Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyražte za sladkým pochutnáním: Farmáři nabízí levně samosběr jahod

Autor: sou - 
29. června 2016
17:31

U Čechů je čím dál oblíbenější samosběr jahod. Zatímco dříve na něj jezdili spíše starší lidé, kteří ovoce pak zavařovali, dnes je vyhledávají rodiny s dětmi, které to berou jako výlet. Navíc cena za kilogram jahod v sadu a v obchodech se může lišit až o polovinu. Své výhody má samosběr i pro farmáře, pro které znamená přísun hotovosti a také ušetření financí za brigádníky.

Samosběr jahod má v Česku dlouhou tradici a v posledních letech jeho obliba roste. Během té doby se změnila struktura lidí, kteří samosběry využívají. „Zatímco dříve to byli spíše starší lidé nebo lidé z vesnic, kteří byli zvyklí si to ovoce zpracovat, zavařit, tak nyní je větší podíl mladých lidí a celých rodin s dětmi, kteří to berou jako určitou formu výletu,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Ovocnářské unie České republiky. 

Tato forma sběru má své pro a proti i pro samotné farmáře. Kladem je určitě to, že nepotřebují tolik pracovní síly a díky prodeji mají i okamžitou hotovost. „Co je pro ně už méně výhodné, když pomineme cenu, protože tam ušetří právě za tu pomocnou sílu, tak je to, že vždycky ta výtěžnost produkce u samosběru je výrazně nižší než u těch sběrů, které dělají brigádníci nebo zaměstnanci,“ upozorňuje Ludvík s tím, že řada lidí neví, jak se v porostu chovat, a tak ho často poškodí. 

Lidé se v sadu musí chovat ohleduplně

Lidé by v sadbě měli být ohleduplní a myslet na to, že nejsou posledními, kteří v ní jsou. „Měli by dávat pozor, když přecházejí přes ten porost, aby zbytečně nerozšlápli ty jahody, a potom samozřejmě jít od jedné rostliny ke druhé a žádnou nevynechávat,“ informuje Ludvík. Problémem by mohly být i děti, které měly dříve na samosběr vstup zakázán. „Dnes je ti farmáři tolerují, ale samozřejmostí je to, aby rodiče dbali na to, aby se tam děti chovaly podle nějakých pokynů a nepobíhaly tam,“ míní Ludvík. 

Mnoho farmářů, kteří momentálně samosběry provozují, je kombinují i s klasickým sběrem. U lidí to ale kolikrát vzbuzuje negativní ohlas s tím, že přijedou na sad a jahody jsou už přebrané. „Ono je důležité, aby si lidé uvědomili, že to není fabrika, která produkuje bez ohledu na počasí. Pro ty farmáře je to velice složité, protože předem neví, kolik jim přijede lidí. Když jim místo 500 přijede 100, tak je to hodně velký rozdíl a do toho musíte připočítat i veškeré vlivy počasí na jahody,“ upřesnil Ludvík. 

Samosběry navíc podporuje i ministerstvo zemědělství, které zveřejnilo i mapu, kde si každý může najít „svého“ pěstitele, a to rovnou v blízkosti svého domova. „Do supermarketů se české jahody dostanou výjimečně. Na pultech supermarketů jsou převážně jahody z dovozu, kterým často chybí typická chuť a vůně, protože musí vydržet mnohakilometrový transport. České jahody jsou i podle slov zákazníků chutnější a šťavnatější,“ upřesnila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. 

Jahody se v Česku pěstují na zhruba 600 hektarech půdy 

Ministerstvo nabízí nové typy podpory na jahody pěstované v ekologickém zemědělství a v systému šetrném k přírodě. Už loni zařadilo jahodník mezi citlivé komodity a ovocnářům na jeho pěstování přispělo částkou téměř 10 tisíc korun na hektar. Cílem je podpořit pěstování tuzemských jahod. „Celková výše podpory v tomto roce bude jasná až podle počtu došlých žádostí. Pěstitelé jahod mohou také získat dotace v rámci investičních podpor Programu rozvoje venkova na nákup speciálních strojů, balících a třídících linek nebo výstavbu fóliovníků a chlazených skladů,“ uvedl ve své zprávě na začátku června úřad. 

Nejvíce jahodových farem se nachází ve Středočeském kraji. Naopak nejméně jich je v kraji Zlínském. Plocha komerčních jahodníkových polí v ČR je 500 až 600 hektarů, s výnosem 5 až 7 tun z hektaru.

Loni se sklidilo více než 3 tisíce tun jahod. Zahrádkáři a malopěstitelé obhospodařují přibližně 1 100 hektarů a ročně sklidí asi 6 tisíc tun jahod. Spotřeba na obyvatele a rok dosahuje necelé 3 kilogramy. V posledních letech mírně roste spotřeba čerstvých jahod na úkor zpracovaných a mražených. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi