycholog posoudí, zda nemá dotyčný sklony k sebevraždě, posuzuje se jeho aktuální stav a podle toho se stanovují častější kontroly v cele.

Samostatná cela na první týden

Dalík požádal o samostanou celu a bylo mu vyhověno. V den nástupu si mohl i otestovat místní kuchyni, ve které vaří vězni. Dostal hovězí na kapustě. Pokud by mu nechutnalo, může si zaplatit jídlo z kuchyně pro zaměstnance věznice.

Dalík teď stráví zhruba týden na příjmovém oddělení. Čekají ho pohovory, zdravotní prohlídka, podle které se posuzuje o dalším setrvání ve věznici. Vězni mají nárok na tříhodinový kontakt s rodinou měsíčně. Jak dopadne přijímací týden u Dalíka, zatím není jasné.

Budíček po páté a večerka v půl desáté

Pokud si myslíte, že vězni se celé dny poflakují na celách, pletete se. Ve všední dny mají budíček v 5:30, pak mají čas na osobní hygienu a úklid cely. O hodinu později se vězni přepočítávají. Dopoledne má každý individuální program, který má sloužit k jeho nápravě, a pokud jej dodržují, může to pomoci ke zkrácení trestu.

Na oběd bude mít bývalý lobbista půl hodiny. Pak se může hodinu procházet na čerstvém vzduchu na dvoře u místní kotelny nebo hrát s ostatními fotbal či košíkovou.

Večere se podává v půl páté. Následuje osobní volno a čas na vzdělání, k dispozici je knihovna. Vězni musí zalehnout v půl desáté. O víkendu si mohou o hodinku přispat a také jít spát o hodinu později.

Na útraty 1500 týdně

Na jídlo se vězni v jídelně nescházejí, jídlo se rozváží na cely. Ekonomické oddělení věznice spravuje každému účet, ze kterého se hradí drobné nákupy „dobrot“. Utratit však každý smí jen 1500 korun týdně. Pokud Dalík v Ruzyni zůstane, čeká ho nástupní oddělení. Tam už bude na společné cele s dalšími vězni. Podle Horáka žádné fyzické střety nehrozí. Navíc podle zkušeností šéfa věznice začnou vězni sami vyhledávat kontakt s ostatními, aby se rozptýlili. Je tak možné, že Dalík si najde v cele spřízněnou duši.

 

vagen ( 10. září 2016 11:06 )

krimi Dalik a jeho tunelarsky blues

komin ( 4. září 2016 14:03 )

ODS je nejzlodejstejsi strana u nas

komin ( 4. září 2016 14:01 )

dost uz bylo ODS drancovani made in dalik,rittig,janousek

Hops_aliva ( 4. září 2016 10:51 )

Není nic zakázáno, protože o Rathovi se psalo nedávno. Přece nebudou v článku o Mr.dalíkovi psát o Rathovi, blbe!

6010 ( 4. září 2016 09:49 )

Řekla bych, že kriminál je lepší než vojna.Hovězí? To jsem nejedla X let, protože je drahé, nemám na to.Co mu tam bude chybět? A když nebude vyvádět, tak si požádá o prominutí zbytku trestu a půjde domů.Ještě pak může napsat knížku Jak jsem byl v kriminále a bude na ní vydělávat.Ale já mám dojem, že spíš tam měl být místo něho Topolánek.Ten se z toho vyvlékl jako had.

Zobrazit celou diskusi