Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohrožení práce v zahraničí? Francie chce omezit levné pracovníky z EU

Autor: bud, ČTK - 
4. července 2016
07:07

Francouzská vláda chce, aby firmy z ostatních zemí Evropské unie alespoň dorovnávaly svým pracovníkům vyslaným do Francie sociální pojištění na francouzskou úroveň. Vyzvala proto EU, aby sjednala nápravu. Pohrozila, že jinak přestane respektovat příslušnou unijní směrnici, což by znamenalo, že jim bude bránit v práci ve Francii. V tlaku na tuto změnu podporují francouzskou vládu i další země, například Německo.

Francouzský požadavek je další komplikací pro východoevropské firmy, včetně těch českých, které detašovaným pracovníkům platí sociální pojištění ve výši obvyklé v jejich zemi původu. A ty jsou ve srovnání s francouzskými mnohem nižší.

Proti východoevropskému sociálnímu dumpingu se rozhorlil francouzský premiér Manuel Valls, který si v nejsledovanější televizi TF1 stěžoval právě na nižší sociální pojištění. Podle něj směrnice EU z roku 1996 způsobuje rozsáhlé škody na pracovním trhu, a musí být změněna. Zaměstnanci mají podle něho mít zaplacené pojištění, které je pro ně nejvýhodnější – buď tedy vyšší než ve Francii, což se může týkat severských států, anebo aspoň stejně vysoké.

Směrnice zajišťuje, aby vyslaní pracovníci dostávali v cílové zemi tamější alespoň minimální mzdu, včetně sazeb za přesčasy. Nepamatuje ale na sociální pojištění.

Firmy pravidla obcházejí

Navíc i tak se ji firmy snaží všemožně obcházet tím, že pracovníky nepřihlašují, odměňují je mnohem hůře, nerespektují maximální délku pracovní doby a ubytovávají je v nedůstojných podmínkách. To se týká především stavebnictví.

V tlaku na změnu pravidel pro detašované pracovníky není Francie osamělá: podporují ji bohaté státy jako Německo, Rakousko, Švédsko nebo Nizozemsko. Proti jsou chudé státy, které z nižších nákladů na pracovní sílu těží, jako Česko, Polsko, Portugalsko nebo Rumunsko. Evropská komise, která má k otázce vydat svůj názor do konce července, je tak mezi dvěma ohni.

Otázka přistěhovalectví a levnější pracovní síly z východu ovlivnila výsledek červnového referenda v Británii, kde většina obyvatel hlasovala pro odchod z EU. Podle francouzských úřadů pracovalo ve Francii loni skoro 290 tisíc detašovaných pracovníků, což je oproti roku 2014 o 25 procent více. Nejvíc jich bylo z Polska (skoro 47 tisíc), Portugalska (přes 44 tisíc), Španělska (přes 35 tisíc) a Rumunska (přes 30 tisíc).

Samo ( 4. července 2016 10:06 )

Ne brexit, ale toto jsou první kroky vedoucí k rozpadu EU. Ovšem nevím, kdo bude ve Francii anebo v Německu dělat tu horší práci za pro ně mizerný peníz. Stejně i kvalifikovanou práci, jako jsou počítačoví programátoři, lékaři či zdravotní sestry- to jsou obory, které nejsou tyhle země obsadit svými lidmi. Původní obyvatelé pomalu ale jistě vymírají a přistěhovalci z jejich bývalých kolonií jsou většinou lidi s úplně jinou kulturou, pracovními a hygienickými návyky. První generace těchto imigrantů ještě se přízpůsobí jakž takž, další generace jsou už rodilí Němci či Francouzi, ale chovají se jako islamisti.

Zobrazit celou diskusi