Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rekonstrukce v Praze komplikuje ptactvo. Stavbaři čekají na poštolky i rorýse

Autor: tmp - 
30. července 2016
06:28

Nejčastěji poštolky hnízdí v otevřené krajině s alejemi nebo na okrajích lesů. Nyní se ale stahují i do měst. Jedna taková se uhnízdila i na balkoně Pavla Soukupa z Prahy. A to jen několik týdnů před očekávanou rekonstrukcí panelového domu, ve kterém bydlí. Kvůli zákonu o ochraně přírody tak poštolka narušila práce na 14patrovém domu. Větší komplikací bývá pro dělníky ale obecně rorýs, který určuje stavební sezonu.

„Jednoho dne se nám v truhlíku na balkoně objevilo pět vajíček. Seděla na nich poštolka. Tak jsme to hned nahlásili u nás v baráku, protože jsme věděli, že se chystá rekonstrukce,“ řekl Blesku pan Soukup. „Vyšli nám vstříc a práce začaly od spodních pater, aby to 10. patro přišlo na řadu až později, a v těch sítích nechali otvor, aby tam mohla ta poštolka létat,“ pochvaluje si. Díky rychlému přizpůsobení stavbařů se nakonec podařilo odchovat hned čtyři poštolky.

„Museli jsme upravit postup prací. Nemohli jsme před tou lodžií postavit lešení a nemohli jsme to zasíťovat, dokud nevyhnízdí,“ potvrdil pro Blesk.cz obchodní ředitel stavební firmy Petr Šítal. „Naštěstí se celková rekonstrukce domu nezpozdila. Dělali jsme jinde než na té lodžii, která byla dotčená. Ale zhruba tři týdny jsme nemohli jít, tam kam jsme plánovali,“ doplnil.

Ptáky před dělníky chrání zákon

Stavbaři se museli přizpůsobit v každém případě. „Všichni ptáci jsou dle zákona o ochraně přírody a krajiny ,obecně chránění‘. To zahrnuje i ochranu hnízd - v době hnízdění by neměli být rušeni, nebo dokonce ničena jejich hnízda, což platí i pro zateplování či rekonstrukce budov a fasád,“ vysvětlila Blesk.cz Jana Taušová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

„Poštolka tedy podléhá obecné ochraně podle zákona o ochraně přírody a krajiny, takže v době jejího hnízdění, kdy se stará o mláďata, nesmí docházet k jejímu rušení či ničení místa, kde hnízdí,“ dodala.

Minulý týden mladé poštolky konečně odlétly. „Měli jsme obavy, že se bude poštolka po vylíhnutí mladých třeba bát hluku a nebude mladé krmit, pro tento případ jsme zvažovali i kontaktování záchranné stanice, ale nebylo to potřeba. Poštolky se o své mladé vzorně staraly, což jsme poznali podle donášené potravy v truhlíku,“ řekl Pavel Soukup.

Poštolky se v jeho truhlíku měly znamenitě.  Na doporučení kamarádů sokolníků jsme jim kupovali kuřecí srdíčka, která jsme dávali do misky už poštolce sedící na vejcích a potom mladé jsme vyloženě krmili. Dokonce už byly ty mladé tak krotké, že když jsem přišel se srdíčky na prkýnku, tak klidně přiběhly až k němu a zobaly přímo z toho prkýnka,“ usmívá se.

Rorýs má speciální ochranu

Poštolky ale nejsou pro stavbaře největší „nepřátelé“. Daleko větší starosti jim dělají rorýsové, na které se vztahuje speciální ochrana. „Skoro na každém domě se to stává rorýsům, protože v Praze je vyhláška na ochranu rorýse lesního, to znamená, že od 20. dubna do 10. srpna nesmíte provádět hlučné práce, což nám znatelně omezuje stavební sezonu,“ zmínil Šítal.

Poštolka obecná prakticky žádné hnízdo nestaví, ve městě si najde jen nějaký důlek či plošinku na římse a tam přímo snese vajíčka, na místě pak nezůstane hnízdo, ale jen zbytky potravy. To, zda je hnízdo chráněno i mimo hnízdní období, nebo ne, záleží na druhu. Velká část ptáků si staví každoročně nové hnízdo a to, co po nich zbude, už zákon nenařizuje chránit.

djaba ( 1. srpna 2016 00:36 )

Ano , ne nepřejedu vědomně ani hlemýždě .Chodíc , ani brouka .I

naidka ( 30. července 2016 09:51 )

Hezký až neuvěřitelný článek , pokud se týká městských lidí, kteří mají k přírodě na míle daleko - vždyť devět z deseti lidí by hnízdo smetlo, zvlášť, když šlo o rekonstrukci domu. Pan Soukup má na správném místě.

Jana40 ( 30. července 2016 07:01 )

 Nadherna mladata,je fajn ze se je diky panu Soukupovi podarilo odchovat.

Zobrazit celou diskusi